Recycle Now| Fechet: Cred că SISTEMUL Garanție-Returnare a fost și este cel mai bun lucru în materia circularității din România în ultimii 30 de ani

Publicat: 28/05/2024, 11:35

Sistemul Garanție-Returnare, demarat la 30 noiembrie 2023, a fost și este cel mai bun lucru în materia circularității din România în ultimii 30 de ani, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Părurilor, Mircea Fechet, în cadrul conferinței Recycle Now.

Ministrul Mediului consideră că prin punerea în funcțiune a Sistemului Garație-Returnare nu doar că avem mai puține PET-uri, doze și sticle în natură – lacuri, râuri, câmpuri – dar astfel este alimentată economia circulară, sunt atrase noi investiții și se crează noi locuri de muncă.

“Eu cred că suntem pe punctul de a constata că vom avea cantități impresionate de material reciclabil, iar acest lucru nu se poate traduce doar printr-un efect de mediu sau printr-o natură mai curată – bineînțeles că fiecare dintre noi ne dorim mai puține PET-uri aruncate în lacuri, în râuri, în natură în general -, însă, apropo de tema discuției dumneavoastră, o să avem sute de mii de tone de material reciclabil. Acest lucru va genera, sper eu, foarte rapid investiții în fabrici de reciclare, investiții în infrastuctură de transport, în infrastructură de sortare, de colectare.

Nu pot decât să mă bucur ori de câte ori aflu că astăzi 1.000 de camioane sau aproximativ 1.000 de camioane transportă în fiecare zi material reciclabil, ambalaje aferente Sistemului de Garanție-Returnare”, a declarat ministrul Mircea Fechet, în cadrul conferinței Recycle Now.

„Înființăm  sute de locuri de muncă”

Deschiderea de noi centre de sortare și numărare a ambalajelor generează noi locuri de muncă.

“Nu pot să nu mă bucur atunci când aflu că la fiecare centru de numărare și de sortare înființăm alte sute de locuri de muncă. În orașul Otopeni, pentru că acesta este ultimul centru deschis, 155 de noi locuri de muncă au fost înființate și, în măsura în care ar lucra în trei schimburi – și probabil asta urmează să se întâmple -, vom depăși 200 de locuri de muncă înființate datorită Sistemului de Garație-Returnare.

La Bacău, pentru că exact în acest moment trec prin comuna Răcăciuni, urmează să se deschidă o fabrică de procesare a sticlei și sunt aproape sută la sută convins că motivul pentru care o companie privată a decis să investească în deschiderea unei fabrici de reciclare este legat de Sistemul Garanție-Returnare, respectiv peste 450.000 de tone de sticlă generate de SGR, anual. Asta înseamnă nu doar investiții, ci înseamnă locuri de muncă pentru comuna Răcăciuni. Și câteva zeci de locuri de muncă pentru o comunitate mică înseamnă foarte mult”, a mai spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„SGR-ul românesc pune la dispoziția fabricilor din România suficientă materie primă cât să oprească importurile de ambalaje”

Conform lui Mircea Fechet, și în comuna Nicolae Bălcescu se va deschide un centru de sortare și de numărare, unde se vor înființa alte zeci de locuri de muncă.

“Acest lucru este replicabil în fiecare județ din România, în fiecare regiune din România și când spun acest lucru mă gândesc la faptul că Sistemul Garanție-Returnare înseamnă mult mai mult decât beneficii directe. Înseamnă oportunități de afaceri pentru companiile din România, la fel cum înseamnă capital investit, înseamnă tehnologii aduse în România – și am văzut cele mai noi tehnologii, am văzut cele mai performante echipamnete, produse în afara României, din păcate. însă am rămas profund impresionat atunci când am vizitat centrele de sortare ale companiei RetuRO și vom înființa locuri de muncă pe care eu le consider necesare în orice comunitate, nu doar într-un județ sau altul. Pe scurt asta înseamnă Sistemul de Garanție-Returnare.

Dacă ne gândim la sticlă, doar cu titlu de exemplu, sticla pentru a fi produsă din materiile prime folosite în procesul de fabricație necesită temperaturi de peste 1.800 de grade și un consum de energie proporțional. Atunci când folosim sticlă reciclată sau sticlă în procesul de reciclare în aceste fabrici, temperatura pe care trebuie să o avem este de doar 1.000 de grade ceea ce înjumătățește consumul de energie și face fabrica mai eficientă și din punct de vedere energetic și din punct de vedere al costurilor.

Un alt exemplu pe care îmi permit să vi-l dau este legat de un mare procesator de PET din România, cel mai mare din Sud-Estul Europei din ceea ce știu care în urmă cu câțiva ani, atunci când am vizitat acea companie, îmi arăta baloți cu PET-uri aduși de pe cealaltă parte a globului. Nu mi-am imaginat niciodată că am putea importa PET-uri din Australia și mi s-a spus atunci că deși România produce 8 miliarde de PET-uri, de doze sau de sticle anual, sau, în fine, generează acest număr de ambalaje, pentru că și importăm, nu doar producem în România, suntem obligați să importăm material reciclabil din toată lumea și tocmai din Asutralia. M-am bucurat să aflu că aceeași companie, aceeași mare fabrică, a decis să limiteze sau să oprească cu totul importurile, dar m-a bucurat foarte mult când am aflat că SGR-ul românesc pune la dispoziția fabricilor din România suficientă materie primă cât să oprească importurile de ambalaje din alte țări”, a completat Mircea Fechet.

În acest fel, explică ministrul, balanța comercială a României, care este pe dificit, primește un aport pozitiv.

“De asta eu cred că Sistemul Garanție-Returnare a fost și este cel mai bun lucru în materia circularității din România în ultimii 30 de ani. Nu pot să nu apreciez efortul colegilor mei din minister, munca fostului ministru Tanczos Barna, pentru că a înțeles la fel cum și eu am înțeles că țara are nevoie de un astfel de proiect, munca depusă de colegii din Guvern, din Cancelaria Prim-ministrului pentru că a fost un efort comun un efort în care nu doar Ministerul Mediului ci toate ministerele, întreg guvernul, au înțeles că nu mai putem amâna acest priotect și toată lumea a decis să susțină implementarea proiectului începând cu 30 noiembrie anul trecut”, a mai afirmat Mircea Fechet.

Conform ministrului Mediului, în luna mai se va depăși pragul de 200 de milioane de ambalaje ce vor fi recuperate prin Sistemul de Garanție Returnare.

Partenerii Conferinței Recycle Now au fost Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), Asociația OIREP Ambalaje, Profi, RetuRO, Green Point și Red Point.

CITEȘTE ȘI:

Mircea Fechet la Brașov: Am colectat în martie aproape 80 de milioane de ambalaje

Mircea Fechet, ministrul Mediului, speaker la Conferința Green Report „Managementul deșeurilor: SGR funcțional în România”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Pun cauciucuri de iarnă cu indice de greutate diferit pe aceeași axă. E legal?
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Rezilierea contractelor de telefonie mobilă. Reguli noi, coșmarul de care scăpăm
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea...