Este alertă de radiații ultraviolete pe litoral, unde indicele UV a atins pragul de opt din 15. Meteorologii spun că pentru coasta românească Mării Negre, aceste cifre reprezintă un semnal de alarmă. Este cel mai mare indice UV din ultimii 10 ani.
De cealaltă parte, medicii atrag atenția că în asemenea situații, nici măcar cremele cu cel mai mare factor de protecție nu mai fac față. Vineri, la prânz, plaja din Mamaia era plină de turiști fericiți că soarele strălucește puternic, iar apa mării are aproape 30 de grade Celsius lângă plajă. Briza le dădea senzația de răcoare. În realitate, medicii spun că tocmai briza este cea care favorizează arsurile solare, împreună cu razele ultraviolete, care au atins cel mai mare prag din ultimii 10 ani. Indicele radiații ultraviolete este estimat la valoarea de șapte spre opt, ceea ce înseamnă un indice mare și foarte mare.
Indicele UV se măsoară pe o scală de la zero la 15, iar valorile mai mari de șase sunt considerate extrem de periculoase. Este un semnal de alarmă către populație, să evite cât de mult se poate expunerea la soare. Dermatologii insistă că în aceste zile, la prânz, soarele este atât de puternic încât a depășit toate pragurile de avertizare. În aceste condiții, nu există niciun factor de protecție – uleiuri sau creme – care să fie util.
„Nu vă bazați pe foto-protecție. Este un mit. Factorul 50 plus nu înseamnă nici măcar protecție de 10% în condițiile acestea de caniculă extremă. Nu vă bazați nici măcar pe protecția mecanică, adică pe umbrele, pe pălării de soare. Nu vă țineți copii în soare între orele nepermise. Văd că sunteți ars puțin, da, e asta e. Cum vă protejați? Uleiul de măsline accelerează bronzul, să știți”, spun specialiștii.
Pentru cei care sunt pe plajă, cea mai la îndemână opțiune ar fi o baie răcoroasă în mare, deși apa are 28°C. Medicii ne recomandă să consumăm cel puțin 2,5l 3l de apă pe zi, să nu consumăm niciun strop de alcool și să mâncăm multe fructe și legume proaspete. De mâine, și litoralul intră sub cod portocaliu de caniculă.