Singura femeie PILOT din echipa de ACROBAȚIE a României a început să zboare de la 16 ani. ”Dacă aș da timpul înapoi, nu aș alege altă meserie”

Publicat: 31 08. 2024, 09:00

This browser does not support the video element.

Andreea Bănesaru are 24 de ani și este singura femeie pilot din echipa de acrobație a României. A început să zboare de când avea 16 ani, iar patru ani mai târziu devenea instructor de zbor. Andreea a mărturisit, pentru Gândul, că părinții ei i-au sugerat să se înscrie la cursurile Aeroclubului României și, de atunci, cerul este a doua ei casă.

„Totul a început de la 16 ani, atunci când părinții mei m-au îndrumat să mă înscriu la cursurile gratuite oferite de Aeroclubul României. Parcursul meu a fost unul foarte rapid. Deja au trecut opt ani de atunci. De patru ani fac acrobație și sunt și instructor de zbor, iar în continuare vreau să performez pe partea aceasta de acrobație și de formație.

Părinții mei lucrează în domeniu. Nu sunt piloți, lucrează la sol, însă am crescut printre avioane și cumva de aici pasiunea aceasta.

Nu m-am gândit că o să ajung să fac acrobații. Nu știam că este posibil. Aviație credeam că înseamnă doar pilot de linie și cam atât. După ce am petrecut foarte mult timp pe aerodrom și mi-am dat seama că se poate face și altfel de aviație, cu mult mai multă adrenalină, mi-am schimbat perspectiva și am ales să zbor alături de Șoimii României”, a povestit Andreea.

„De opt ani zbor și de patru ani fac acrobație”

În anul 2022, Andreea a participat pentru prima dată la cel mai mare show aerian din România – Bucharest International Air Show.

„De opt ani zbor și de patru ani fac acrobație. Acești opt ani au fost cei mai frumoși. Dacă aș da timpul înapoi, nu aș alege altă meserie. Mi-am dedicat foarte mult timp acestui job și acestei pasiuni. Am fost norocoasă, pentru că pasiunea mea este aceeași cu job-ul. Sunt și sacrificii, pe timp de vară sunt foarte multe plecări, foarte multe cantonamente, foarte multe ore de zbor. Nu-mi pare rău, am ajuns la un nivel destul de înalt pentru vârsta mea.

Anul 2022, pentru mine a fost unul exploziv, deoarece a fost și primul meu BIAS la care am participat și am trecut prin toate cele trei etape ale acrobației”, a spus Andreea Bănesaru.

Andreea Bănesaru, în timpul antrenamentelor pentru BIAS 2024

Întrebată cum arată o zi din viața ei, femeia pilot a explicat că atunci când are zbor pentru antrenamente, ziua este mult mai complexă în comparație cu o zi în care este instructor.

„Depinde foarte mult de zi. Dacă este în timpul săptămânii, mă trezesc dimineața, mănânc ceva și apoi chem elevii la zbor. Am programări zilnice, pe ore, cu elevii mei. Dacă este o zi de zbor pentru antrenamente de acrobație, acolo este puțin mai complexă situația, deoarece venim la aerodrom, avem un briefing cu managerul nostru, care ne supune ordinea la zbor.

Ne pregătim un program, îl repetăm la sol. Înainte de zbor, suntem foarte atenți cu avionul, să ne uităm la el, să-l pregătim. Ne punem parașuta, ne legăm foarte bine. Ne așteptăm unii pe alții, iar după zbor, la fel, avem un debriefing în care ni se spun greșelile. Avem și un caiet în care scriem atunci când zburăm. Un coleg de la sol scrie greșelile, îl citim și încercăm să nu le mai facem la următorul, iar la finalul zilei, facem un debriefing general. Aceasta este o zi de zbor”, a explicat Andreea Bănesaru.

„Am elevi cu vârste între 16 și 50 ani”

Andreea a povestit că a fost reticentă în prima zi în care a fost profesor. Se gândea că nu va fi luată în serios din cauza vârstei.

„Este un sentiment foarte plăcut să fii instructor. Am elevi cu vârste cuprinse între 16 și 50 ani. Într-adevăr, la 19 ani, când am devenit instructor de zbor, mi-a fost puțin teamă de persoanele mai în vârstă ca mine. Mă așteptam să nu mă ia în serios, dar n-a fost deloc așa cum mă așteptam. Am elevii foarte faini și m-am descurcat cu ei, dar într-adevăr este o responsabilitate destul de mare, pentru că ai în mână viața lor.

Într-un program de pregătire care înseamnă 45 de ore de zpor, elevul zboară singur 10 ore. În cele 10 ore, instructorul stă la sol cu stația și îi poate da doar indicații. Formăm piloți care chiar aleg după să se ducă către militar sau către aviația de linie”, a mărturisit Andreea.

Inițial, aceasta își dorea să ajungă pilot de linie, un gând la care nu a renunțat, dar pentru moment l-a înlocuit cu pasiunea pentru acrobațiile aeriene.

„Mi-am dorit să devin pilot de linie la început, atunci când nu știam de partea aceasta sportivă. Nu pot să spun că am exclus acest gând, dar pe moment, pe următorii nu pot să zic câți ani, vreau să particip la multe alte campionate europene, iar anul acesta am primul meu campionat european de acrobație, care se va ține chiar la Clinceni. Și, bineînțeles, vreau să particip alături de echipa mea la multe alte show-uri naționale și internaționale”, a mai spus Andreea.


CITEȘTE ȘI:

Peste 100 de aeronave la BIAS 2024, cel mai mare show aviatic. Programul celor 12 ore de spectacol pe cerul României

Prima femeie pilot de avion F-35 a venit în România la cea mai mare expoziție de aeronautică

Ea este „Pisica neagră” a aviației românești. Cine este stewardesa care s-a prăbușit în Oceanul Atlantic, iar acum povestește clipele dramatice prin care a trecut