Prima pagină » Video » REPORTAJ VIDEO | Deveselu, Putin și scutul discordiei. Teama pentru prețurile la energie și alimente, mai puternică decât o invazie a rușilor. Cu frica în sân și bagajele la ușă doar la numărul 1: ”Dacă trimit rușii o pocnitoare, nu mai e cazul”

REPORTAJ VIDEO | Deveselu, Putin și scutul discordiei. Teama pentru prețurile la energie și alimente, mai puternică decât o invazie a rușilor. Cu frica în sân și bagajele la ușă doar la numărul 1: ”Dacă trimit rușii o pocnitoare, nu mai e cazul”

În timp ce pe harta negocierilor cu Rusia, Deveselu a devenit punctul fierbinte pentru detensionarea situației de la granița cu Ucraina, în comuna cu puțin peste 3.000 de locuitori domnește liniștea. Oamenii sunt preocupați mai degrabă de creșterea prețurilor la electricitate, pâine și ulei, nicidecum de o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina și de declarațiile lui Vladimir Putin. Toate sunt ”minciuni politice” și ”baliverne din Parlament”, spun localnicii, care cred că rușii nu sunt interesați de satul lor mic și sărac. Doar familia Lupașcu stă cu frica-n sân și cu bagajele la ușă.

Recenta declarație a lui Vladimir Putin cu privire la faptul că bazele militare NATO ca cea din Deveselu reprezintă o amenințare la adresa Rusiei, deoarece sistemul defensiv poate deveni rapid unul ofensiv, ”care poate lansa rachete la mii de kilometri”, nu îi sperie pe locuitorii comunei cu puțin peste 3.000 de locuitori.

”Nu va exista nicio invazie”

În vuietul mașinilor și lătratul câinilor de pe ulițe, doi bărbați din Deveselu merg pe lângă o bicicletă și discută aprig politică. Pentru ei, rusul este cel mai bun și singurul politician în care își pun încrederea este George Simion.

Nu va exista nicio invazie, e doar politică. E doar un politic de la președinte. Rusia e prea deșteaptă pentru toată lumea. Ceaușescu a fost în legătură cu rusu’ și toate tancurile noastre sunt la ei. Tezaurul nostru este la rus”, spune Stroe.

Rușii sunt cei mai tari. E propagandă politică. E vândută țara asta. În câțiva ani o să dispară. Nu se va mai chema România”, intervine în discuție prietenul lui Robert Ionescu.

Despre declarația lui Putin că moartea Rusiei poate veni de la Deveselu, bărbații spun că sunt „vorbe scoase de la americani”.

Speriați de prețurile la mâncare

Tudorița, o femeie zveltă de 70 de ani, trage de o greblă în fața porții și pregătește pământul pentru primele răsaduri. Nu îi place politica, sunt doar vorbe goale pe care le aude seara la televizor. În schimb, gândul că un război ar putea să aibă loc nu o lasă indiferentă.

Nu știu de ce or fi trimis trupe americane aici la noi. Dacă ei stau liniștiți, ăilalți de ce să se revolte? Dacă ei stau liniști, nici ăia n-au nicio treabă. Eu nu știu treburile astea. Noi ca noi, ne-am trăit traiul, ne-am mâncat mălaiul. Dar ce facem cu tinerii?”, se întreabă femeia.

Prin sat a auzit că unele mame nu mai dorm noaptea de frica unui război care le-ar putea lua copiii.

Pe lângă război, pe tanti Tudorița o sperie prețurile care au crescut și pensia de 800 de lei, care nu îi mai ajunge: „Pensiile sunt mici, salariile mici. La doctor trebuie să mă duc, că nu mai pot să merg”.

„Putin nu are interese la noi”

Când urci dealul spre primărie, o femeie cu două sacoșe trece pe strada proaspăt asfaltată. Ileana abia s-a reîntors din Italia de câteva zile și a luat pulsul locului.

E departe Ucraina de sudul țării. Nu are Putin interese aici”, spune femeia sigură pe ea.

În  schimb, are o teorie. Putin vrea să fie luat în calcul de americani, de aceea a zis că „moartea Rusiei vine de la Deveselu”.

La birtul din sat, oamenii sorb din sticlele cu bere și vorbesc cu furie despre politicienii de la București, în special de ministrul Virgil Popescu care „ne-a mărit prețurile la curent”.

Tancul împrejmuit de gardul în care se află monumentul eroilor comunei Deveselu este un motiv de mândrie pentru localnici.

În fruntea monumentului este un vultur de bronz ce privește spre scut, spune una dintre femei. Pe aleea din față zac câteva coroane uscate de la 1 Decembrie.

