Recycle Now| L. NECULAESCU, AFM: „Identificarea soluțiilor pentru optimizarea gestionării DEȘEURILOR reprezintă o preocupare constantă pentru AFM”

Publicat: 28/05/2024, 17:22

Administrația Fondului pentru Mediu va lansa în luna iunie un apel de finanțare prin PNRR, în valoare totală de 220 de milioane de euro pentru construirea a 26 de fabrici de deșeuri. Acestea vor trebui puse în funcțiune până la data de 30 iunie 2026. Nu este singurul program cu impact asupra managementului deșeurilor, calității vieții și protejării mediului gestionat de AFM. Declarațiile îi aparțin președintelui Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu, și au fost făcute în cadrul conferinței Recyle Now.

Pe lângă noul apel, care va începe în data de 14 iunie, președintele Laurențiu Neculaescu a anunțat și alte programe ale AFM și scopul acestora.

„Managementul deșeurilor reprezintă una dintre temele stringente ale societății actuale, iar identificarea soluțiilor pentru optimizarea gestionării deșeurilor reprezintă o preocupare constantă pe care o are Administrația Fondului pentru Mediu întrucât un management optim al deșeurilor influențează pozitiv atât calitatea vieții oamenilor, a sănătății lor, cât și, totodată, protejarea mediului înconjurător. Este foarte important modul în care ne raportăm la ceea ce avem de făcut, respectiv responsabilitatea acțiunilor întreprinse atât la nivel de individ, dar și ca țară.

Responsabilitatea pentru activitățile de gestionare a deșeurilor revine, în principal, generatorilor acestora. Conform principiului poluatorul plătește sau, după caz, a producătorilor pe principiul responsabilitatea extinsă a producătorului. De asemenea, un rol important în gestionarea deșeurilor, îl joacă și administrațiile publice locale pentru implementarea tuturor măsurilor la nivel guvernamental pentru atingerea țintelor pe care România și le-a asumat în domeniul mediului.”, a precizat președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

220 milioane euro pentru 26 de noi fabrici de deșeuri

În iunie, va fi lansată în premieră, în România, o axă de finanțare privind reciclarea deșeurilor de pe teritoriul României.

„Pe data de 14 iunie, anul acesta, va fi lansată în premieră, în România, o axă de finanțare privind reciclarea deșeurilor de pe teritoriul României. Avem la dispoziție un buget de 220 de milioane de euro din PNRR, aproximativ 1,1 miliarde de lei. Obiectivul nostru este ca la finalul acestui program de finanțare să avem cel puțin 26 de noi capacități de reciclare la nivelul României, pentru orice categorie de deșeuri care poate fi reciclată.

Avem programe care au, de asemenea, impact asupra conștientizării de mediu. Avem două programe, unul pe care l-am derulat împreună cu ONG-uri și unități administrativ-teritoriale privind conștientizarea de mediu la nivelul preșcolarilor și a școlarilor, în care grupul țintă, undeva în procent de 80% trebuie să fie copiii cu vârsta până în 16 ani și, de asemenea, Programul „Curățăm România”, care a fost un program, spunem noi, de succes, care s-a adresat tuturor UAT-urilor și ADI-urilor din țară. A fost o campanie de conștientizare și cu ajutorul voluntarilor care ni s-au alăturat, s-au colectat cantități mari de deșeuri abandonate”, a completat Laurențiu-Adrian Neculaescu.

Partenerii Conferinței Recycle Now au fost Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), Asociația OIREP Ambalaje, Profi, RetuRO, Green Point și Red Point.

CITEȘTE ȘI:

Recycle Now| Fechet: Cred că SISTEMUL Garanție-Returnare a fost și este cel mai bun lucru în materia circularității din România în ultimii 30 de ani

Recycle Now | Geanin Șerban, Asociația OIREP Ambalaje: „Prin implementarea SGR trebuie să ne axăm pe creșterea colaborării cu autoritățile locale”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Ireal! Cum s-a „scuzat” un bărbat în fața soției sale, după ce a lăsat-o însărcinată...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te...
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie....
Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
Amendă de 3.300 de lei. Se interzice montarea pe mașină. 20 de puncte-amendă
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Anda Adam și Yosif Mohaci se căsătoresc religios. Primele imagini de la eveniment. Ce rochie...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Ștefania se visează deja la cratiță, acasă la Cosmin! Ce planuri are concurenta atunci când...
Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Turneul european al lui Taylor Swift, mai valoros decât Jocurile Olimpice
×