Recycle Now, platformă de DEZBATERE a proiectelor de mediu și de dezvoltare a economiei circulare
This browser does not support the video element.
Conferința Recycle Now a reunit la aceeași masă autoritățile publice, mediul privat și societatea civilă pentru a dezbate și a găsi soluții pentru cele mai stringente teme ale momentului: proiectele de mediu – de la idee, la implementare; parteneriatele între sectorul public și cel privat; economia circulară – necesitate și eficiență; transparență și responsabilitate decizională; soluții inovatoare, dar și rolul și importanța educației de mediu pentru generațiile viitoare.
Sistemul Garanție-Returnare, demarat la 30 noiembrie 2023, a fost și este cel mai bun lucru în materia circularității din România în ultimii 30 de ani, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Părurilor, Mircea Fechet, în cadrul conferinței Recycle Now.
“Eu cred că suntem pe punctul de a constata că vom avea cantități impresionate de material reciclabil, iar acest lucru nu se poate traduce doar printr-un efect de mediu sau printr-o natură mai curată – bineînțeles că fiecare dintre noi ne dorim mai puține PET-uri aruncate în lacuri, în râuri, în natură în general -, însă, apropo de tema discuției dumneavoastră, o să avem sute de mii de tone de material reciclabil. Acest lucru va genera, sper eu, foarte rapid investiții în fabrici de reciclare, investiții în infrastuctură de transport, în infrastructură de sortare, de colectare.
Nu pot decât să mă bucur ori de câte ori aflu că astăzi 1.000 de camioane sau aproximativ 1.000 de camioane transportă în fiecare zi material reciclabil, ambalaje aferente Sistemului de Garanție-Returnare”, a declarat ministrul Mircea Fechet, în cadrul conferinței Recycle Now.
Iar pentru a avea fabrici de reciclare, Administrația Fondului pentru Mediu va lansa în luna iunie un apel de finanțare prin PNRR, în valoare totală de 220 de milioane de euro pentru construirea a 26 de fabrici de deșeuri.
„Managementul deșeurilor reprezintă una dintre temele stringente ale societății actuale, iar identificarea soluțiilor pentru optimizarea gestionării deșeurilor reprezintă o preocupare constantă pe care o are Administrația Fondului pentru Mediu întrucât un management optim al deșeurilor influențează pozitiv atât calitatea vieții oamenilor, a sănătății lor, cât și, totodată, protejarea mediului înconjurător. Este foarte important modul în care ne raportăm la ceea ce avem de făcut, respectiv responsabilitatea acțiunilor întreprinse atât la nivel de individ, dar și ca țară.
Responsabilitatea pentru activitățile de gestionare a deșeurilor revine, în principal, generatorilor acestora. Conform principiului poluatorul plătește sau, după caz, a producătorilor pe principiul responsabilitatea extinsă a producătorului. De asemenea, un rol important în gestionarea deșeurilor, îl joacă și administrațiile publice locale pentru implementarea tuturor măsurilor la nivel guvernamental pentru atingerea țintelor pe care România și le-a asumat în domeniul mediului”, a precizat președintele Administrației Fondului pentru Mediu.
Sistemul de Garanție Returnare, administrat de RetuRO, este cel mai mare proiect de economie circulară din România iar unul dintre cele mai importante obiective, lăsând la o parte atingerea țintelor, este și aceea de a schimba mentalități. “Vrem ca oamenii să facă această colectare în mod natural”, a declarat în cadrul Conferinței Recycle Now, Anca Marinescu, Corporate Affairs and Communication Manager la RetuRO.
„Sistemul de Garanție-Returnare este cel mai mare proiect de circularitate din România si este al 2-lea cel mai mare sistem de garanție-returnare din Europa”, a precizat Anca Marinescu.
Odată cu implementarea Sistemului Garanție-Returnare, Asociația OIREP Ambalaje a stabilit prioritatea și ce are de făcut pe viitor.
“Ne-am dat seama că trebuie să ne axăm în continuare pe creșterea colaborării cu autoritățile publice locale pentru că și după apariția SGR în gestionarea noastră rămân peste 70-75% din ambalajele introduse pe piață. Și singura direcție de unde putem crește cantitățile colectate, ajunse la reciclare, este din zona deșeurilor municipale unde știți foarte bine că, neexistând peste tot și ineficientă această colectare separată, avem speranța că putem să găsim soluții împreună cu autoritatea publică locală”, a declarat Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Abalaje.
Industria noastră de reciclare este pregătită pentru mare parte dintre deșeurile de ambalaje din România, a declarat consilerul de stat, Mihaela Frăsineanu, în cadrul conferinței Recycle Now.
„România este pregătită pentru avalanșa de ambalaje colectate prin sistemul de garanție-returnare și care devin deșeuri. Am spus că din punctul meu de vedere și din analiza realizată de Administrația Fondului pentru Mediu, da, industria de reciclare abia așteaptă aceste ambalaje, pentru că sunt foarte multe situații în care această industrie de reciclare reușește să supraviețuiască cu deșeuri aduse din străinătate. Deci, da, industria noastră de reciclare este pregătită pentru mare parte dintre deșeurile de ambalaje din România”, a declarat Mihaela Frăsineanu.
Partenerii Conferinței Recycle Now au fost Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), Asociația OIREP Ambalaje, Profi, RetuRO, Green Point și Red Point.
CITEȘTE ȘI: