Părintele profesor Constantin Necula a vorbit, în cadrul ediției speciale de Paște a podcast-ului „ALTCEVA” cu Adrian Artene, despre întâlnirea dintre părintele său și Părintele Bria, pe care îi cataloghează drept „cel mai bun tată” și „cel mai bun profesor” pe care i-a văzut vreodată, și spune că „aici e ortodoxia, frumusețea metaforică a Duhului Sfânt”.
„Sunt oameni care seamănă cu Dumnezeul din timpul vieții. Părintele Vilia îmi povestea, la un moment dat, că Părintele Stăniloaie, în ultima perioadă din viață, se forța să rămână între noi. Sufletul lui se alungea, pleca deja spre orizont, trupul lui mai rămânea un pic. Trebuie să recunosc că așa am gândit și eu când a murit Părintele Bria. Recunosc că am plâns tare atunci. A fost ca o primă moarte a tatei. Tata l-a și plăcut foarte mult pe Părintele. Nu poți să îți închipui”, a povestit Părintele Necula, la podcastul „ALTCEVA” cu Adrian Artene.
El și-a amintit cu emoție de întâlnirea dintre tatăl lui Părintele Bria, moment în care, s-a „odihnit văzându-i”. „Eu m-am dat deoparte, eram în plus și m-am bucurat că era așa”, a adăugat invitatul lui Adrian Artene.
„Eram la o conferință în Brașov și Părintele Bria știa că sunt brașovean, nu am cerut cazare, am stat la ai mei. Într-o după-amiază mi-a spus „Să-l rogi pe tatăl tău să vină să vadă, să stea și el cu noi”. Tata, un frizer care făcuse șapte clase, de la patru la șapte clase cu mine odată. Întâlnirea între cel mai mare profesor pe care l-am văzut vreodată și cel mai bun tată pe care l-am văzut vreodată. Pentru mine, asta e ortodoxia. Să vezi cum au stat de povești, tata fiind din Breaza și părintele din Teleajăn. Scurtcircuit zonal. Eu nu am știut câte știa tata despre preoțismul de pe Valea Prahovei, pentru că tata a trăit o viață întreagă pe Șchei, în Brașov. Eu m-am dat deoparte, eram în plus și m-am bucurat că era așa. M-am odihnit văzându-i.
Cât a mai trăit, Părintele Bria, când ne vedeam, mă întreba de soție, mă întreba de tata și mama și zicea: „Tatăl tău are cele mai frumoase mâini de om pe care le-am văzut vreodată”. Erau mâinile alea muncite de 9 ani, când l-au angajat frizer. Îți dai seama. Un copil de 9 ani învăța să tundă. Aici e ortodoxia, frumusețea metaforică a Duhului Sfânt”, a conchis părintele Constantin Necula.
Părintele profesor Constantin Necula este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA de sâmbătă, 23 aprilie, într-o ediție specială dedicată sărbătorilor pascale.
Nu rata o nouă ediție podcastului ce va fi difuzat începând cu ora 19.00 pe canalul de YouTube ALTCEVA cu Adrian Artene!
Părintele Necula, unul dintre cei mai apreciați și populari preoți crestin ortodocși din România, vorbește despre războiul din Ucraina și unde se situează Dumnezeu în acest război sângeros.
Totodată, acesta vorbește despre Nicolae Ceaușescu și povestește despre cum dictatorul a asfaltat drumul către Mănăstirea Tismana.
Constantin Necula a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxa „Andrei Saguna” din Sibiu, în 1994, ca șef de promoție. Este preot ortodox si profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, cunoscut publicului pentru numeroasele sale apariții la conferințe și dezbateri televizate.
Adrian Artene publică în presa naţională din 1996. Este dublu licenţiat în Jurnalism şi Drept, a absolvit şi două mastere în Teologie şi Ştiinţe Penale. Este autorul cărţii” Mafia Statală”, dar şi a volumelor de poezii” Iubirile pentru care a plâns şi Dumnezeu” şi ”Punctuaţia iubirii”.
Este membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi, totodată, al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Deţine numeroase premii pentru presă de investigaţie, dar şi premii literare.