Recycle Now| M. Frăsineanu:”Industria noastră de RECICLARE este pregătită pentru mare parte dintre deșeurile de ambalaje din România”

Publicat: 29/05/2024, 13:42

Industria noastră de reciclare este pregătită pentru mare parte dintre deșeurile de ambalaje din România, a declarat consilerul de stat, Mihaela Frăsineanu, în cadrul conferinței Recycle Now.

„Este pregătită România să transforme reciclarea într-o sursă în economia circulară?  Într-adevăr, este o întrebare interesantă pe care am și primit-o săptămâna trecută, la o întâlnire cu reprezentanți ai unuia dintre marii producători din România, dacă România este pregătită pentru avalanșa de ambalaje colectate prin sistemul de garanție-returnare și care devin deșeuri. Am spus că din punctul meu de vedere și din analiza realizată de Administrația Fondului pentru Mediu, da, industria de reciclare abia așteaptă aceste ambalaje, pentru că sunt foarte multe situații în care această industrie de reciclare reușește să supraviețuiască cu deșeuri aduse din străinătate. Deci, da, industria noastră de reciclare este pregătită pentru mare parte dintre deșeurile de ambalaje din România.

Pe de altă parte, Administrația Fondului pentru Mediu finanțează prin intermediul unui ghid și construirea a mai multor fabrici de reciclare pe tipurile de materiale pentru care nu avem acum capacitate în România și ne dorim ca la jumătatea lunii iunie să vină și să depună proiecte, proiecte mature și relevante cei care își doresc cu adevărat și care văd oportunități în această industrie de reciclare”, a declarat Mihaela Frăsineanu.

Mihaela Frăsineanu spune că România este deficitară la capitolul deșeuri municipale.

„Dacă este să vorbim despre deșeurile municipale, cele care sunt gestionate de autoritățile publice locale, trebuie să recunoaștem că nu stăm foarte bine. Procentul este destul de mic și variază între 12% și 15%. Unul dintre motive este, într-adevăr, slaba dotare cu infrastructură de colectare separată.

Al doilea motiv este poate nu atât de buna educare și conștientizare a populației în ceea ce privește mai ales impactul negativ pe care deșeurile respective le au și asupra mediului, dar mai ales asupra sănătății umane. Poate că nu realizăm de cele mai multe ori că toate deșeurile astea abandonate pe oriunde, în natură sau în depozitele de deșeuri au impact și asupra solului și asupra pânzei de apă freatice sau de adâncime, dar și asupra aerului pe care îl respirăm, pentru că descompunerea deșeurilor duce la eliminarea în atmosferă, în primul și în primul rând, a metanului, un element foarte poluant și cu impact negativ asupra sănătății. Deci nu stăm bine.

Dacă pentru deșeurile de ambalaje sau pentru deșeurile din echipamente electrice și electronice, pentru deșeurile de baterii și acumulatori, cumva avem reglementată gestionarea, mai există încă multe tipuri de deșeuri pentru care încă nu avem legislație primară sau secundară suficientă, cum este, de exemplu, cazul deșeurilor biodegradabile și acum avem un grup de lucru constituit la nivelul cancelariei și ne dorim ca în scurt timp, în maxim două luni, să ieșim cu o legislație subsecventă legii privind gestionarea deșeurilor biodegradabile care să ajute la obținerea unui compost de calitate, compost care se poate transforma într-un îngrășământ natural și poate fi folosit în agricultură”, a completat consilerul de stat, Mihaela Frăsineanu.

Partenerii Conferinței Recycle Now au fost Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), Asociația OIREP Ambalaje, Profi, RetuRO, Green Point și Red Point.

CITEȘTE ȘI:

Recycle Now| Fechet: Cred că SISTEMUL Garanție-Returnare a fost și este cel mai bun lucru în materia circularității din România în ultimii 30 de ani

Recycle Now | Geanin Șerban, Asociația OIREP Ambalaje: „Prin implementarea SGR trebuie să ne axăm pe creșterea colaborării cu autoritățile locale”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Stevie Nicks, Regina Rock and Roll-ului. „Muzica este dragostea vieții mele, dar am fost gata...
×