Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis – miercuri 23 februarie – că Traian Băsescu, fost președinte al României, a fost colaborator al Securității. Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia instanței de fond, în acest caz, și a respins apelul făcut de Traian Băsescu.
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.
Decizia instanței survine în urma analizării documentelor depuse în instanţă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Acestea au arătat că Traian Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod ”Petrov”.
Fostul președinte al României a precizat că a luat notă, nu va comenta public decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar va face demersurile legale la CEDO.
”Am luat notă de decizia ÎCCJ pe care nu o voi comenta public, așa cum am procedat de-a lungul întregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de socializare.
În luna aprilie a anului 2006, Traian Băsescu – invitat în emisiunea ”Marius Tucă Show” – , declara că se pot face multe cu un dosar de informator, iar asta explica, practic, și bătălia politică purtată la acea vreme.
”Cu un dosar de informator se pot face multe. Asta și explică bătălia politică, cine controlează CNSAS-ul. Eu consider că oamenii politici care au fost informatori ai Securității sau – să nu greșesc, să nu scap vreun termen – în orice relație au fost cu Securitatea și au făcut rău oamenilor au făcut poliție politică, au scris despre oameni că nu acceptă, știu eu, nu știu ce teze la Congresul al XII-lea, în timp ce erau la o cafea, în birou, în colectivități, acești oameni nu au calitatea morală de a face politică.
Sau, dacă o au, asta trebuie să judece legislativul. O (n.red. – calitatea) au știindu-se despre ei că au făcut acest lucru. Și să voteze electoratul dacă îi acceptă așa sau nu. Acest lucru trebuie făcut pentru oamenii politici obligatoriu. Vorbim despre deconspirarea Securității.
Deci cred că nu poți să ai pretenția să faci politică, să dai lecții națiunii, să hotărăști destinul națiunii când ești șantajabil. Atâta timp cât un astfel de dosar există undeva, la CNSAS sau în arhivele SRI, ești un om șantajabil. Ori, din acest motiv, eu susțin, fără rezerve, deconspirarea celor care au făcut poliție politică”, spunea Traian Băsescu în 2006, în timpul emisiunii ”Marius Tucă Show”.