VIDEO | Bulgaria, în topul destinațiilor alese pentru petrecerea concediului (DOCUMENTAR)
This browser does not support the video element.
Lista destinațiilor de vacanță a românilor rămâne destul de variată, iar Bulgaria pare că se menține în topul căutărilor, fie că vorbim de sejururile deja stabilite din timp, fie că ne raportăm la vacanțele tip early booking. Conform datelor Institutului Național de Statistică, vara trecută, peste 1,2 milioane de turiști români au mers în vacanță în Bulgaria, cu un vârf atins în luna august, atunci când peste 270.000 de conaționali au vizitat litoralul bulgăresc. Este al doilea an în care românii au fost a doua naționalitate după numărul de turiști ajunși în Bulgaria, pe primul loc fiind turcii. După români, în topul turiștilor străini s-au mai aflat germanii, ucrainenii, polonezii, sârbii, francezii și olandezii. Față de sezonul estival din anul 2019, ultimul an normal, 2021 a înregistrat o creștere de 52,7% a turiștilor români. În 2019, Bulgaria a fost vizitată, în perioada mai – august, pentru odihnă și excursii, de 302.131 de români.
În ultimii ani, România reprezintă unul dintre cei mai importanți furnizori de turiști pentru Bulgaria și asta pentru că mulți aleg să își facă vacanțele în țara vecină pentru că sunt atrași de multitudinea de hoteluri care au în comun opțiunea de all inclusive, raportul calitate-preț fiind foarte atractiv, dar și pentru că litoralul bulgăresc reprezintă o alternativă a litoralului românesc datorită proximității. În timp ce pe perioada verii, stațiunile preferate ale turiștilor români sunt Nisipurile de Aur, Varna și Nesebar, în timpul iernii sunt la mare căutare stațiunile de iarnă, cum ar fi Bansko.
Varna
Varna este cel mai mare oraș de coastă din Bulgaria și include cel mai important port maritim din această țară. Orașul în sine ascunde o istorie fascinantă și le oferă turiștilor care îl vizitează numeroase facilități în ceea ce privește atracțiile și activitățile. Plajele sunt frumoase și destul de ofertante la capitolul facilități. Plaja centrală este bine organizată și cu multe restaurante și terase în apropiere, însă există și câteva plaje mai liniștite. Cu toate acestea, plaja nu se numără chiar printre motivele principale pentru care turiștii vin să viziteze orașul, tocmai pentru că majoritatea turiștilor sunt cazați în stațiunile din împrejurimi, acolo unde se pot bucura din plin de plajă și trec în tranzit prin oraș pentru a-l vizita. O excursie în Varna este pe lista tuturor turiștilor pentru că au o multitudine de obiective pe care le pot admira, printre care se află și Catedrala Adormirea Maicii Domnului, care este principalul obiectiv turistic din zonă. Este cea mai mare catedrală ortodoxă de pe litoralul din Bulgaria. După catedrala din Sofia, Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Varna este a doua ca dimensiune din țară. Turiștii pot opta și pentru un tur la Muzeul Arheologic Varna care are ca principală atracție cea mai veche comoară de aur din întreaga lume, care a fost descoperită în anul 1972. Termele Romane sau Băile Romane reprezintă o altă atracție importantă, pentru că aici turiștii pot admira ruinele vechilor băi publice care aparțineau de orașul Odessos.
Pentru familii, Grădina Mării sau Parcul Primorski cum mai este cunoscută este ideală pentru plimbări și este, totodată, una dintre cele mai importante atracții turistice din Varna. De neratat este și Portul Varna, care se află la aproximativ un kilometru de centrul orașului. Acest port este cel mai mare complex maritim din Bulgaria.
Din România se poate ajunge foarte ușor cu mașina. Dacă plecarea se face din București, distanța este de doar 268 de kilometri.
Sunny Beach
Sunny Beach este o cea mai mare stațiune turistică de pe litoralul Mării Negre. Este celebră și datorită învecinării cu istoricul Nesebar. Datorită poziționării sale față de orașele Burgas și Varna, zona este accesibilă și pentru turiștii care călătoresc cu avionul, aeroporturile cele mai apropiate fiind în cele două orașe, aflate la 30, respectiv 90 km distanță. Aici se poate ajunge ușor și cu mașina.
Plajele sunt acoperite cu un nisip auriu și fin, pe o distanță de 8 km lungime. De-a lungul acesteia s-au format dune de nisip unde se regăsesc 16 specii de plante rare. Pasionații de aventură au la dispoziție echipamente de sporturi nautice, printre care: windsurfing, para-sailing și schi nautic și sporturi terestre precum, teren de tenis, tenis de masă, volei de plajă, bowling, mini-golf și închirieri de biciclete.
