Sorin Grindeanu: „Circulația pe Valea Oltului, pe timp de zi, se ÎNCHIDE o lună, între 8 iulie și 9 august, pentru defrișări pe versanți”
This browser does not support the video element.
Traficul pe timp de zi, pe Valea Oltului, pe sectorul de drum dintre Boița și Cornetu, va fi oprit din cauza riscului uriaș de accidente în urma defrișărilor făcute de constructorul acestei secțiuni de pe autostrada Sibiu – Pitești (122 km). Bolovani și buturugi au ajuns pe carosabil și doar o minune a făcut ca nicio persoană să nu fie rănită ori vreun autovehicul avariat.
Pentru că defrișările trebuie făcute, pentru a nu pune în pericol termenul de execuție al Secțiunii 2 din Autostrada Sibiu-Pitești, în condiții de trafic pe Valea Oltului, responsabilii din Transporturi au decis că, de luni, traficul pe timp de zi să fie deviat de pe segmentul de drum dintre Boița și Cornetu.
“Avem acest lot doi de pe Sibiu-Pitești, care implică defrișări. Acestea au fost aprobate. Aceste lucruri trebuie a fi făcute, dacă vrem să facem această autostradă. Cert este că, în acest moment, aceste lucrări nu pot fi făcute sub trafic, asta ar pune în pericol siguranța traficului, ar pune în pericol viața, până la urmă, a celor care circulă pe DN7 și asta nu și-o poate asuma nimeni. De aceea, în această lună care va porni săptămâna viitoare, din 8 iulie până în 9 august, vor fi făcute aceste lucrări absolut necesare pentru a realiza autostrada Sibiu-Pitești”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
„Repet, vrem autostradă, trebuie să facem aceste lucrări”
Oficialul guvernamental a adăugat că se așteaptă ca decizia să fie criticată, dar a subliniat că nu există alte variante.
“Am încercat să găsim variante. Vorbim de înălțimi foarte mari, care ajung până la 70 de metri, unde trebuie să fie tăiați acești arbori care riscă în mare măsură să ajungă pe carosabil și să pună în pericol siguranța circulației. Repet, vrem autostradă, trebuie să facem aceste lucrări.
Există și cealaltă variantă, dar pe care cred că orice om cu scaun la cap nu și-o dorește. Așa că, în această lună, colegii mei de la CNAIR, împreună cu Polița Română, vor transmite rutele alternative, astfel încât pe perioada zilei să avem asigurate aceste rute alternative, circulația fiind închisă pe perioada zilei și redeschisă noaptea”, a explicat Grindeanu.
„Dacă tot închidem circulația, trebuie să folosim la maxim aceste zile”
Rutele alternative vor fi stabilite de Ministerul Transporturilor, împreună cu Poliția Rutieră și comunicate din timp pentru ca șoferii să le cunoască.
Am cerut deja – și domnul Pistol a cerut, și colegii din CNAIR au cerut – companiei care desfășoară acele lucrări să aibă mobilizare astfel încât să finalizeze aceste lucrări în această lună și să ne folosim de aceste 30-31 de zile la maxim. Dacă tot închidem circulația, trebuie să folosim la maxim aceste zile, să avem un progres major pe acel tronson”, a conchis Grindeanu.
Secțiunea 2 a Autostrăzii Pitești – Sibiu, între Boița și Cornetu, are o lungime de 30,3 km, va avea 7 tuneluri (cel mai lung de 1,5 km) și 49 de viaducte. Este unul dintre cele două segmente de munte ale Autostrăzii Sibiu – Pitești. Această secțiune construită de asocierea turcă Mapa-Cengiz are ca termen de finalizare anul 2028.
În prezent, se lucrează la secțiunile 4 și 5, Tigveni – Curtea de Argeș (lungime 10 km, constructor Porr) și Curtea de Argeș – Pitești (30,35 km, constructor WeBuild). Pe secțiunea 5, termenul contractual de finalizare a lucrărilor este august 2025, iar secțiunea 4, premontană, are ca termen de deschidere 2026.
Citește și: