Grecii de la Aktor au parte de o monitorizare specială din partea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și a Ministerului Transporturilor, deoarece ritmul de lucru pe lotul 3 din Autostrada de Centură a Capitalei (A0) nu este unul care să confime promisiunea directorului companiei de a-l da în trafic în luna septembrie.
Anunțul a fost făcut de ministrul Sorin Grindeanu, care a verificat – miercuri, 3 iulie 2024 – stadiul lucrărilor pe mai multe tronsoane din A0.
Finalizarea în luna septembrie a lucrărilor la lotul 3 din Autostrada de Centură a Capitalei (A0) – între DN 6 (Bragadiru) și Joița (A1), în lungime de aproape 18 km – este considerată fi un termen „ambițios, dacă nu nerealist” de ministrul Sorin Grindeanu.
“Am fost pe lotul trei din A0 Sud, unde, mă rog, constructorul continuă să spună că în septembrie această lucrare va fi finalizată. E un termen, dacă pot să-l numesc așa, ambițios, dar începe să devină nerealist acest septembrie. Eu nu vreau să le stric entuziasmul, mai ales al directorului, care spunea că rămâne valabilă această lună pentru deschidere, dar mi-aș dori, cel puțin în săptămânile viitoare, să vedem o creștere a muncii pe acest șantier. Oricum, eu mulțumesc colegilor din CNAIR, domnilor directori care s-au implicat și care monitorizează toate aceste lucrări”, a declarat Sorin Grindeanu.
Dată fiind importanța acestei lucrări în realizarea conexiunii pe Sud între A1 și A2, șeful de la Transporturi anunță acordarea unei atenții deosebite, pentru a nu mai exista întârzieri.
„Vom continua să monitorizăm în mod special acest lot trei, pentru că e esențial să facem legătura A1 cu A2, prin acest A0 Sud și atunci sunt esențiali acești 17 km, care ar lua mult din traficul din București, și vom monitoriza foarte strict aceste lucrări. De fapt, (n.red. – asta) facem și acum.
Îmi doresc ca săptămânile viitoare să văd o creștere a activității lor pe teren. Sunt vreo patru-cinci puncte critice pe acest lot trei, care toate pot fi depășite. Eu nu spun că nu pot fi depășite, doar că trebuie mai multă implicare, astfel încât toamna acestui an să fie una în care să putem să dăm în circulație și acei 17 km”, a adăugat ministrul Transporturilor.
Stadiul lucrărilor la acest lot este cuprins între 65 și 70 la sută și există, punctual, zone cu probleme, precum trecere de cale ferată, pasaje, relocări de utilități care, odată depășite, pot deschide front de lucru.
„Sunt patru sau cinci puncte critice, care nu spun că nu pot fi făcute, dar care ar însemna o aplecare sau o atenție foarte sporită și o mobilizare mai mare decât este acum pe acest șantier. Repet, pot fi depășite aceste puncte critice, dar cu o mobilizare mai bună. Dacă nu mă înșel, sunt undeva 10 – 11 km de asfalt turnați deja din acei 17 km, dar punctele critice amintite rămân”, a conchis ministrul Sorin Grindeanu.
Într-o declarație în exclusivitate pentru Gândul, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, susținea, în urmă cu două săptămâni, că stă pe capul grecilor de la Aktor pentru a finaliza lucrarea și a da în trafic lotul până la sfârșitul acestui an.
Autostrada A0 Sud are 51 de km, puțin peste jumătate din cât însumează întregul inel de infrastructură rutieră de mare viteză al Capitalei.
CITEȘTE ȘI: