Prima pagină » Video » VIDEO | Încă un tânăr de 14 ani s-a înecat la scăldat. Zilele trecute, doi frați, fată și băiat, au sfârșit în apele râului Moldova

VIDEO | Încă un tânăr de 14 ani s-a înecat la scăldat. Zilele trecute, doi frați, fată și băiat, au sfârșit în apele râului Moldova

Luni seara, un minor de 14 ani s-a înecat în râul Bistrița, iar la sfârșitul săptămânii trecute, doi frați, de 17 și 18 ani, s-au înecat în râul Moldova. Lista tragediilor continuă cu un bărbat de 71 de ani care s-a înecat la ștrandul municipal din Piatra Neamț.

Minorul de 14 ani s-a dus la scăldat în localitatea Mănoaia.

„La locul solicitării s-au deplasat voluntarii din cadrul SVSU  Costișa și două echipaje de pompieri cu o autospecială complexă pentru intervenție,  o barcă și o ambulanță SMURD. Copilul a fost scos din apă fără semne vitale. S-au efectuat manevre de resuscitare de către echipajul SMURD până la sosirea unui echipaj cu medic de la SAJ. Din nefericire tânărul nu a răspuns manevrelor de resuscitare, efectuate de echipajul medical deplasat la fața locului, fiind declarat decesul acestuia”, a transmis  locotenent Mariana POPA, purtător de cuvânt ISU Neamț.

Potrivit IPJ Neamț, în jurul orei 18.30, polițiștii nemțeni au fost sesizați cu privire la faptul că un minor de 14 ani, din Costișa, care se afla la scăldat în râul Bistrița, în localitatea Mănoaia, s-ar fi înecat.

„Echipajul de poliție s-a deplasat la fața locului, stabilind că minorul împreună cu mai mulți prieteni ar fi mers la scăldat, în râul Bistrița, iar la un moment dat acesta nu a mai ieșit la suprafața apei”, a declarat Georgiana Pușcașu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

Băiatul de 18 ani a murit încercând să-și salveze sora de la înec, iar fata a murit la spital

La sfârșitul săptămânii trecute, doi tineri de 17 și 18 au murit înecați în râul Moldova, iar un bărbat de 71 de ani s-a înecat la ștrandul din Piatra-Neamț.

Băiatul de 18 ani a murit încercând să-și salveze sora de la înec, iar fata a murit la spital. Incidentul a avut loc în localitatea Horia. Potrivit polițiștilor, la un moment dat minora de 17 ani ar fi alunecat în apă iar fratele ei ar fi sărit după aceasta. Pompierii nemțeni, solicitați prin apel la 112, s-au deplasat la fața locului cu o autospecială complexă pentru intervenție, o barcă și două ambulanțe SMURD. Fata a fost scoasă din apă de cetățeni până la sosirea forțelor de intervenție și s-au început manevrele de resuscitare de către echipajele SMURD. A răspuns manevrelor de resuscitare și a fost transportată la spital. Trei persoane, rude ale victimelor, au suferit atacuri de panică fiind transportate la spitalul din Roman.

Un bărbat de 71 ani de ani s-a înecat la ștrand

Un bărbat de 71 de ani a murit în ștrandul din Piatra-Neamț. Acesta ar fi fost cunoscut cu afecțiuni cardiace. Un apel la 112 a anunțat faptul că un bărbat a fost scos din piscină, din Ștrandul Municipal Piatra-Neamț, în stare de inconştienţă.

Bărbatul ar fi coborât pe scară, în zona bazinului unde adâncimea este de 3 metri, fiind observat pe fundul bazinului și scos la suprafață de salvamari și oamenii care se aflau la piscină. La faţa locului s-a deplasat un echipaj medical, care a efectuat manevre de resuscitare persoanei, însă din păcate a fost constatat decesul. Corpul bărbatului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Neamț în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cu exactitate a cauzei decesului. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, pentru a se stabili, cu exactitate, circumstanțele producerii acestui eveniment.

În luna iunie a acestui an, apele au luat 35 de vieți, în România.

Vremea din ce în ce mai caldă îi îndeamnă pe oameni la scăldat, însă, pentru evitarea unor adevărate drame, este foarte important ca scăldatul să se facă doar în locuri special amenajate pentru înot. În cele multe situații, curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul stau la baza unui scenariu dramatic. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă, spun specialiștii.

”Cel mai important aspect pe care părinții și bunicii trebuie să-l înțeleagă este că nu trebuie să-i lase pe copii nesupravegheați la scăldat. Fiecare părinte trebuie să aibă în vedere siguranța copilului! Este foarte important să nu-ți pierzi copilul din câmpul vizual, nici măcar o secundă. Oricât de bine înoată copilul, nu aveți garanția că ceva rău nu se poate întâmplă! Explicați-le copiilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate și consecințele grave, uneori tragice, ale actelor de teribilism. Foarte important este ca în cazul unei situaţii de urgenţă, anunţaţi de îndată autorităţile prin numărul unic de urgenţă 112. În astfel de cazuri fiecare secundă contează!”, transmit reprezentanții IGSU.

Potrivit susei citate, pentru evitarea situațiilor care vă pot pune viața în pericol, respectați următoarele măsuri:

  • Fii responsabil în preajma apei și învață-ți copilul să facă la fel!
  • Respectați avertizările privind interzicerea scăldatului!
  • Supravegheați permanent copiii aflați în apă sau în apropierea acesteia!
  • Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului.
  • Evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci.
  • Evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi.
  • Nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte.
  • Nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare.
  • Nu săriți în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii.
  • Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici.
  • Echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

 

 

 

 

 

Jurnalist dedicat, în egală măsură, televiziunii (1 TV, Euro TV, Plus TV), radioului (Jurnal) și presei scrise (Business Mesager, Romania Libera, Evenimentul, Semne Particulare, Monitorul de Bacau) ... vezi toate articolele

Citește și