Românii au CHELTUIT 36 de miliarde de euro în marile rețele de retail în 2023

Publicat: 02 07. 2024, 19:45

This browser does not support the video element.

Inflația a fost în ultimii ani una dintre cele mai importante preocupări în țară. Cu toate acestea, românii nu și-au redus cheltuielile, ba din contră, sumele cheltuite în magazine au crescut anul trecut mai mult decât rata inflației. Asta înseamnă că au cumpărat mai multe bunuri, în pofida scumpirilor.

Românii au cheltuit anul trecut 36 de miliarde de euro în marile rețele de retail, sumă cu 11% mai mare decât în 2022. Ritmul de creștere a fost ceva mai mare decât rata anuală a inflației, de 10,4% potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield. Din cheltuielile făcute în magazine, cea mai mare pondere o reprezintă cumpărăturile făcute în supermarket-uri și hipermarket-uri. Acestea se ridică la 22,5 miliarde de euro, adică peste 60% din total, arată studiul, care se bazează pe rezultatele financiare 116 companii din 12 domenii diferite.

A doua cea mai mare pondere a cheltuielilor a fost în magazinele de bricolaj. Circa 3,6 miliarde de euro, adică 10% din cheltuieli s-au dus pe articole pentru casă și grădină, acestea fiind urmate de electronice și electrocasnice, cu 3,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 9% din totalul cheltuielilor. Românii au dat mulți bani și pe îmbrăcăminte. Au cumpărat haine de 2,2 miliarde de euro anul trecut, ceea ce înseamnă peste 6% din coșul de consum. Studiul mai arată că toate cele 12 segmente analizate au consemnat vânzări peste cele din 2022. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate de magazinele de cosmetice, de 33,5% urmează apoi magazinele specializate, categorie unde intră, printre altele, pet-shopurile și farmaciile, cu un avans al vânzărilor de 20% cele în care se vând articole pentru copii, cu creștere de 17,5% și restaurantele și cafenelele, unde încasările au avansat cu 14,5% nu peste tot însă, creșterea vânzărilor a depășit nivelul inflației.

Cel mai redus ritm de creștere al încasărilor s-a înregistrat în magazinele de bricolaj, de doar 3% de asemenea, magazinele de decorațiuni, cele de bijuterii, articole electro-IT și articole sportive au avut încasări cu până la 10% mai mari decât în 2022. Reprezentanții companiei de consultanță arată că și pe termen mediu, ritmul de creștere a vânzărilor a fost mai mare decât inflația. În perioada 2019-2023, vânzările din retail au crescut, în medie, cu 11,5% în vreme ce rata medie anuală a inflației a fost de 7,9% majorarea veniturilor obținute de marii retaileri a fost susținută de deschideri de noi magazine, dar și de creștere a vânzărilor în magazinele fizice și totodată, de extinderea în online a unora dintre comercianți.