Rafila: „Ne gândim să DEZVOLTĂM centrele comunitare integrate cu asistență stomatologică și unele care să deservească unde nu sunt medici școlari”
This browser does not support the video element.
Cu bani din PNRR, România reabilitează și dotează 2.600 de cabinete medicale și dezvoltă centre comunitare integrate, menite să acorde servicii medicale, sociale și educaționale pentru comunitățile mai puțin favorizate. “Ne gândim să dezvoltăm și alte tipuri de servicii, cum ar fi asistența medicală stomatologică sau aceste centre comunitare să poată să deservească acolo unde nu există medici școlari și unități de învățământ apropiate”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul celei de-a doua conferințe Europa Connect – Health EU Summit – Politici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României, promovată de platforma de știri GÂNDUL.RO.
În domeniul asigurării asistenței medicale, accesul universal la servicii de sănătate se bazează pe extinderea competențelor în asistența medicală primară.
“Trebuie să fie practică, apropiată de cetățeni și să poată să ofere într-adevăr cât mai multe servicii medicale, nu doar servicii legate de prescripția de medicamente sau de dispecerizare, către zonele de asistență medicală spitalicească sau ambulatorie de specialitate”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„O dezvoltare rațională”
Cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România reabilitează și dotează 2.600 de cabinete de medicină de familie. Peste 40 de milioane de euro sunt alocate dezvoltării centrelor comunitare integrate, mai ales pentru comunitățile mai puțin favorizate.
“În aceste centre, în afară de asistența medicală primară, vor fi oferite servicii de asistență medicală comunitară și pot să constituie centre care să adune toate forțele disponibile la nivel local, fie că discuți de asistent comunitar, de asistent social sau de mediatori sanitari”, a completat Rafila.
Ne gândim să dezvoltăm și alte tipuri de servicii, cum ar fi asistența medicală stomatologică sau aceste centre comunitare să poată să deservească acolo unde nu există medici școlari și unitățile de învățământ apropiate.
O astfel de abordare în domeniu asigurării asistenței medicale este, în opinia ministrului Sănătății, „o dezvoltare rațională”.
“Permite, în viitor, o reorganizare a serviciilor de asistență medicală spitalicească cu spitalizare continuă, încât ele să fie corelate cu dezvoltările tehnologice și cu dezvoltările legate de dispozitivele medicale, de medicația care există în momentul de față și care fac posibil diagnosticul și tratamentul pacientului, fie în spitalizare de zi, fie într-o zonă ambulatorie. E un parcurs firesc”, a completat Alexandru Rafila.
„România are unul dintre cele mai mari numere de paturi, raportat la populație, din Uniunea Europeană”
„România are un număr mare de paturi, raportat la populație, unul dintre cele mai mari numere de paturi, raportat la populație, din Uniunea Europeană și, în mod clar, serviciile ambulatorii, fie că plecăm de la cele de asistență medicală, cât și de la cele de ambulatorii de specialitate, trebuie să înlocuiască o parte din aceste servicii de asistență medicală spitalicească”, mai spune ministrul Sănătății.
„E o evoluție firească și care ține cont de posibilitățile de finanțare ale sistemului medical. Nu în România, ci în general”, a completat Alexandru Rafila.
Un număr de 200 de centre comunitare integrate vor fi construite, reabilitate, modernizate, extinse şi/sau dotate în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Principalul scop al centrelor comunitare integrate este acela de a spori accesul la servicii medicale de calitate pentru populaţie şi, în special, pentru grupurile vulnerabile.
Partenerii celei de-a doua conferințe Europa Connect – Health EU Summit – Politici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României, promovată de platforma de știri Gândul.ro, au fost Sanador, Regina Maria, Medicover, B. Braun, Astra Zeneca, Roche, MSD.
CITEȘTE ȘI: