Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » VIDEO | Ion Cristoiu: „Noi nu am știut că Iulian FOTA s-a dus să negocieze garanții cu ucrainenii. Nu știm nimic”

VIDEO | Ion Cristoiu: „Noi nu am știut că Iulian FOTA s-a dus să negocieze garanții cu ucrainenii. Nu știm nimic”

Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre negocierile purtate de ţara noastră cu Ucraina pentru un acord bilateral privind garanţii de securitate. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„După reuniunea NATO, când Ucraina a eșuat să primească garanții de securitate de la NATO, s-a decis ca statele membre să încheie acorduri de securitate în particular. A făcut Anglia, apoi negociem noi”, a declarat Ion Cristoiu.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a convenit, marți, cu omologul său român, Klaus Iohannis, demararea discuțiilor pentru garanții de securitate bilaterale pe baza Declarației G7 de la summitul NATO de la Vilnius,

„A venit o chestiune fundamentală. Fota (secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Românie) se duce și începe o negociere. Noi am știut? De ce nu ne spun? Nu se poate așa ceva. Noi nu știm ce conține tratatul. Noi am trimis o delegație la Davos. Nu știu nimic – cine făcea parte, de ce Fota și nu altcineva”, a mai spus scriitorul Ion Cristoiu.

Marius Tucă: „În august s-a făcut un acord între Ministerul Afacerilor Externe din România și partea ucraineană, în legătură cu tranzitarea pe brațul Chilia. În urma cererilor repetate ale mele, ale dumneavoastră, ale Gândului, ale oricui, încă nu știm ce conține acest acord. Și atunci credeți că vom ști vreodată ce conține acest tratat?!”

Negocierile privind garanțiile de securitate au început în urma instrucţiunilor preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul Declaraţiei comune a G7 de sprijin pentru Ucraina, se arată în comunicatul de pe site-ul preşedinţiei ucrainene. Acestea marchează avansarea relaţiilor bilaterale la nivelul de parteneriat strategic. În mod logic, aceasta reprezintă o continuare a acordurilor la care s-a ajuns în urma convorbirii telefonice dintre preşedinţii Ucrainei şi României din 9 ianuarie 2024 şi este un pas spre punerea în aplicare a Declaraţiei comune a celor doi lideri din 10 octombrie 2023, se mai arată pe site-ul president.gov.ua.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția ... vezi toate articolele

Citește și