Tehnologia 5G rămâne un subiect controversat în România, iar Legea privind implementarea reţelelor 5G, care a fost adoptată luni de Senat, îi îngrijorează pe unii români. Dacă pentru unii este un salt tehnologic, sunt și români care au auzit doar în treacăt de 5G, în timp ce alții consideră că tehnologia este nocivă și că „va distruge lumea”.
Proiectul de lege privind implementarea reţelelor 5G în România a fost adoptat în Senat cu 87 de voturi ”pentru”, 12 ”împotrivă” și o abținere. Senatul este for decizional, astfel că legea va ajunge pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis.
– Senatul a adoptat proiectul Guvernului privind rețelele 5G, iar legea va merge la promulgare la președinte. Cum vedeți asta?
”Nu sunt cu tehnologia, cu telefoanele. Dar știu că au fost controverse, că este foarte nociv și că s-au tăiat foarte mulți copaci ca să se asigure acest 5G. A fost o vreme când s-a mediatizat. Am îndoieli că nu este nociv, așa cum este și cu vaccinul. Am îndoieli mari”, a spus o femeie.
– Ați auzit de legea privind implementarea rețelelor 5G?
”Am auzit, așa, că este cu telefoane, cu astea. Dar nu știu ce să spun”, a răspuns o femeie
”Nu am auzit. Nu mă interesează pe mine politica, oricum iese ce vor ei”, a spus un bărbat.
– Legea merge la promulgare la președinte. Cum vi se pare?
”Toată tehnologia vine de la Bill Gates și Parlamentul nostru poate să aprobe ce vrea ăla să facă. O să fim datori lor pentru tehnologia nouă. Nu e deloc o idee bună. Eu sunt de modă veche, tineretul e cu tehnologia. Eu sunt cu tastatura”, a spus un alt bărbat.
Un studiu publicat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații arata că 40% din populație crede că tehnologia 5G ar avea efecte nocive asupra sănătății.
În 2019, România a fost a treia țară din Europa în care a ajuns tehnologia 5G. Potrivit ANCOM, 35% dintre români nu cunosc definiția termenului 5G, iar 40% consideră că autoritățile nu sunt suficient de precaute în introducerea noii rețele de internet.
– Ce spuneți de legea privind implementarea rețelelor 5G?
”Va avea beneficii pentru tineri, pentru pensionari, cu siguranță nu. Pentru noi, mai puțin”, a spus un bărbat.
”Este un salt, pentru că vom înainta și noi în tehnologie. Trebuie să avansăm cumva, și poate ne ajută și cu locurile de muncă”, este de părere o femeie.
”Nu are ce să fie rău. Unde este tehnologia, avansează și lucrurile. Eu cred că trebuie să fie beneficii, așa cum este și în alte state”, a afirmat un bărbat.
Pentru alți români, 5G rămâne doar „un motiv de bătălie între țări”.
– Senatul a adoptat proiectul privind rețelele 5G și Legea merge la promulgare la Klaus Iohannis?
”Nu prea e bună, e 50 cu 50. E bătălie între Parlament și Opoziție. Ce se întâmplă acum în țara noastră, și vă spun cu cel mai mare curaj, suntem îngenuncheați. Legea 5G este promulgată de niște demenți și oameni care habar nu au”, a spus un bărbat.
Susţinătorii tehnologiei 5G consideră că vom avea internet de 10 de ori mai rapid ca acum. La scară mică, oamenii vor putea viziona mult mai uşor filme online. La scară mare, vor putea fi construite oraşe inteligente sau maşini autonome uşor de controlat.
Totodată, datorită tehnologiei 5G, sau a cincea generaţie, toată infrastructura pe cablu din oraşe ar putea dispărea.