Pandemia a resetat domeniul aviației private și a dus, paradoxal, la creșterea vânzărilor de avioane. Mulți dintre bogații lumii au schimbat tactica, preferând să-și achiziționeze avioane și nu să le închirieze, așa cum făceau înainte de pandemie. În România, serviciul VIP de aviație privată nu este unul extrem de popular, așa cum este, spre exemplu, în Statele Unite ale Americii, în țara noastră existând, la ora actuală, doar 13 avioane private.
Despre aviația privată ca lux sau necesitate, dar și despre cât de greu este pentru o femeie într-o lume ce pare „vândută” în mare parte bărbaților, am discutat la GÂNDUL EXCLUSIV cu Romina Gingasu Ferrari, consultant în vânzări și achiziții avioane private, dar și soția lui Piero Ferrari, moștenitorul fondatorului celebrului brand auto de lux.
Romina Gingasu Ferrari și-a dorit să ajungă medic legist, dar viața a avut alte planuri pentru ea. Când a ales să urmeze cursurile Academiei Tehnice Militare, cu specializarea Ingineria Motoarelor, nici nu bănuia câte provocări și câte satisfacții o să-i aducă meseria care a învățat-o să fie și cu capul în nori, dar și cu picioarele pe pământ.
După ce, din 2012 până în 2015, a fost prezentă zilnic pe Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” Otopeni, unde aștepta echipajele armatei americane, pe care le trimitea ulterior la baza de la Mihail Kogălniceanu și invers, într-o zi de 9 august, ziua aniversării ei, Romina Gingasu Ferrari a fost selectată pentru un job la Monaco. Un moment la care visase dintotdeauna. Nu a plecat cu gândul să se întoarcă după două săptămâni, așa cum îi spusese mama sa, ci hotărâtă să decripteze cât mai multe dintre secretele din domeniul vânzărilor de avioane private și să învețe de la cei mai buni.
Aviația a fost marea sa dragoste, meseria care i-a adus oportunitatea de a cunoaște multe persoane cu notorietate, dar și ocazia perfectă de a-și întâlni marea iubire, în persoana lui Piero Ferrari, mărturisește Romina Gingasu Ferrari, la GÂNDUL EXCLUSIV.
„Situația financiară a familiei mele nu permitea ca eu să studiez medicina. Un ofițer a venit la noi la liceu și ne-a prezentat Academia Tehnică Militară. Am intrat la facultate pe Ingineria Motoarelor de avion și am început să studiez. Primul an am mâncat matematica pe pâine.
Un prieten m-a recomandat unei companii americane. Ei căutau o persoană pe teritoriul României care să se ocupe de Serviciul VIP pentru avioanele private. Este un serviciu care în România nu este foarte popular, dar pentru americani este.
Trebuia să mă asigur că toate cerințele clientului sunt îndeplinite. Mă simțeam onorată, îmi plăcea să vorbesc limba engleză, de aceea am și avut o conexiune bună cu americanii. Dar oamenii aceștia care închiriau avioane private în România erau umani și simpli. În România sunt 13 avioane private. Mi-a plăcut cu adevărat ceea ce făceam, pentru că, în felul acesta, am cunoscut multă, multă lume”, a explicat Romina Gingasu Ferrari.
Cât despre serviciul VIP pentru avioanele private în România, Romina Gingasu Ferrari spune că în România, comparativ cu America, nu este foarte popular, fiind un domeniu în care românii manifestă un fel de conservatorism, dar și o teamă de a investi.
„Aviația privată diferă în Europa față de America. Serviciile diferă foarte mult, vorbim de două continente diferite. Sigur, ține și de mentalitate. Am vândut foarte multe avioane private companiilor, pentru că directorii de companii au în contractul lor zboruri cu avionul privat al companiei. Bine, este de încredere directorul, nu folosește avionul în scopuri personale. În felul acesta, salvează timpul de stat în aeroport și îl folosește în scopuri profesionale.
Am simțit că eram prea tânără pentru lumea asta când am început să lucrez în aviația privată. Dar aveam dorința asta de a ajunge la aceeași masă cu oamenii aceștia și am reușit. Dacă ești o femeie inteligentă, știi foarte bine cum să treci peste barierele astea, pentru că o femeie în lumea bărbaților nu este un dezavantaj. Ba din contră, o femeie în lumea bărbaților este clar un avantaj!”, povestește Romina Gingasu Ferrari.
Despre „zborul” de la Otopeni la Monaco spre job-ul visurilor ei, Romina Gingasu Ferrari mărturisește că a primit marea veste chiar de ziua ei, pe 9 august. A plecat cu trei valize, dar cu o dorință mare de a reuși și a de a-și croi drum în domeniul aviației.
În domeniul vânzărilor de avioane private, Romina Gingasu Ferrari se bazează întotdeauna pe teoriile și pe strategiile ei, raportându-se la specificul fiecărui client. O documentare temeinică, flerul pe care îl are un om de vânzări, carisma și câteva strategii de comunicare sunt ingredientele perfecte atunci când vrei să vinzi un avion.
„Fiecare vinde în stilul lui, nu este după un tipar. Am învățat destul de repede să vând avioane. Și am venit cu ideile mele. În vânzări, este importantă interacțiunea cu clientul. În România, am simțit că este o teamă a cumpărătorului. Este foarte diferit procesul de vânzare pe Europa de Est față de alte regiuni.
Când a început pandemia, a fost un blocaj îngrijorător. Pentru două-trei luni, se blocase absolut tot. Atunci ne-am stresat, dar după aceea a existat un boom. Cei care închiriau până atunci avioane, își doreau acum să aibă avionul lor privat. A fost momentul care a pus punctul pe «i» în anumite decizii personale ale clienților.
Cererea a fost tot mai mare. Un client își dorește spațiul lui, nu mai vrea să depindă de avioanele de linie. Și pentru Bombardier, vânzările au fost foarte, foarte bune în ultimii doi ani. Peste 100 de avioane pe an vândute”, a conchis Romina Gingasu Ferrari.
FOTO: Mihai Pop / Gândul