Profilul uman sau real, primul criteriu pentru ADMITEREA la liceu. Părinții și elevii iau in calcul reputația liceului și activitățile extrașcolare
This browser does not support the video element.
De joi, absolvenții claselor a 8-a pot completa împreună cu părinții lor fișa pentru admiterea la liceu. Datele sunt introduse pe calculator pe platforma digitală a Ministerului Educației. Peste două săptămâni, elevii vor fi repartizați computerizat.
Profesorii recomandă să fie trecute cât mai multe opțiuni. La rândul lor, părinții și elevii spun că sunt atenți la o serie de criterii, cum ar fi specializarea sau media de admitere. De anul trecut, criteriul principal este profilul uman sau real. Mai contează opționalele, activitățile extra-școlare și nu în ultimul rând reputația liceului.
„Optăm pentru a urma spre domeniul filologie datorită faptului că citește în primul rând și mai familiarizat cu matematica, acest domeniu va ajuta în relațiile umane. Ne-ar plăcea Caragiale, ne-ar plăcea Matei Basarab sigur că e în funcție și de media pe care au obținut-o. Am vrea să aibă și alte activități care să-l dezvolte. Sigur că o criteriu ar fi activitățile extrașcolare – teatru într-adevăr, având în vedere că el are deja niște activități în această direcție”, spune un părinte.
„În cazul nostru un profil real matematică-fizică, apoi nivelul de pregătire pe care îl oferă instituția de învățământ, precum și reputația acesteia pe locul unu”, declară alt părinte.
Profesorii îi sfătuiesc pe părinți și elevi să pună cât mai multe opțiuni în fișa de admitere, pentru a evita orice situație neplăcută. De asemenea, opțiunile se înregistrează în funcție de preferințele candidaților. Primele opțiuni sunt cele mai dorite, iar la final se înregistrează opțiunile mai puțin dorite. Trebuie să ia în calcul în primul rând ierarhia, iar numărul de opțiuni trebuie să fie mai mari. Dacă elevii nu sunt repartizați în prima etapă, există o etapă de ajustări, de cazuri speciale. În perioada 31 iulie 2 august, la admitere contează doar media de la Evaluarea Națională, nu și mediile din gimnaziu. Anul acesta, procentul mediilor peste cinci este de 74,5%.