VIDEO | Cum se aprinde Lumina Sfântă, minunea de la Ierusalim. Părintele Emil Cărămizaru: „Ne arată Dumnezeu că există”
This browser does not support the video element.
Lumina Sfântă este o minune dumnezeiască. Aceasta se aprinde pe Mormântul Sfânt, în Sâmbăta Mare, după ora 12:30, în timpul slujbei Vecerniei.
Ceremonia are mai multe etape. Inițial, Mormântul Mântuitorului se închide. La ora prânzului, patriarhul Ierusalimului intră în Biserică și începe procesiunea prin care se înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt.
După procesiune, Mormântul Sfânt se desigilează și înăuntru este dusă candela ”neadormită”, care se stinge o singură data pe an, în dimineața Sâmbetei Mari, pentru a se reaprinde câteva ore mai târziu, de la Lumina Sfântă.
Patriarhul grec-ortodox se dezbracă de veşmintele arhiereşti şi intră în Mormântul Sfânt îmbrăcat doar cu un stihar alb, având în mână patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări, număr care simbolizează vârsta răstignirii Mântuitorul. Împreună cu el intră şi reprezentantul armenilor, care rămâne însă în încăperea de dinaintea Sfântului Mormânt, de unde îl urmăreşte pe patriarh.
În Mormântul Sfânt, patriarhul se așază în genunchi și citește rugăciunea special, pentru ca Iisus Hristos să le dăruiască oamenilor Lumina, ca binecuvântare. În timpul rugăciunii, Lumina Sfântă aprinde candela ”neadormită” din interiorul Mormântului. Patriarhul iese apoi și împarte Lumina Sfântă credincioşilor.
„Ne arată Dumnezeu că există”
Părintele Emil Cărămizaru, parohul Bisericii Voievodale Sfântul Gheorghe Nou din București, a vorbit, pentru Gândul, despre pogorârea Sfintei Lumini și semnificația acesteia.
„Ne arată Dumnezeu că există. El ne arată nu numai prin această lucrare a Sa minunată, prin aprinderea Luminii la Sfântul Mormânt, ne arată prin multe lucruri. Dacă te uiți la un fir de iarbă cum crește, și aceea este tot o minune, un copac care dintr-o sămânță se face un pom de 20 de metri înălțime este tot o minune. Faptul că un copilaș crește de la măsura aceasta, cât o lingură, cum spunea cineva, și ajunge atât de falnic, de frumos, este tot o minune.
Se petrec atâtea minuni sub ochii noștri și nu le vedem, credem că sunt normale. Vedeți cum izbucnește acum primăvara viața în natură. Asta nu este rod al haosului, este perfecțiune, este fiecare lucru o rânduială a lui Dumnezeu. Ne mai dă din când în când un semn ca să înțelegem că El este cu adevărat ocrotitorul nostru, purtătorul nostru de grijă, Proniatorul nostru și că noi suntem ființe vii chemate spre izbăvire, spre fericire, spre mântuire”, a spus parohul Bisericii Voievodale Sfântul Gheorghe Nou.
„Dacă lumina e coborâtă din cer, înseamnă că sursa este chiar Dumnezeu”
Părintele paroh spune că Lumina Sfântă de la Ierusalim este minunea care anunță Învierea Domnului, necuprinsă de mintea noastră.
„Se știe că Patriarhul Cetății Ierusalimului, Patriarhul Sfântului Mormânt, intră în Mormântul Domnului Iisus Hristos, la vecernia din Sâmbătă aceasta atât de sfântă și de luminoasă și roagă și imploră pe Dumnezeu și pe Mântuitorul nostru să trimită la vremea cuvenită lumină din cer.
Se întâmplă întotdeauna ca acest lucru să aibă loc și dintr-o lumină dumnezeiască, pentru că dacă e coborâtă din cer, înseamnă că sursa este chiar Dumnezeu. Pentru cei ce pot crede acest lucru, înțeleg, pentru cei care nu pot crede acest lucru, îi înțelege și pe ei. Este o chestie care ține de credință, este un act de credință.
Așa s-a întâmplat de-a lungul timpului și-n acest Sfânt Mormânt a dat semn de binecuvântare. Nu întâmplător, la această slujbă ne arată că Lumina lui Hristos este o lumină neînserată și, coborând în Sfântul Mormânt, pe o vată așezată pe suprafața Sfântului Mormânt se aprinde.
De acolo, patriarhul Ierusalimului aprinde lumânările și ați văzut că iese cu ele cântând, strigând către popor mai întâi și spunând. «Veniți să primiți lumină». Și, de atunci, o lumină sfântă se împrăștie în câteva ore în toate colțurile țării noastre și în atâtea țări creștine care primesc Sfânta Lumină de la Ierusalim.
Această binecuvântare pentru noi a fost inițiată de către Părintele Patriarh Daniel, pentru că mai înainte luam lumina, cum e rânduiala, direct de la candela din Sfântul Altar, la miezul nopții, în noaptea Sfintelor Paști. Dar, iată, ca să ne aducă o bucurie, Prea Fericirea Sa a rânduit să luăm și noi lumina de la Sfântul Mormânt și după aceea, prin preoți, protopopiate, parohii, să trimitem până în cel mai ascuns colțișor din țara noastră, până în cel mai uitat cătun din țara noastră.
Se duce Lumina Sfântă așa de repede și cu atâta bucurie. Trebuie să luăm aminte și să nu uităm clipele acestea de emoție, pentru că întotdeauna de sărbători, mai ales pentru noi românii – pentru că noi suntem, din fire, mai credincioși – Dumnezeu are o rânduială cu acest popor: rezistă”, a mai spus părintele paroh Emil Cărămizaru.
CITEȘTE ȘI: