Prazul și zaibărul, la loc de cinste acasă la nea Mărin. Cel mai bun ZAIBĂR a fost premiat la Băilești

Publicat: 13 10. 2024, 16:19

This browser does not support the video element.

A fost mare veselie la Băilești, orașul natal al marelui actor Amza Pellea. Sute de oameni au venit să deguste zaibărul oltenesc și să încerce preparatele tradiționale cu praz.

În fiecare an, locuitorii din Băilești sărbătoresc cu mare fast Festivalul Zaibărului și al Prazului, o sărbătoare cu tradiție. Gospodinele, ajutate de copilași, s-au întrecut în pregătirea celor mai gustoase preparate tradiționale românești. Pe lângă multă dragoste, ingredientul secret a fost prazul, care oferă un gust deosebit mâncării. Sărmăluțele cu praz, racii umpluți cu praz, plăcintele cu praz și mâncarea de praz au făcut furori.

Zaibărul a fost însă principala atracție a acestei sărbători. Oamenii au degustat toate soiurile de zaibăr oltenesc și și-au răsfățat simțurile cu savoarea unei licori deosebite.

22 de olteni s-au “duelat” pentru ca zaibărul lor sa fie câștigător. Lângă un pahar cu vin merge o pastramă de oaie, un pui la ceaun și, bineînțeles, un praz. Toți vizitatorii au plecat de la festivalul zaibărului și al prazului, la Bailesti, în județul Dolj, măcar cu o sticlă de vin. Unii dintre ei o s-o deschidă de Crăciun.

Producatorii spun ca anul acesta producția este mai mică, dar de calitate.

“Dacă în alți ani făceam 100 de litri, anul acesta doar 60 de litri, însă este dulce și parfumat”, a spus un producător.

Un litru de zaibar s-a vândut cu 20 de lei. Și elevii școlilor din Băilești au venit cu produse tradiționale, iar ingredientul vedetă a fost prazul. De la ciorba de raci, sarmale sau plăcintă, toate conțineau praz.

Deși a fost un an destul de dificil din cauza secetei, iar producția a scăzut, producătorii din Băilești spun că zaibărul este de cea mai bună calitate.

Atmosfera a fost întreținută de cunoscuți interpreți de muzică populară de la Ansamblul Folcloric „Maria Tănăse”, iar oamenii nu s-au lăsat până n-au încins și o horă.

CITEȘTE ȘI:

Zaibărul de Băilești, mai puțin dar mai bun în acest an: ”Nea Mărin l-a făcut cunoscut în întreaga lume”