Românilor le place să doarmă mai mult decât celorlalți este europeni. Un studiu recent arată că, în special în weekend, recuperăm orele de somn pierdute în timpul săptămânii. Nu este tocmai indicat, spun medicii, care ne recomandă un orar constant de odihnă.
Mai mult, unii dintre noi au obiceiul să ațipească în hainele de serviciu, iar 35% preferă să doarmă singuri, indiferent de statutul familial. S-a ajuns aici pentru că partenerul sforăie.
„În cazul acestui pacient, este chiar indicat o intervenție chirurgicală. Cu timpul și cu îmbătrânirea și cu această continuă fosă nazală înfundată, nu e de mirare că mai bine de o treime dintre români aleg să doarmă în camere separat, spre deosebire de croați, sloveni și sârbi. Este un prim semn că ceva se întâmplă cu noi. Și atunci bineînțeles că ne întoarcem un pic, calitatea vieții e alterată, pentru că somnul începe să fie fragmentat.
În cazul domnilor, mergem la toaletă, urinăm mai frecvent, ne trezim obosiți, trebuie să bem cafele. Este asociat, e foarte important și cu sedentarismul, cu obezitatea, bineînțeles cu fumatul, cu partea de consum de băuturi alcoolice”, explică un specialist.
Cel mai puțin dorm sârbii – 6 ore pe noapte în timpul săptămânii – și tot ei sunt matinali. Potrivit studiului, românii dorm în timpul săptămânii 7,2 ore iar sâmbăta și duminica ajung la 8,1 ore. Chiar dacă la sfârșit de săptămână ne propunem să rămânem mai mult în pat, nu înseamnă că vom și recupera orele pierdute. Ar fi de preferat să dormim cam același număr de ore în fiecare zi. Noi suntem obișnuiți ca în weekend, dacă nu ne trezim, să vrem să dormim mai mult, dar asta nu asigură un somn de o calitate mai bună. Un somn scurt până în jumătate de oră și eventual, cât mai aproape de prânz și mai departe de ora de culcare este benefic. O treime dintre români ajung să doarmă în hainele pe care le poartă pe timpul zilei. În plus, pentru mai mult de jumătate dintre ei, dormitorul este și spațiu de odihnă și de muncă.