Prima pagină » Video » Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: „Trebuie să dezvoltăm o INDUSTRIE care să furnizeze echipamentele necesare tranziției la energia verde”

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: „Trebuie să dezvoltăm o INDUSTRIE care să furnizeze echipamentele necesare tranziției la energia verde”

Europa nu poate da înapoi din drumul spre atingerea neutralității emisiilor de carbon până în anul 2050, însă, atât la nivelul României, cât și la nivel european, trebuie să fie dezvoltată o industrie capabilă să furnizeze echipamentele necesare în această tranziție, a spus Răzvan Nicolescu, la Gândul Exclusiv.

Europa nu poate da înapoi de la Green Deal și tot ce contează este cum va înainta pe drumul spre neutralitate în ceea ce privește emisiile de carbon și cât va produce din ceea ce va instala în producția de energie verde.

Din punctul meu de vedere, Europa nu mai poate să dea înapoi de la lucrul acesta. Este clar, singurul element care trebuie analizat este cât de repede, deci este vorba de timp, care va fi viteza cu care vom înainta și cât din ceea ce va fi instalat de acum încolo va fi produs în Europa. Deci chestiunea asta de tranziție va fi corelată și cu competitivitatea și va fi corelată și cu o reindustrializare.

Noi nu putem să avansăm în zona tranziției doar creând un impact economic în Asia, mai ales în China, în țări care produc echipamentele pe care noi le instalăm aici.

Trebuie să fim capabili să dezvoltăm o industrie românească, o industrie europeană capabilă să furnizeze echipamentele necesare în această tranziție, ca să dăm cu o mână și să luăm cu alta, pentru că altfel, repet, nu facem nimic, închidem noi niște capacități industriale pe aici, ne scădem competivitatea, ne creștem dezamăgirea oamenilor, încurajăm partidele extremiste și nu obținem nimic”, a explicat fostul ministru al Energiei.

Gazul, soluție pentru producția de energie electrică și export

Cât privește gazul ca și combustibil de tranziție, creșterea producției prin exploatarea de noi zăcăminte – precum Neptun Deep și Caragele – nu va putea decât să ajute la creșterea producției de energie electrică.

Alături de centralele pe gaz, este importantă creșterea capacităților de stocare.

„Din punctul meu de vedere, vom utiliza probabil gaz pentru producția de energie electrică. Vom instala, cred că undeva între 1.500 și 2.000 de megawați centrale pe gaz, care să producă energie electrică. Nu e un lucru rău pentru că, repet, cele pe cărbune ne-am grăbit să le închidem, din punctul meu de vedere, și avem nevoie, alături de baterii, de capacități care să asigure serviciu de sistem și să acopere vârfurile de consum, ca să nu mai fim în situația să importăm.

Dar, în același în același timp, vă pot spune că nu-i rău să exportăm gaz. Nu este rău să avem mai mult decât consumăm și să-l exportăm, dar ar fi mult mai bine dacă am putea să exportăm produse cu o valoare adăugată mai mare, produse obținute din utilizare acelui gaz în România, cum ar fi  îngrășăminte chimice, de exemplu.

Dar din nou este vorba de o strategie. S-au întâmplat puține lucruri pozitive în acest sens. De asta, de multe ori, spun că e momentul să vorbim mai puțin și să facem mult mai mult”, a explicat fostul ministru.

Din păcate, însă, Răzvan Nicolescu este rezervat în ceea ce privește producția de energie din sursă nucleară.

La nuclear, vom vedea ce se întâmplă. Previziunile mele legate de nuclear sunt pesimiste, mai degrabă pesimiste. Da, sper să fiu contrazis de realitate”, a conchis expertul în energie.

Puteți urmări întreaga emisiune Gândul Exclusiv AICI:


CITEȘTE ȘI:

Care sunt obiectivele președintelui ANPM pentru 2025? „Fără amenzi drastice nu se poate schimba nimic, absolut nimic”

Laurențiu Păștinaru, ANPM: „Folosim bani din PNRR pentru stații de monitorizare a aerului, eficiență energetică și digitalizare”

Laurențiu Păștinaru, președinte ANPM, analizează principalele probleme de MEDIU cu care se confruntă România

Marius Porojan, Green Pack: „Educația joacă un rol fundamental în eficientizarea COLECTĂRII SEPARATE și a unui proces de reciclare sustenabil și durabil”

Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o redacție de știri. Deși a terminat ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și