Nesebar
Nesebar este un oraș si stațiune turistică în regiunea Burgas din Bulgaria, fiind o cetate-muzeu foarte bogată într-o istorie care se întinde peste trei milenii. Nesebar este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, construit pe vechile ruine ale așezării trace Mesambria. Nesebarul, considerat perla litoralului sudic bulgăresc, atrage în fiecare an turiştii cu atuurile sale unice. Plajele sunt lungi și late, cu un nisip fin iar apa mării este foarte curată. Peninsula este legată de partea continentală printr-un istm îngust, lung de 400 m. Oraşul nou se află pe ţărmul mării în partea continentală. Înscris în patrimoniul mondial UNESCO, Nesebar are un farmec aparte, dar vara este foarte aglomerat transformându-se într-o piaţă uriaşă de suveniruri. Turiștii se pot bucura seara de peisaje de poveste, în timp ce se plimbă pe străduțele înguste și pietruite din orașul vechi, care sunt mărginite de casele tipice din piatră și lemn. La parter, încăperile caselor au fost transformate în mici magazine, restaurante, cafenele, ateliere, iar la etaj sunt camerele de locuit. Tot aici se mai poate vizita și Muzeul Arheologic Vechiul Nesebar, Muzeul Etnografic, Biserica Sfânta Sofia, Băile Bizantine, sau Izvoarele termale bizantine. Se spune că, în anul 680, împăratul bizantin Constantin al IV-lea şi-a vindecat picioarele în aceste ape tămăduitoare. Băile au fost distruse în anul 812 în timpul invaziei hanului Krum.
În Nesebar se poate ajunge cu mașina, distanța de la București fiind de 365 de kilometri.
Nisipurile de aur
Nisipurile de Aur este una dintre cele mai mari staţiuni la Marea Neagră din Bulgaria, dar și una dintre cele mai căutate de turiștii români, fiind renumită pentru plaja sa și pentru combinația unică de mare, munte și ape minerale. Turiștii sunt atraşi de clima plăcuta, peisajul pitoresc şi de preţurile rezonabile. Plajele acoperite cu un nisip fin şi auriu sunt considerate printre cele mai bune din Europa. Plaja are o lungime de 4 kilometri și o lățime maximă de aproximativ 100 metri. Apa mării este de obicei curată şi liniştită, iar în mare există ușoare pante de nisip. Apele minerale termale care izvorăsc în zona stațiunii sunt captate și folosite în hoteluri pentru tratamentele balneare. Tot aici se mai pot vizita și Parcul Naţional Nisipurile de Aur și Mânăstirea ortodoxă Peştera Aladzha.
Balcic
Balcic este un alt oraș care se află la țărmul Mării Negre, în regiunea Dobrici, Dobrogea de Sud, din nord-estul Bulgariei, situat la o distanță de 42 km de Varna. În prezent, este una dintre atracțiile turistice ale Bulgariei, la Marea Neagră. Nu de alta, dar în perioada 1913-1940 a aparținut de România, împreună cu restul Dobrogei de Sud, în urma celui de-al Doilea Război Balcanic. În 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobândit de Bulgaria. Datorită versanților de calcar din perimetrul său, localitatea a fost supranumită Orașul Alb. Întreaga zonă a fost numită Coasta de Argint din aceleași motive Faleza din stațiune este una pietonală, cu foarte multe terase aliniate, cu vedere la mare. Plajele din Balcic sunt înguste, nu sunt porțiuni generoase cu nisip. Plaja este puțin mai mare doar în extremitatea nordică și sudică a stațiunii, în rest a fost exploatată faleza cu amenajarea pe pontoane a teraselor. Tocmai acesta este și farmecul stațiunii, pe lângă Grădina Botanică și Castelul Reginei Maria. Aici se află Castelul din Balcic, reședința de vară preferată a Reginei Maria. Castelul este înconjurat de celebra Grădină Botanică, unicat în Europa Centrală și de Est, în special datorită colecției impersionante de cactuși.
În Balcic se ajunge repede din țară, fiind la doar 60 de kilometri de Vama Veche.
Sofia
Sofia este oraşul cu mai multe faţete din vestul Bulgariei. În afara monumentelor istorice şi a locurilor romantice cu cafenele primitoare, orașul oferă bulevarde animate şi, nu în ultimul rând, străzi cu o arhitectură impresionantă. Sofia a fost, încă din vremurile trecute, un punct nodal pe drumurile comercianţilor europeni, iar această poziţie şi-a păstrat-o şi în prezent.
Sofia se numără printre cele mai vechi oraşe ale Europei, drept pentru care nu este nicio noutate că se mândreşte cu nenumărate monumente istorice. Turiștii pot vizita aici cea mai mare biserică, Alexander Nevsky, care este de fapt, cea mai mare construcţie de acest gen din Balcani. Cea mai veche biserică ortodoxă din oraş este biserica Sf. Sofia, care datează de la jumătatea secolului al VI-lea. Pe lista UNESCO a patrimoniului mondial figurează şi o altă biserică din Sofia, respectiv Biserica Boyansky, care datează din secolul al XIII-lea. Cea mai veche construcţie de pe teritoriul Sofiei este Rotonda Sf. Gheorghe din secolul al IV-lea, care este în prezent ascunsă într-o construcţie modernă.
