VIDEO | Doru Octavian Dumitru a vorbit la podcastul ALTCEVA despre mama sa, stenodactilografă la Congresele lui Ceaușescu: „Eu zic că a fost o sfântă”
This browser does not support the video element.
Doru Octavian Dumitru – sau părintele Stand-Up-ului românesc, așa cum îl consideră mulți – a fost invitatul lui Adrian Artene în ediția de săptămâna aceasta a podcastului „Altceva”. Printre altele, celebrul comediant a vorbit și despre mama sa, despre care spune că are amintiri frumoase.
„Mama a fost o femeie blândp, înțeleaptă. De fapt, tata spunea așa.. «te-ai născut dintr-o mamă hotărâtă și un tată înțelept». Mama a fost o femeie care a crescut în sistem (comunist-n.r.), ea a lucrat ca stenodactilografă. A fost una dintre cele două femei care erau invitate la Congres pentru stenografie și era foarte bună pe stenografie, dactilografie. (…) Lucra la Comitetul Central (CC), cum ar veni, și era în birou, unde bătea la mașină, dar era primul secretar dincolo, practic avea toate actele și le bătea la mașină. Venea noaptea târziu acasă. Eu am moștenit asta de la mama și de la tata (fost vameș și milițian-n.r.), mersul și venitul târziu acasă. Ea a fost foarte mândră, la un moment dat, că a bătut la mașinp Biblia și i-a zis un preot… «ați făcut o mare, mare trebă. Și acolo unde e acum, bănuiesc că… eu zic că mama a fost sfântă. S-a dus într-o lume frumoasă”, a povestit Doru Octavian Dumitru, la podcastul Altceva.
„Mama e mai soft, e mai dulce. Dragostea mamei este un abis, n-are fund. Mama ar face orice” – Doru Octavian Dumitru
„Ediția de față este una pe care promit să o așez în ramă. Invitatul de astăzi este unul dintre cei mai iubiți actori din România, este actorul care se reinventează permanent, este actorul care este grăitor pe scenă și atunci când tace, este buricul pământului”, a spus Adrian Artene în deschiderea noului episod „Altceva”, difuzat sâmbătă, 18 noiembrie, pe canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”.
Pe parcursul a mai bine de 60 de minute, comediantul reușește, cu o dexteritate de artist, să jongleze între umor și adevăr, nepunând pe niciunul în fața celuilalt.
Deși între cei doi domni ai mediei românești contemporane se naște o discuție puternic profundă, pe parcurs, aceasta își limpezește greutatea și-l lasă la vedere treptat pe copilul Doru Octavian Dumitru, care vorbește cu emoție fericită de ai săi părinți, pe artistul Doru Octavian Dumitru, care mărturisește că publicul este cel care-i dă începutul și tot el îi dă finalul, pe soțul Doru Octavian Dumitru care nu uită să-și aducă în discuție soția, pe tatăl Doru Octavian Dumitru, pentru ca, în final, cu toții să-l descoperim pe omul Doru Octavian Dumitru.
Interesant, pe de altă parte, cum această discuție, conținut de podcast, se desfășoară ca și structură asemenea romanului „Ion”, de Liviu Rebreanu, simetric, ea începe cu o istorisire despre originile marelui comediant, despre părinți, și se termină la fel, cu adnotări tot despre ei, ceea ce ne poate îndreptății să spunem că cel mai nou episod de podcast realizat de Adrian Artene vorbește despre viața și activitatea lui Doru Octavian Dumitru de la origini… până la origini.