Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Premierul Nicolae Ciucă, către omologul său polonez: „Procesul de extindere a Spaţiului Schengen să rămână pe agenda de priorităţi a UE”

VIDEO | Premierul Nicolae Ciucă, către omologul său polonez: „Procesul de extindere a Spaţiului Schengen să rămână pe agenda de priorităţi a UE”

Premierul Nicolae Ciucă i-a transmis, marţi, premierului Poloniei, în cadrul şedinţei comune a guvernelor României şi Poloniei, că „vom continua să ne bazăm pe mesaje şi demersuri din partea guvernului său, astfel încât procesul de extindere a Spaţiului Schengen să rămână pe agenda de priorităţi a Uniunii Europene pentru acest an”.

„Mă bucur şi sunt deosebit de onorat să găzduim astăzi cea de-a patra ediţie a consultărilor dintre Guvernul României şi Guvernul Poloniei. Întâlnirea de astăzi şi, mai ales, agenda comună diversă şi complexă oferă o nouă dovadă a dezvoltării remarcabile pe care cooperarea bilaterală multisectorială dintre România şi Polonia a înregistrat-o de-a lungul ultimilor ani, având ca fundament parteneriatul strategic dintre ţările noastre, care a fost semnat în anul 2009.

Doresc de asemenea să menţionez că anul trecut am desfăşurat o activitate similară la Varşovia şi vă mulţumesc încă o dată pentru găzduire şi organizare. Polonia a fost şi rămâne un prieten apropiat, pe termen lung, pentru ţara noastră, un partener strategic-cheie şi de încredere al României”, a spus premierul Nicolae Ciucă, în cadrul şedinţei.

Premierul a arătat că acest cadru favorabil a facilitat şi conexiunile solide existente între societăţile noastre.

„Totodată, reuniunea de astăzi demonstrează determinarea noastră de a urmări extinderea cooperării bilaterale în cadrul agreat al planului de acţiune 2022-2026, precum şi intenţia fermă de aprofundare a coordonării româno-polone în plan regional european şi euroatlantic”, a completat Ciucă.

„Exprimând satisfacţia pentru nivelul înalt al dialogului politic şi al cooperării bilaterale de ansamblu, am agreat împreună cu domnul prim-ministru adoptarea unei declaraţii politice comune fundamentată pe valorile şi principiile pe care cele două state le împărtăşesc. Ţin să subliniez că, de peste un an, arhitectura de securitate atât la nivel european, dar şi la nivel internaţional este pusă la grea încercare şi acest aspect l-am discutat şi anul trecut la Varşovia.

Am fost împreună martorii evoluţiei din februarie 2022 până acum şi am depus eforturi împreună să putem să gestionăm cât mai bine această situaţie de securitate, să fim membri activi ai deciziilor şi implementării deciziilor care s-au luat pentru a putea să întărim securitatea şi apărarea în regiunea noastră, în interiorul Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene”, a mai arătat şeful Executivului.

De asemenea, în întrevederea bilaterală pe care a avut-o cu premierul din Polonia, Nicolae Ciucă a condamnat în termenii cei mai fermi agresiunea militară brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare gravă a dreptului internaţional şi a angajamentelor internaţionale asumate de Federaţia Rusă, precum şi a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, respectiv a inviolabilităţii frontierelor de stat.

„Împreună cu domnul prim-ministru, am discutat şi am reiterat sprijinul ferm şi consecvent pe care ţările noastre l-au acordat şi vor continua să-l acorde Ucrainei şi, desigur, încă o dată, am condamnat ferm folosirea ilegală a forţei pentru a obţine orice fel de rezultat. România şi Polonia, alături de întreaga comunitate internaţională democratică, suntem alături de Ucraina şi de poporul ucrainean. Vreau, de asemenea, să vă asigur că, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, vom continua să oferim un răspuns ferm, coordonat şi substanţial la acţiunile agresive ale Moscovei la adresa statelor vecine şi Occidentului şi la crimele de război comise de combatanţii ruşi în Ucraina.

De asemenea, am discutat cu privire la implicaţiile importante asupra Republicii Moldova ale războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. Chiar în întâlnirea bilaterală am prezentat măsurile pe care ţara noastră le-a luat pentru a sprijini Guvernul de la Chişinău şi, de asemenea, am discutat despre nevoia de sprijin continuu de care Republica Moldova are nevoie în continuare pentru menţinerea stabilităţii şi asigurarea stabilităţii unui guvern pro european.

România şi Polonia, practic, împărtăşesc viziunea asupra importanţei pe care o au stabilitatea şi securitatea Republicii Moldova pentru întreaga regiune. Am convenit, de asemenea, să continuăm dialogul cu Guvernul de la Chişinău. Împreună cu o delegaţie a Guvernului României am efectuat o vizită în Republica Moldova săptămâna trecută”, a anunţat premierul Ciucă, precizând că a discutat cu premierul polonez şi, în perioada imediat următoare, acesta va efectua o vizită la Chişinău.

„Practic, nu înseamnă nimic altceva decât coordonarea eforturilor astfel încât să putem să sprijinim bilateral Republica Moldova şi, desigur, în cadrul Uniunii Europene. Ceea ce doresc să subliniez în continuare sunt aspectele care ţin de obiectivele comune în ceea ce priveşte iniţiativele europene legat de competitivitate”, a mai spus el.

„Pentru România, ca şi pentru Polonia, convergenţa în interiorul Uniunii şi crearea de oportunităţi egale de dezvoltare pentru statele membre sunt obiective deosebit de importante, care vor contribui în egală măsură la creşterea competitivităţii de ansamblu a Uniunii Europene. Am adresat, de asemenea, mulţumiri omologului meu pentru sprijinul pe care ni l-au acordat Polonia şi Guvernul polonez în demersul nostru de aderare la Spaţiul Schengen.

Continuăm să ne bazăm pe mesaje şi demersuri din partea guvernului dvs., astfel încât acest proces de extindere a Spaţiului Schengen să rămână pe agenda de priorităţi a Uniunii Europene pentru acest an şi, desigur, pentru noi este un obiectiv guvernamental pe care ne dorim să îl atingem anul acesta.

Ca atare, domnule prim-ministru, doamnelor şi domnilor miniştri, membri ai celor două guverne, daţi-mi voie încă o dată să vă mulţumesc pentru că astăzi avem posibilitatea ca din nou, împreună, sa putem să discutăm aspectele care sunt pe agenda de priorităţi în relaţiile bilaterale dintre România şi Polonia şi să identificăm împreună care sunt oportunitătile pe care, de asemenea, împreună să le folosim astfel încât să asigurăm pentru ceţătenii noştri ceea ce aşteaptă de la noi, şi anume stabilitate, creştere economică şi bunăstare”, a încheiat Nicolae Ciucă.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele