Prieteni apropiați, oameni de cultură, politicieni, foști colaboratori și studenți au venit la Cimitirul Bellu pentru a-i aduce un ultim omagiu și a-l conduce pe ultimul drum pe academicianul Răzvan Theodorescu, personalitate de excepție a culturii române contemporane, reputat istoric al culturii, fost vicepreședinte al Academiei Române și fost ministru al Culturii.
Printre cei prezenţi la ceremonia de înmormântare, cu onoruri militare, s-au numărat fostul preşedintele Emil Constantinescu, foştii premieri Adrian Năstase şi Petre Roman, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, prefectul Capitalei, Toni Greblă, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Compozitorilor, acad. Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Petru Lucaci, și preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman.
Răzvan Theodorescu a fost înmormântat în Parcela Academicienilor din Cimitirul Bellu.
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a spus că s-a raportat mereu cu admirație la mandatul de ministru pe care academicianul Răzvan Theodorescu l-a deținut și, totodată, a fost surprins de deschiderea acestuia către dialog.
„A avut o viață plină. Profesorul Răzvan Theodorescu a fost un reprezentant de vârf al culturii române, un mare istoric de artă, un excepțional ministru, un profesor desăvârșit, un mentor pentru cei tineri. Eu m-am raportat întotdeauna cu smerenie și cu admirație la mandatul dumnealui de ministru, având în vedere poziția vremelnică pe care o ocup acum. Am găsit întotdeauna la dumnealui deschidere, un sfat bun, o deschidere spre dialog cum puțin găsești având în vedere experiența și poziția dumnealui.
Este regretat de întreaga lume culturală și, din păcate, este un lucru cu care începem să ne obișnuim. O generație de mari oameni de cultură merge la Dumnezeu. Trebuie să fim demni de moștenirea pe care o lasă.
Cineva spunea foarte bine că moștenirea nu este ceea ce primești, este ceea ce lași după tine. Răzvan Theodorescu a lăsat foarte mult și este rândul celor care îl urmează să îi ia exemplu și să lase în urma lor ceva ce merită apreciat și care să dăinuie”, a spus ministrul Lucian Romașcanu.
Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a spus că România a pierdut o personalitate puternică, un intelectual de cea mai înaltă calitate.
„Ne-a părăsit încă o personalitate puternică a vieții publice românești. A fost un mare om de cultură, un om dedicat binelui public, un om care a fost implicat în viața cetății cum puțini sunt. Trebuie să ne gândim să ne prețuim mai mult valorile atunci când ele sunt în viață.
Oameni valoroși se nasc rar, intelectuali de cea mai înaltă calitate și care să se implice plenar în viața cetății se găsesc și mai rar. Regret că un asemenea om a trecut în neființă. Trebuie să-i ținem memoria vie și să ne amintim întotdeauna de ceea ce a făcut pentru această țară. Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus prefectul Toni Greblă.
„A fost și rămâne unul dintre cei mai însemnați oameni ai științei și culturii românești. În același timp, acesta a fost o personalitate deosebită în viața social-politică și culturală românească. Ca istoric și ca om al societății va fi în continuare foarte greu de înlocuit”, a spus un bărbat prezent la ceremonia de înmormântare.
Academicianul Răzvan Theodorescu a murit în 6 februarie, la 83 de ani. Răzvan Theodorescu a fost vicepreședinte al Academiei Române din 2018, fiind membru al acestui for din 1993. Totodată, a fost istoric de artă și politician, senator din partea PSD în perioada 2000-2004, dar și ministru al Culturii în perioada 2004-2008.
CITEȘTE ȘI:
Sicriul cu trupul lui RĂZVAN THEODORESCU a fost depus la Clubul Academicienilor