Perle de la Bacalaureat: „Tâmplăria e pasiunea lui, pentru că îl lasă fără gânduri în cap”

Publicat: 20 08. 2024, 22:52

This browser does not support the video element.

Între timp, Ministerul Educației a pus la punct o fișă despre abilitățile fiecărui profesor în parte, pe care elevii o vor preda anonim. Se discută introducerea fișelor de feedback pentru profesori, iar mulți dascăli sunt reticenți.

„La pescuit, scriitorul se bucură de semnul naturii și respiră aer direct din copaci”. Asta a scris un candidat la BAC-ul de toamnă, într-o analiză pe text. Și în acest an, membrii comisiilor de corectare au cules, din lucrări nenumărate, perele de subcultură. Între timp, Ministerul Educației a pus la punct o fișă despre abilitățile fiecărui profesor în parte, pe care elevii o vor preda anonim. Vestea a fost primită cu reticență de unii dascăli. „Nici măcar să mai aberez n-am putut, nici măcar atât”, spune un adolescent. Ce nu a reușit acest tânăr au dus la capăt, cu succes, unii dintre colegii lui. Printre cele mai simple cerințe – să explice sensul unor sintagme – au pus în dificultate elevii. Un elev crede că prozatorul Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, surprins într-un text, ar fi nu una, ci două persoane. Scriitorilor Brătescu și Voinești le place tâmplăria.

„Tâmplăria e pasiunea lui, pentru că îl lasă fără gânduri în cap. La pescuit se bucură de sânul naturii și își de seama că e inutil”, scrie un elev. Altcineva confundă cuvântul mobil cu mobile. „Textul este unul fantastic, pentru că atunci nu exista telefonul, deci nici mobile de lux. Statul în aer liber e sănătos pentru că respiri aer din pomi, miroși flori și prinzi urși și mistreți pentru gătit”, scrie altcineva. La altă cerință, candidații comentează un text de Rebreanu: „Iubitul ei l-a înșelat, așa că se gândește că ce i-ar face dacă l-ar prinde și se uită urât la oameni. Doamna e plină de nervi și se consolează cu niște colegi”.

Dar aceste enunțuri care chinuie limba română și perspectiva eșecului la examen nu știrbesc deloc confortul unor tineri. Imediat își vor cumpăra mașina. Între timp, Ministerul Educației și-a propus să afle cât de mult îi prețuiesc și elevii pe dascălii lor.

Toți elevii  vor fi rugați să completeze anual, anonim, o fișă de feedback despre activitatea a fiecărui profesor. Se cer opinii justificate, într-un limbaj decent, despre cât de clar explică materia, cât de interesante sunt activitățile din ore, cât de des folosesc tehnologia digitală și cât de corect notează, dar și dacă îi pasă de trăirile copiilor. Iar la final e spațiu pentru sugestii și un mesaj direct. Reacțiile apar în postări succesive în cel mai mare grup online al profesorilor din România, cu 87.000 de membri. Vor fi avantajați profesorii de gașcă care nu pun absențe, nu dau teme, ci doar note mari, rechizite, burse de toate felurile, să nu fie responsabil de nimic, cred cei mai mulți dascăli. Rezultatul fișelor de feedback va fi exprimat într-un punctaj. Ministerul Educației nu a decis cum va fi folosit.