România și încălzirea globală. Vom mai avea zăpadă de CRĂCIUN? Vara va fi prea cald ca să facem plajă? Expertul Bogdan Antonescu dă vestea!

This browser does not support the video element.

În urmă cu 30-40 de ani, în luna octombrie, aveam deja brumă, iar din noiembrie începea să ningă. Astăzi, abia mai vedem în luna decembrie ceva zăpadă la munte. Încălzirea globală îi afectează direct pe iubitorii sporturilor de iarnă, odată cu creșterea constantă a temperaturilor. Vara va fi însă prea cald pentru a merge la mare? Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a lămurit la Gândul Green, emisiune susținută de Țiriac Auto, ce ne așteaptă.

Din cauza încălzirii globale, riscăm ca pe viitor să mergem iarna la munte și să ne plimbăm pe poteci cu bicicleta, în loc să schiem.

„Trendul este către da, adică ne vom plimba, în sensul că nu vom mai avea strat de zăpadă consistent. Probabil că vom avea mai puține precipitații sub formă de ninsoare în timpul iernii. Asta pentru că vara se extinde sau sezonul cald este mai extins acum pe fondul acesta al creșterii temperaturii medii globale și atunci iernile devin mai scurte, mai blânde decât în trecut, mai puțin episoade cu vreme severă. Crește probabilitatea să nu mai avem zăpadă de Crăciun și să nu mai avem zăpadă poate la un moment dat de-a lungul întregii perioade de iarnă. Dar aici este și o variabilitate mai mare”, a afirmat expertul Bogdan Antonescu.

Nu trebuie înțeles faptul că va crește temperatura medie globală, că avem valuri de căldură și perioade caniculare, că nu o să avem deloc vreme de iarnă, dimpotrivă. Există anumite studii care spun că s-ar putea ca schimbările climatice să ducă la fenomene mai severe în timpul iernii, adică ele să fie mai rare, iarna să fie mai scurtă, mai blândă, dar la un moment dat să avem un fenomen cu ninsoare abundentă sau viscole.

„Lucrurile acestea nu vor dispărea, dar vor fi mai rare, pe arii mai restrânse și probabil mai intense decât în prezent, în anumite regiuni. Și aici mă refer strict la România, dar la latitudini temperate, în general”, a mai precizat Bogdan Antonescu.

„Aceste valuri de căldură vor fi prezente, din păcate”

Vestea bună este că măcar vara vom putea merge la mare, pentru a ne bucura de soare și apă.

„La mare o să fie mai cald, e adevărat, dar în următorii ani vom putea merge la mare. Deci nu anticipăm să avem creșteri foarte mari, adică perioade cu 40 de grade extinse. Dar aceste valuri de căldură vor fi prezente, din păcate”, a conchis expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu.

Emisiunea Gândul Green, susținută de Țiriac Auto, poate fi urmărită AICI:


Citește și:

Laurențiu Urluescu, președinte AFEER: „2025 va fi un an al provocărilor”/ „O altă viziune asupra pieței de energie”

Vasile Cârstea, Depogaz: „România trebuie să ACCELEREZE, atât din punct de vedere al producției de gaz, cât și la stocare”

Expert în energie, la Gândul Green: „Fabrica de echipamente de stocare a energiei electrice din România va reduce DEPENDENȚA de piața asiatică”

Drum Expres Bacău-Piatra Neamț. Documentația pentru LICITAȚIA de proiectare și execuție, transmisă la ANAP

Cristian Pistol (CNAIR) despre lucrările la autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: „Constructorul lucrează 24h/24h, inclusiv în WEEKEND!”