EXCLUSIV VIDEO | Povestea lui Vasile Derevlean, de la copilăria trăită în spital, cu jumătate de corp arsă, la visul de a deveni medic. ”Am simțit impactul de a vedea masa de operație dintr-o altă postură. Nu văd alt mod de a răscumpăra”
This browser does not support the video element.
Din pacient, medic. Asta este acum cea mai mare dorință a lui Vasile Derevlean. Mulți nu înțeleg de unde atâta dedicare și curaj după clipe grele care i-au marcat viața. Când avea doar doi ani, o oală cu apă fierbinte s-a răsturnat și i-a ars jumătate din corp. Au urmat zeci de operații și perioade lungi de recuperare care l-au ținut mult timp în spital și departe de școală. Dar pe Vasile, suferința nu l-a speriat, ci l-a ajutat să-și aleagă drumul și l-a adus mai aproape de visul lui.
Paradoxal, Vasile își dorește să rămână în spital, însă nu oricum, ci ca medic, ca să ajute, așa cum și el, de mai bine de 20 de ani, este ajutat. Mulți nu înțeleg. Nu-i înțeleg bunătatea. Dar Vasile, deja student la Medicină, știe de ce și are drumul lui, de la pacient pe masa de operație, la medic și salvator.
“În momentul acesta, fiind la început de drum, foarte la început, pentru că drumul în Medicină este lung, îmi doresc să iau lucrurile pas cu pas și, nu știu… întâi mă gândesc la examenul de rezidențiat, să termin facultatea, să intru pe specialitatea pe care mi-o doresc și apoi să-mi setez alte obiective. Îmi doresc să mă țin de plan. Cu siguranță nu regret alegerea făcută. Aș mai da încă o dată admiterea la Medicină, dacă ar trebui. Încă sunt în procesul de descoperire a multor lucruri, dar îmi place și pofta crește din ce în ce mai mult”, a spus Vasile.
El e de părere că singura modalitate de a-ți căpăta liniștea este să dăruiești.
“Atunci când simți că primești ceva, când simți că și alții dăruiesc pentru tine, singurul lucru care îți aduce liniște și împăcare este ca, la rândul tău, să poți dărui. Nu văd un alt mod prin care ai putea răscumpăra asta și cred că face parte și dintr-o mentalitate sănătoasă lucrul acesta de a da de la tine timp sau resurse materiale altcuiva care are nevoie, atât timp cât ești sănătos și apt din mai multe puncte de vedere”, a adăugat tânărul.
Vasile este de neoprit în drumul lui. Își descrie viitoarea meserie cu atâta seriozitate și, în același timp, cu atâta căldură.
“Este în mare procent artă, dacă poți să spui așa, pentru că implică multă creativitate, plasticitate, cum îi spune și numele. În momentul de față, asta mi-aș dori să urmez. Ce pot să spun sigur este că îmi doresc o ramură chirurgicală și, în procent de 99%, chirurgia plastică. Într-adevăr, este complexă din multe puncte de vedere. Nu are o limitare pe corpul uman. Se operează din cap până în picioare și este foarte strâns interconectată cu restul specialităților, toate. Aici, în (n,red – spitalul ) Zetta, am intrat cu ajutorul domnului doctor Zamfirescu pentru prima dată într-o sală de operații din postura de student. Bine, nu eram student, am intrat chiar înainte de anul I de facultate și a fost, să spun așa, impactul pentru mine de a fi în postura, nu de pacient pe masa de operație, ci lângă masa de operație și de a vedea operația dintr-o altă postură. Asta mi-a rămas și acum întipărit în minte”, a povestit Vasile.
De la copilul ars la viitorul chirurg plastician
“Scopul în sine, finalul drumului este suficient pentru mine de a continua. Știu unde vreau să ajung și știu ce am de făcut pentru a ajunge acolo, și asta e suficient să pun în practică ceea ce e nevoie. În 10 ani, ar trebui, teoretic, să termin rezidențiatul. Deci, da. Mă văd chirurg plastician cel mai probabil”, spune Vasile.
Medicina este grea, însă are satisfacții mari. Vasile spune că zâmbetul pacienților „de după” îl emoționează profund.
“În sine, toate operațiile făcute prin asociație, cele pro bono, care sunt mai complicate față de restul. Dăruirea oamenilor de aici și dedicarea lor pentru asta și, da, … zâmbetul pacienților de după, mai ales cei de vârstă mică, și satisfacția lor, pe care o poți vedea fără să-i întrebi”, a adăugat acesta.
Medicul Amit Beedasy, specialist în chirurgie plastică, a fost alături de Vasile în mai multe etape ale vieții sale.
“A avut nevoie de intervenții, care l-au ajutat pentru că erau limitări din punct de vedere funcțional de după arsură. Nu mai putea face anumite mișcări, iar acest lucru l-a ajutat. Îl ajută și mai departe dacă vrea să ajungă chirurg. Ai nevoie de mâini și de libertatea degetelor, iar aceste intervenții au fost făcute pentru el ca să-l ajute. Și el s-a implicat foarte mult în recuperarea lui, deci este pe calea cea bună”, a explicat specialistul în chirurgie plastica Amit Beedasy.
Medicul spune că Vasile are o determinare aparte. Acesta povestește că, pe timp de vară, nu voia să plece din clinică. Își dorea să învețe din ce în ce mai mult.
“A arătat o inspirație, e hotărât, își dorește acest lucru foarte mult, din suflet. E ceva ce se vede din primele zile în care a venit aici. Determinarea lui, cât de mult a vrut să rămână. Noi ziceam: «Hai, du-te, e vară! Noi suntem aici că trebuie, noi muncim aici». El, vara, nu voia să plece. Voia să stea cu noi la clinică, să vadă ce facem, ce operăm, să învețe cât mai mult și a fost interesant să văd acest entuziasm pe care îl are de la bun început”, a adăugat medicul.
Visul lui Vasile este pe jumătate îndeplinit, iar munca pe care o depune și hotărârea cu care vrea să-și atingă țelul îi garantează un viitor promițător.