Singura moschee conservată de pe teritoriul Sofiei este Banya Bashi care a fost proiectată de Mimar Sinan, cel care a proiectat și legendara Moschee Albastră din Istanbul. În afara nenumăratelor biserici, Sofia se mândreşte de asemenea, cu o mulţime de muzee, dintre cele mai variate. Cel mai cunoscut este fără îndoială, Muzeul Naţional de Istorie din suburbia Sofiei, Boyan. Pe lângă acestea, parcurile sunt la mare căutare în Sofia. Cel mai cunoscut parc orăşenesc este fără îndoială, Sofia City Garden. Locul este îndrăgit de localnici şi atrage numeroşi turişti, la relaxare în zeci de cafenele şi colţuri primitoare cu mici fântâni arteziene. Cel mai mare parc al Sofiei este Parcul Libertăţii, în care sunt amplasate: un patinoar artificial, o grădina zoologică şi trei stadioane sportive.
În capitala Bulgariei se poate ajunge și cu avionul, dar și cu mașina, fiind o distanță de aproximativ 370 km.
Veliko Târnovo
Veliko Târnovo este cunoscut ca fiind „Orașul Țarilor”. Orașul se află pe malul râului Iantra, iar zona este căutată de turiști pentru panoramele superbe, dar și pentru aerul curat. Veliko Tarnovo este un oraș care are numeroase străduțe pitorești. De departe locurile care pot fi vizitate în acest oraș sunt Cetatea Tsarevets, Peninsula Boruna. La 3 km de oraș se află satul Arbanassi, unul dintre cele mai vechi sate pitorești din Bulgaria, care se află pe un platou de piatră. La nici 30 de minute de mers cu mașina se află și Cascada Kaya Bunar.
Veliko Târnovo se află la aproximativ 180 de kilometri din București, adică trei ore de mers cu mașina.
Însă turiștii români nu caută destinațiile din această țară doar pentru sezonul estival. Românii aleg să își petreacă vacanțele la ski, dar și cele de revelion în stațiunile montane ale Bulgariei, care rămân, în continuare și printre cele mai preferate destinații de iarnă.
Bansko
Bansko este cea mai populară zonă de schi din Bulgaria, situată la poalele Munților Pirin, la o altitudine de 925 de metri deasupra nivelului mării. De altfel, Bansko este, în ultimii ani, și una dintre destinațiile favorite ale multor amatori de sporturi de iarnă din România, și asta datorită distanței relativ scurte față de sudul țării, a prețurilor bune și, nu în ultimul rând, a condițiilor oferite.
Cele 16 pârtii de schi amenajate în Bansko sunt răsfirate pe trei vârfuri montane, astfel că cea mai înaltă dintre ele pornește de la 2.600 de metri altitudine, chiar de lângă vârful Todorka. Pentru a facilita urcarea, la dispoziția schiorilor există o rețea de teleschiuri performante, la care se adaugă performanta gondolă de mare capacitate, care urcă la mai mult de 600 de metri altitudine. Stațiunea montană dispune și de o școală de schi cu prețuri accesibile atât pentru copii, cât și pentru adulții începători. De asemenea, echipamentul complet se poate închiria din centrul special amenajat.
Pe lângă acest aspect, însă, Bansko este o excelentă variantă de vacanță, atât pentru practicarea sporturilor de iarnă, cât și pentru cei care doresc câteva zile relaxante pe timp de vară. Turiștii pot vizita destul de multe lucruri în frumoasa stațiune montană bulgărească. Culmile munților Pirin trec printr-o schimbare majoră vara, atunci când scapă de pătura groasă de zăpadă și devin astfel locul ideal pentru pasionații de drumeții montane. Cei care merg în Bansko pentru relaxare, și nu pentru senzații pline de adrenalină, pot face plimbări relaxante pe străzile orașului istoric care sunt înconjurate de case vechi, cu o atmosferă relaxantă în oraș și cu un aer curat de munte. Aici se mai poate vizita și Biserica Ortodoxă Sfânta Treime, care este situată chiar în centrul orașului. A fost construită cu ajutorul donațiilor și a muncii voluntare din perioada în care Bulgaria se afla sub conducere otomană. Tot aici se află și numeroase muzee, cum ar fi Casa-Muzeu Nikola Vaptsarov, Casa Velyanova.
Distanța București – Bansko este de 560 kilometri și durează între 7-8 ore.
Corectat cu https://www.corrector.co/ro/