VIDEO EXCLUSIV | Legea Locuinței, în continuare perfectibilă: “Apartamentul și locul de parcare nu sunt un tot unitar. La apartament nu se aplică TVA 19%, ci de 5%”
This browser does not support the video element.
Chiar dacă Legea Locuinței a primit clarificări, pentru a nu mai exista discrepanțe de interpretare și de impunere pentru aplicarea cotei reduse de 5% TVA la livrarea de locuințe noi, acest act normativ, din 1996, poate fi în continuare îmbunătățit.
Practica a evidențiat anumite anomalii, care au fost prezentate de consultantul fiscal Cristian Rădulescu, partener TaxHouse, în cadrul emisiunii Gândul Exclusiv.
“Este speța specifică a locului de parcare sau a garajului, a boxei, mergând mai departe putem să vorbim de diverse elemente de mobilier, diverse elemente electrocasnice, care sunt până la urmă instalate sau puse în apartamentul respectiv și sunt vândute. Și linia de demarcație nu este de niciun fel clară la acest moment.
Cumva, iarăși discuția este pe jumătate reglementată din perspectiva anexelor gospodărești, dar de anexe gospodărești discutăm în special dacă este să ne raportăm la legislație atunci când vorbim de mediul rural. Se introduce cumva în zona fiscală ideea că, de exemplu, locul de parcare și garajul ar trebui să fie privite, dacă vreți cumva, ca anexe gospodărești și ele să intre în valoarea apartamentului”, a explicat consultantul fiscal.
Un apartament cumpărat cu TVA 5% a fost impus ulterior cu 19% după cumpărarea locului de parcare
Acesta a prezentat și un caz real, în care un apartament cumpărat cu TVA 5% a fost impus ulterior cu 19% după cumpărarea locului de parcare deoarece depășise suma maximal.
“A venit ANAF-ul, s-a întors și a spus «a, nu, pentru că această familie sau această persoană și-a cumpărat loc de parcare de 20.000 de euro peste un an de zile, trebuie să recalificăm tranzacția inițială», care era cu 5% TVA, pe motiv că el și-a cumpărat apartamentul peste un an de zile și pentru că luând cele două elemente împreună depășeam prețul de 100.000 de euro sau 120.000 de euro.
Este absurd, evident”, a exemplificat consultatul fiscal.
Interviul integral poate fi urmărit pe YouTube Gândul
“Aplicarea acestei cote de 19% pe motiv că s-a vândut anterior apartamentul este cu atât mai hilară…”
Mai mult, legea nu prevede expres care este situația electrocasnicelor sau al mobilierului dintr-o locuință nouă.
“În mod evident, nu putem să punem aceste elemente în valoarea întregului apartament. Apartamentul trebuie vândut cu 5%, mobilierul și diverse elemente precum frigiderul ar trebui vândute cu 19%. Dar în niciun caz nu ar trebui ele să fie integrate în prețul apartamentului chiar dacă, din păcate, chiar și la nivel de instanță avem decizii care sunt neunitare deci da, mai este loc de îmbunătăire a legislației încă”, a conschis Cristian Rădulescu
“Aplicarea acestei cote de 19% pe motiv că s-a vândut anterior apartamentul este cu atât mai hilară cu cât locul de parcare cât și apartamentul au intabulări separate, au numere cadastrale distincte, sunt proprietăți distincte.
Ele pot fi vândute împreună sau separat, dar ele nu reprezintă un tot unitar. Prin urmare, cu atât mai mare este această inadvertență și această lipsă a legii”, a fost și opinia avocatului specializat în contencios administrativ și fiscal Augustin Babaneacșa Drăghiceanu – SCA “Drăghiceanu, Bolca și Asociații“.