Scutul ăsta este doar să apere Europa. N-are domne rusu’ treabă cu noi. Sunt minciuni. Băsescu nu trebuia să facă el scut aici. Să ne lase în pace”, spune un localnic revoltat.

Localnicii sunt supărați pe americani

Nea Gogu are 68 de ani și este supărat că la Deveselu au venit americanii. Bărbatul crede că fiecare trebuie să rămână în țara lui.

Ce au cătat americanii aici? E simplu ca bună ziua. Nu aveau ce căuta ei în Europa. Vor să-i captureze pe ruși. Sunt încercări politice doar. Nu va exista niciun război. Putin forțează și el mâna, cum o forțează americanii. Nu are de ce să ne fie teamă. Nu se va întâmpla nimic cu Ucraina. E o versiune, așa cum e și cu COVID-ul. Nu am purtat masca în viața mea. Vaccinurile le-am făcut de pomană, să fim în rândul lumii”, spune bărbatul.

Pe strada unde sunt primăria și biserica, localnicii își petrec timpul în micul parc amenajat de autoritățile locale. Aceștia se bucură de soarele lăptos și stau pe băncile proaspăt vopsite. Discută ultimele noutăți pe care le-au auzit la televizor și își fac o cruce când bate clopul de la biserică.

Printre ei este și Gheorghe Opriță. A lucrat timp de 28 de ani în sistemul operativ de transmisiuni speciale de la Deveselu, la fosta bază URSS.

Bărbatul de 68 de ani spune că-i respectă și pe Vladimir Putin, și pe Joe Biden, dar politica nu este pentru oricine.

Nu ne este frică. Însă toată situația se combină la sistemul internațional. Trebuie să ajungă la un consens, pentru că este păcat de copii”, spune colonelul în rezervă.

Cu bagajele la ușă și cu gândul la Vest. ”Dacă trimit rușii o pocnitoare, nu mai e cazul”

Singurii speriați de un posibil război sunt cei din familia Lupaşcu. Cornel locuiește în Deveselu la casa cu numărul 1, la 800 de metri de unitatea militară, alături de fiica și soția lui care este paralizată la pat. Bărbatul de 58 de ani este convins că rușii îi voi invada pe ucraineni.

De teamă, și-a făcut provizii și le-a pus în cutii, lângă ușă. În cazul unei invazii, vrea să plece în Occident.

„Sunt supărați pe zona asta și pe Polonia, acolo unde sunt scuturile. Încărcăm mașina și îmi iau fetele (n.r. – soția și fiica), și încolo este Vestul. În caz de invazie terestră. Că dacă trimit rușii o pocnitoare, nu mai e cazul”, spune bărbatul.

Cornel crede că președintele Rusiei caută un motiv de gâlceavă, pentru că scutul de la Deveselu este defensiv, nu ofensiv.

Deveselu nu este un motiv de scandal, nici Polonia și nici Ucraina nu sunt. Ei sunt ei, noi suntem noi”, mai spune bărbatul.

Blocurile în care au locuit militarii sovietici

La ieșire din Deveselu au rămas blocurile în care pe vremuri au locuit militarii URSS, apoi piloții. Pereții, scorojiți de timp, stau să cadă. Apartamentele au fost vândute și în ele s-au mutat oameni din Deveselu.

Localnicii spun că unii dintre soldații americani locuiesc în aceste blocuri. Singurii pași din preajmă sunt însă cei ai femeii și bărbatului care mătură frunzele căzute.

În comuna aflată la nici 9 kilometri de Caracal este cea mai modernă instalaţie antibalistică din lume. Baza de la Deveselu se întinde pe aproximativ 900 de hectare şi înglobează trei unităţi militare: Unitatea 99, care este românească, găzduieşte două baze militare americane – pe cea a forţelor navale şi pe cea a Sistemului Aegis Ashore de apărare antirachetă, adică scutul propriu-zis.

Deși NATO și autoritățile române și americane au dat asigurări că scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vizează posibile amenințări cu rachetă provenite din afara spațiului euroatlantic, Vladimir Putin susține că interceptorii antibalistici pot fi înlocuiți cu rachete ofensive, care pot lovi ţinte din Rusia aflate la mii de kilometri depărtare.

Sisteme verticale de lansare de tip Mk41 din cadrul sistemului antibalistic Aegis Ashore de la Deveselu pot fi echipate în secret cu rachete de croazieră Tomahawk şi alte arme ofensive, care să lovească ţinte aflate la mii de kilometri depărtare în Rusia. Nu este o ameninţare pentru noi?”, spunea Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă.

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele