Prima pagină » Video » O nouă metodă de ÎNȘELĂCIUNE pe internet face victime. Ce este schema 1800 și cum funcționează

O nouă metodă de ÎNȘELĂCIUNE pe internet face victime. Ce este schema 1800 și cum funcționează

O nouă metodă de înșelăciune pe internet face victime. A fost denumită schema 1800, iar oamenii primesc pe WhatsApp mesaje care par trimise de prietenii pe care îi au în listă și care le ce diverse sume. În spate sunt însă hackeri care au reușit să spargă conturile celor de la care se primesc mesajele.  

Mesaj precum „poți să mă împrumuți, ți-i dau înapoi mâine” au fost primite de mii de români în ultimele zile. O femeie din Timiș a trimis 2.200 lei. Mesajul apărea ca trimis de o vecină.

„Am întrebat-o doar dacă îi trimit pe card. Mi-a zis că „da”. În următoarele  două minute am făcut transferul.”, a precizat victima.

Vecina în cauză primise la rândul ei un mesaj vă rog să o votați pe Adelin este fiica prietenei mele, cu un link pe care l-a accesat. I s-a cerut apoi să introducă numărul de telefon, după care a primit un cod de verificare prin SMS. După ce a făcut acest lucru, hackerii au preluat controlul contului de WhatsApp și au trimis mesaje la toată agenda.

„Ea fiind o persoană care dorește foarte mult să ajute. A accesat acel link și câteva ore mai târziu am primit eu mesaj.”, a adăugat femeia.

Inițial metoda a fost denumită schema 1800, după suma pe care o cereau hackerii, dar ultimele mesaje arată că aceștia au început să vrea tot mai mult.

La nivelul IPJ Timiș, trei persoane au formulat plângere cu privire la faptul că au fost înșelate prin această metodă.

Păgubiți sunt în toată țara. Metoda are la bază „phishing-ul”, o formă de atac cibernetic utilizată de infractorii cibernetici pentru a obține informați sensibile, precum parole sau date bancare.

„Acum, ca să păcălească victimele, hoții induc ideea că ajuți un prieten. Se bazează pe factorul uman și fix lucrul acesta trebuie evitat. De exemplu, dacă cineva vă contactează, trebuie să vă asigurați că persoana respectivă veridică. Sunați e cel mai simplu lucru de făcut. Atenția și precauția sunt cele mai bune scuturi împotriva atacurilor cibernetice. Dacă suspectați că ați fost victima unui atac, anunțați imediat”, sfătuiesc experții.

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și