Prima pagină » Video » Romina Gingasu Ferrari:”România trebuie să aibă avion prezidențial, pentru că președintele reprezintă țara și vorbim de securitate”

Romina Gingasu Ferrari:”România trebuie să aibă avion prezidențial, pentru că președintele reprezintă țara și vorbim de securitate”

România nu are un avion pentru deplasarea demnitarilor, iar președintele nu mai are la dispoziție o aeronavă din 2013, când Administrația Prezidențială a renunțat la avionul Airbus A310 pus la dispoziție de Tarom, pe care îl folosea din 2010 în regim charter. De atunci, pentru zborurile șefului statului sunt închiriate în regim charter aeronave de la o companie străină.

Romina Gingasu Ferrari, consultant în vânzări și achiziții de avioane private, a explicat, la GÂNDUL EXCLUSIV, de ce România trebuie să cumpere atât un avion prezidențial, cât și avioane militare. În opinia acesteia, pe termen lung, nu este o strategie inspirată ca România să închirieze un avion privat pentru plecarea în delegații a președintelui, a premierului sau a altor oficiali, la întâlniri cu înalți demnitari ai lumii.

Soția lui Piero Ferrari, moștenitorul fondatorului celebrului brand auto de lux, pledează pentru achiziționarea unui astfel de avion și în condițiile în care România și Albania ar fi rămas singurele țări fără o aeronavă prezidențială proprie.

Romina Gingasu Ferrari, consultant în vânzări și achiziții de avioane private

„Eu am făcut servicii pentru avioanele private ale unor șefi de stat”

„Da, este necesar ca o țară să aibă avion prezidențial, pentru că președintele călătorește și el reprezintă România. Cred și sunt sigură că trebuie să se achiziționeze urgent un avion prezidențial. De ce? Vorbim de securitate, de protocol, de documente secrete. Se transportă multe lucruri și este foarte important ca țara noastră să aibă un astfel de produs.

Surpriza este, că în momentul de față, România și Albania sunt țările care nu au un avion prezidențial. În rest, au toate. Eu am făcut servicii pentru avioanele private ale unor șefi de stat. Erau emiri din țările arabe și veneau în Europa. Vizita fabrici, reprezentau țara lor pentru dezvoltare.

Plus că, dacă s-ar achiziționa un astfel de produs, noi avem tot ce trebuie, toate resursele pentru mentenanță, ingineri. Din câte am înțeles, în România, avionul prezidențial se închiriază. Eu aș lua unul mare, evident, pentru că președintele nu călătorește niciodată singur, ci cu tot staff-ul lui. Nu mi se pare OK ca președintele să călătorească la low-cost.

În ceea ce privește România, părerea mea este că trebuie achiziționate și avioane militare, mai spune Romina Gingasu Ferrari.

Avem o criză la graniță, avem un război. Tehnologia a avansat atât de mult încât este păcat să nu avem și noi. Eu cred că este prioritatea numărul unu, așa ar trebui să fie, iar la pachet cu asta să vină și achiziționarea unui avion prezidențial. Noi nu avem avioane foarte performante în armată și ar trebui să avem, deoarece avem ingineri buni, avem personal, iar oamenii aceștia așteaptă astfel de produse”, explică Romina Gingasu Ferrari, care a deprins tehnicile și strategiile vânzărilor de avioane private la biroul Bombardier  din Monaco.

Zborurile speciale, trecute la secret în România

Administrația Prezidențială a refuzat să spună cât a costat avionul privat cu care s-a deplasat președintele Klaus Iohannis la summit-ul NATO de la Madrid, invocând că, fiind vorba de contracte pentru zboruri speciale, documentele sunt clasificate.

La începutul mandatului însă, când președintele Klaus Iohannis a mers la Bruxelles cu o aeronavă Challenger 300, închiriată de la aceeași companie, Toyo Aviation, șeful cancelariei prezidențiale de atunci, Dan Mihalache, a comunicat cât a costat deplasarea: 140.000 de lei pentru avion, faţă de 400.000 de lei pe care i-ar fi plătit pentru închirierea unei aeronave Tarom.

Și Cancelaria premierului a refuzat să spună, în 2018, care au fost costurile închirierii avionului privat, tot de la Toyo Aviation, pentru  deplasarea premierul de atunci, Viorica Dăncilă, în Israel, aducând ca argument pentru secretizare că este vorba de documente clasificate.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în schimb, a mers în acest an la întâlniri cu înalți oficiali, la Bruxelles și la Berlin, cu avioane ale unei companii aeriene low-cost.

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și