Prima pagină » Video » VIDEO | Pianistul Ștefan Doniga, la podcastul ALTCEVA, despre sunetele copilăriei de la Galați: „Părinții m-au îmbăiat în muzică clasică, de mic”

VIDEO | Pianistul Ștefan Doniga, la podcastul ALTCEVA, despre sunetele copilăriei de la Galați: „Părinții m-au îmbăiat în muzică clasică, de mic”

Pianistul Ștefan Doniga a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA de sâmbătă, 15 iulie. Printre altele, artistul a vorbit despre copilăria sa din Galați și a explicat care au fost sunetele percepute în acea perioadă.

Născut la București, el a fost nevoit să copilărească în orașul de pe malul Dunării, după ce părinții săi, prin natura meseriei, au fost repartizați acolo.

Mama sa a lucrat în cadrul Universității „Dunărea de Jos”, iar tatăl acestuia la Combinatul Siderurgic și Portul mineralier.

„Ce sunete poartă copilăria ta din Galați?”, l-a întrebat, la un moment dat, Adrian Artene pe invitatul său, la podcastul ALTCEVA.

Poartă copilăria sunetelor muzicii clasice. Oricât fi fost de apropiat de Combinatul Siderurgic și Portul mineralier, pentru pe acolo a lucrat tatăl meu, nu mi-au rămas sunete industriale, spun ar fi vreo inducere subliminală spre Rammstein*. (…) Deși ingineri, părinții meu m-au îmbăiat în muzică clasică, de mic. Țin minte când organiza mama mea audiții pentru studenții ei de la «Metalurgie», la cluburile studențești din Galați, pe vremea lui Ceaușescu, prin ′85-‘86. Și duceam cu ea, aveam 6 ani, și ascultam, și acolo m-a văzut o profesoară de muzică, Irinel Papadopol, pe care mama o chema le explice simfoniile de Beethoven. Și a văzut disponibilitatea unui copil de 6 ani de a tolera simfoniile de Beethoven cap-coadă. Și mai mult decât atât, țin minte dirijam cu cordoanele mamei mele, am în minte această imagine cum dirijam Simfonia a 6-a, care are vreo 50 de minute”, a povestit celebrul pianist.

În acel moment, profesoara a fost mirată și i-a sugerat mamei lui Ștefan îi facă un test muzical.

„Ala a fost primul contact cu o astfel de propunere. Era un pian acolo și m-am jucat la el. Și în felul acesta am trecut către cântatul la pian. Deci, totuși, este o chestiune care izvorăște din educație. Așa cum consider , de fapt, cam totul, în ceea ce ne privește, vine din educație sau autoeducație. (…) N-ai de unde să știi ce e în spatele orizontului. Dar poți, printr-o educație, bănuiești ce ar putea fie. Cu atât mai mult cu cât ești educat… ești mai deschis la lucruri, nu nepărat noi, dar mai variate. Cu cât ești mai restrâns în educație, cu atât vei spune «muzica clasică nu este pentru mine. Dar te-ai gândit , de fapt, muzica clasică este peste tot?”, a mai spus artistul.

Pianistul Ștefan Doniga a explicat muzică clasică este prezentă mai ales în filme, în coloana sonoră a acestora, în special în peliculele SF, chiar și în „Matrix”.

„Foarte puține filme nu au muzică de factură simfonică în interior, iar toată spectralitatea din filmele science-fiction nu ai cum o faci decât printr-o orchestră”, a mai spus el.

Pianistul Ștefan Doniga – scurtă biografie

Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, Ștefan Doniga a concertat alături de numeroase orchestre simfonice ale filarmonicilor din România, precum și în compania Orchestrei Filarmonicii din Razgrad (Bulgaria) și a prestigioasei orchestre cehe „Camerata Janáček”.

A susținut recitaluri pe scene din țară, dar și peste hotare, în Luxemburg, Ungaria, Austria, Slovacia și Norvegia.

În anul 2000, Doniga a reprezentat România la primul „Festival Balcanic al Tinerilor Pianiști” de la Razgrad, unde a primit Medalia Festivalului. Ștefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexander Skriabin, imprimarea fiind realizată live, în timpul unui recital susținut la Ateneul Român.

În anul 2013, artistul a realizat, alături de Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”, două proiecte inedite: „6 – O piesă neterminată pentru pian, idei și muză” – un spectacol de teatru-dans a cărui idee îi aparține și în cadrul căruia este și protagonist – și traducerea volumului „Scrisori către un tânăr dansator” de Maurice Béjart.

El este promotorul proiectelor „Redescoperă România”, „Un secol de muzică românească”, „Orchestra Unirea leagă orașele”, „Trei secole de muzică românească – de la Cantemir la contemporani” sau „Lipatti – compozitorul, înregistrări în premieră”.

Urmărește podcastul integral cu Ștefan Doniga, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

*Rammstein este o trupă germană, formată în anul 1994, iar stilul lor muzical, pe care l-au numit Tanz-Metall, încorporează elemente de industrial metal, muzică electronică, Neue Deutsche Härte și heavy metal.

Vă recomandăm și:

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele