Provocările cu care se confruntă industria AUTO în tranziția către mobilitate verde. John Bozzella:”O problemă este accesibilitatea”

Publicat: 19 10. 2024, 09:00

This browser does not support the video element.

Președintele Organizaţiei Internaţionale a Producătorilor de Vehicule (OICA), John Bozzella, a spus, într-un interviu pentru Gândul, care sunt principalele provocări cu care se confruntă industria auto în tranziția către mobilitate verde și cum vede această tranziție în următorii zece ani, la nivel global.

John Bozzella a declarat că piața vehiculelor electrice stagnează în această perioadă și că, în viitor, vor exista fluctuații.

„Este interesant, am văzut un progres foarte, foarte puternic în aproximativ ultimii cinci ani în ceea ce privește transportul personal electric. Mai multe vehicule hibride, mai multe vehicule electrice hibride plug-in și mai multe vehicule electrice pe baterii. Această creștere începe să încetinească un pic în întreaga lume. Piețele sunt încă în creștere, dar stagnează, iar motivul este că trecem acum de la segmente mici ale acestor piețe, care au fost primele care au adoptat tehnologia, la alte segmente de piață în care clienții s-ar putea să nu fie încă pregătiți pentru tehnologie.

Aceștia trebuie să facă în viața lor compromisuri între comoditate și timp și din alte motive, iar infrastructura de încărcare nu este încă suficientă pentru a susține capacitatea necesară. Așadar, creșterea începe să stagneze. Cred că ceea ce veți vedea în următorii trei, cinci, șapte, zece ani va fi o creștere rapidă. Perioade rapide, apoi perioade mai lente și apoi, din nou, perioade rapide, dar nu există nicio îndoială în mintea mea că vom vedea mai multe mijloace de transport electrice în întreaga lume”, a precizat John Bozzella.

„Cea mai mare provocare este infrastructura de încărcare”

Întrebat care sunt principalele provocări cu care se confruntă industria auto în tranziția către mobilitate verde, președintele OICA a spus că infrastructura de încărcare reprezintă aspectul la care trebuie să se lucreze în ritm alert.

„Da, în ceea ce privește tranziția, tranziția către decarbonizare, cea mai mare provocare în acest moment este infrastructura de încărcare. Deci, pe măsură ce ne electrificăm flotele și din ce în ce mai multe modele electrice intră pe piață, încărcarea nu ține pasul. A doua problemă este accesibilitatea. Vehiculele electrice sunt mai costisitoare în acest moment. Acestea au materii prime și minerale esențiale care, în prezent, având în vedere cantitatea de aprovizionare, sunt puțin mai costisitoare și, prin urmare, producătorii lucrează pentru a dezvolta lanțuri de aprovizionare care să sprijine vehicule cu prețuri mai accesibile.

A treia provocare se referă la rețeaua electrică în sine. Vehiculele electrice sunt nepoluante dacă rețeaua care produce electricitatea și alimentează mașina este nepoluantă și, prin urmare, o parte a provocării constă și în creșterea producției de electricitate regenerabilă în rețeaua electrică. Acestea sunt trei exemple bune.

Și am să vă mai dau unul, și anume că trebuie să existe o aliniere între cerințele de reglementare pentru reducerea emisiilor, precum și politici de sprijin pentru a aborda unele dintre aceste provocări. Ceea ce vedem în întreaga lume, de exemplu, sunt unele țări care investesc în stimulente sau bonusuri pentru ca din ce în ce mai mulți consumatorii să achiziționeze aceste vehicule.

Aceasta este o idee foarte bună și inteligentă și ceea ce vedem în regiunile și țările care le introduc este că vânzările cresc. Ceea ce vedem, de asemenea, în țările care le elimină, și știți ce voi spune, vânzările scad. Prin urmare, este nevoie de colaborare și coordonare între producătorii de automobile și factorii de decizie guvernamentali cu privire la modul de a crea politici care să abordeze unele dintre aceste condiții în această etapă de dezvoltare a pieței”, a detaliat John Bozzella.


CITEȘTE ȘI:

Cum văd viitorul mobilității liderii din industria AUTO mondială. John Bozzella:”Avem nevoie de o abordare politică echilibrată”

Marcel Ciolacu: Este vital să ne SUSȚINEM industria auto, care contribuie semnificativ la PIB-ul țării noastre