Prima pagină » Video » Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: „Suntem printre țările UE care depind cel mai puțin de importuri”

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: „Suntem printre țările UE care depind cel mai puțin de importuri”

România are un prezent decent în ceea ce privește producția de gaze naturale și energie electrică, însă are un potential mare, a declarat Răzvan Nicolescu, expert, fost ministru al Energiei, la Gândul Exclusiv. „Mi-aș dori să jucăm un rol mai bun și la nivel regional. Acesta vine dintr-o mai bună guvernanță a sectorului”, a continuat fostul ministru.

Dintre oportunitățile pe care le are, România fructifică doar o parte în domeniul energiei, afirmă Răzvan Nicolescu.

„România încă are un prezent decent. În acest domeniu am avut un trecut glorios, încă avem un prezent decent și avem niște oportunități, dar, din păcate, fructificăm doar unele dintre ele. Să nu uităm că am fost primul producător de petrol oficial înregistrat din lume. Primii, acum aproape 160 de ani. Am fost primii care au construit o rafinărie – doi frați, lângă Ploiești, au construit prima rafinărie din lume -, Timișoara a fost primul oraș cu iluminat centralizat, București – prima capitală din lume cu iluminat centralizat. Deci este o întreagă istorie în acest domeniu”, a declarat fostul ministru al Energiei.

România se numără prin țările europene care depind cel mai puțin de importurile de energie.

„Repet, prezentul este decent. Suntem între țările din UE care depindem cel mai puțin de importuri, de importurile de energie, încă ne producem destul de mult, cu ce avem aici. La gaz, suntem primul producător de gaz natural din Uniunea Europeană. Dar repet, potențialul este mare și mi-aș dori să jucăm un rol mai bun și la nivel regional”, a completat expertul în energie.

Rol mai bun la nivel regional prin guvernanța în energie

Răzvan Nicolescu a identificat și prioritățile României în domeniul energiei.

„Acest rol, în primul rând, vine dintr-o mai bună guvernanță a sectorului. Deci nu zic guvernare, zic guvernanță. Mă refer la prioritățile instituțiilor de stat, mă refer la strategiile și implementarea strategiilor companiilor, mă refer la stimularea și ajutorul pe care capitalul privat care a penetrat în sectorul energetic ar trebui să-l primească, în așa fel încât România să joace un rol mai important la nivel regional”, a explicat Nicolescu.

„Avem între 15 și 20 de miliarde de euro la dispoziție, bani oferiți de Uniunea Europeană prin diverse facilități”, a mai precizat expertul în energie.

„Trebuie să avem inteligența să utilizăm acești bani cât mai rapid și cât mai eficient, iar cu acești bani vom construi mai multe rețele de distribuție sau mai performante, pentru ca să îi ajutăm, nu știu, pe oameni să-și instaleze capacitățile lor proprii de producție sau să instalăm mai multe capacități de producție cu mai multe baterii. Aici ține de gândire, de strategie și de capacitate de a executa. Dar cel mai important lucru este, repet, această guvernanță și mai multă ambiție în tot ceea ce ne propunem”, a încheiat Răzvan Nicolescu, la Gândul Exclusiv.


Citește și:

Care sunt obiectivele președintelui ANPM pentru 2025? „Fără amenzi drastice nu se poate schimba nimic, absolut nimic”

Laurențiu Păștinaru, ANPM: „Folosim bani din PNRR pentru stații de monitorizare a aerului, eficiență energetică și digitalizare”

Laurențiu Păștinaru, președinte ANPM, analizează principalele probleme de MEDIU cu care se confruntă România

Marius Porojan, Green Pack: „Educația joacă un rol fundamental în eficientizarea COLECTĂRII SEPARATE și a unui proces de reciclare sustenabil și durabil”

Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o redacție de știri. Deși a terminat ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și