Istorie, Leonardo, modă, vin bun, pizza, spaghete, romantism și mult soare. Într-un cuvânt Italia.
Italia este situată în sudul continentului și este formată dintr-o peninsulă în formă de cizmă și două insule: Sardinia și Sicilia. Italia este foarte cunoscută pentru arta și cultura sa, dar și datorită monumentelor de valoare printre care se numară Turnul din Pisa, Colosseumul roman, Columna lui Traian, Fântâna dorințelor, Pantheonul, sute de biserici, precum și impunătorul Vatican.
Roma este capitala Italiei și este situată pe malul râului Tibru, fiind de-a lungul secolelor, capitala republicii romane. Este un important centru turistic fiind împânzit de monumente istorice de origine romană, etruscă, renascentistă și barocă.
Colosseumul rămâne cea mai vestită și mai mare arenă construită vreodată de romani. Cel care a cerut să fie construită a avut-o împăratul Nero, ca urmare a influenței majore pe care o aveau în acele timpuri luptele de gladiatori. A fost nevoie de o cantitate enormă de materiale de construcție, zeci de mii de tone de marmură adusă din apropiere, din Tivoli si aproape 300 de tone de fier pentru a lega blocurile unul de celalalt. Ca un precedent la materialele prefabricate moderne, multe dintre părțile componente ale Coloseumului au fost construite în alta parte și aduse la locul construirii arenei pentru asamblare. Aceasta metodă a permis un ritm accelerat de lucru care a dus la construirea arenei în șapte ani.
Fontana di Trevi a fost construită de arhitectul Salvi în 1735 și terminată în 1762. Această fântână este un exemplu perfect de stil rococo, cu efecte dramatice, creaturi acvatice de marmură dominate de un impresionant Oceanus. Apa vine din izvorul Acqua Vergine.
Turnul înclinat din Pisa este de fapt doar una dintre numeroasele atracții din orașul Pisa, dar faima sa, obținută din defectul său, este renumită în întreaga lume. Lucrul a început în anii 1100, iar scufundarea, care a dus la prăbușire, a început de când turnul a ajuns la a treia poveste. Înainte de lucrările de restaurare din anii 1990, era prevăzută să se răstoarne până în anul 2000. Astăzi, vizitatorii pot urca scările turnului pentru o priveliște fabuloasă asupra orașului.
Duomo di Milano, impunătoarea catedrală gotică din Milano, realizată din marmură alb-roz din carierele Candoglia, poate găzdui 40.000 de persoane. În splendida piață care îi poartă numele puteți admira statuia de aur a Madonninei, care se află pe vârful cel mai înalt.
Phanteonul a fost construit acum 1900 de ani. Acest templu este o exemplificare extraordinară a uneia dintre cele mai mari invenții romane: domul. Cu un diametru de 43,5 metri domul Pantheon-ului, a rămas pana in secolul 15 cea mai mare construcție de acest tip din lume. Construcția este o emisfera perfectă, având înălțimea și diametrul egale între ele.
Vaticanul este probabil cel mai bogat stat independent din lume, impresionanta colecție de comori inestimabile de artă, compensând lipsa totală de resurse naturale. Pentru iubitorii de arta, Vaticanul este centrul suprem, adăpostind comori universal cunoscute, de la Capela Sixtina la celebra piață construită de Bernini.
Napoli este cel mai mare oraș din Italia de sud. Este una dintre capitalele regionale și are o populație de un milion de locuitori, iar împreună cu zona metropolitană strânge trei milioane de locuitori. Este bogat în monumente cum sunt: Castel Nuovo, Arcul de Triumf, Palatul Regal, Palatul si Galeria Națională de pe Capodimonte, biserici, iar în apropiere se află orașul roman Pompei acoperit cu lava în timpul erupției vulcanului Vezuviu din anul 79 d. Hr.
Veneția este amplasată în laguna Mării Adriatice și se întinde pe mai mult de 100 de insulițe. Principala cale este Canal Grande, care șerpuiește din Piața San Marco spre marginea orașului. De-a lungul Marelui Canal pot fi admirate cele mai frumoase palate din Europa, ridicate de bogații neguțători venețieni. Principalele atracții ale orașului sunt pe lângă Canal Grande, Piata si Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Puntea Suspinelor, Ponte Rialto, cartierele centrului istoric: Castello, Cannaregio, San Polo, Santa Croce, Dorsoduro, cu nenumăratele comori arhitectonice, artistice si culturale.
Florența este un oraș situat în centrul Italiei, regiunea Toscana, capitala provinciei Florența, pe râul Arno. Florenta a fost la început o așezare a unei colonii etrusce. Orașul este vestit în toată lumea pentru clădirile sale Gotice și Renascentiste, galeriile de arta și muzee. Ponte Vecchio este cel mai vechi pod din Florența și a fost singurul pod peste râul Arno până în 1218. Se remarcă prin faptul că are încă magazine de artizanat pe toată lungimea sa, plus un pasaj secular din secolul al XVI-lea aparținând familiei Medici.
Destinații romantice, rivierele, sunt sectoare de litoral amenajate pentru turism, cea mai importanta fiind Riviera Italiana, care constă într-un lanț de stațiuni balneo-maritime: San Remo, Diano Marina, Alassio, Nervi, Portofino, Santa Margherita Ligure, apoi rivierele napoletană situate în Golful Napoli: Amalfi, Sorrento, insulele Ischia si Capri, venețiană: Lido di Venezia, Riccione, Rimini, sardă aflându-se în insula Sardinia, palermitană aflându-se în zona orașului Palermo.
În ultimii ani, foarte mulți români aleg Coasta Amalfi. Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, este o întindere uluitoare de coastă de-a lungul Peninsulei Sorrentine, la sud de Napoli și Sorrento. Orașele de munte sunt construite în mod precar de-a lungul dealurilor abrupte care coboară spre mare. Principalele orașe de aici sunt Positano și Amalfi.
Și insulele Sicilia și Sardinia sunt căutate de turiști. Sicilia este cea mai mare insulă din Marea Mediterană și este locația ce satisface toate cerințele celor care o aleg drept destinație de vacanță, indiferent dacă este vorba despre iubitorii de plaje superbe, de mare și de natură sau de pasionații de artă, cultură, tradiție sau istorie. Sardinia este vestită prin fabuloasa Costa Smeralda – Coasta de Smarald, care preia numele de la culoarea apei ce îi înconjoară plajele cu nisip alb. Dar această masivă insulă mediteraneană are mai multe de oferit decât un simplu paradis iubitorilor de plajă. Obiceiurile locale și festivalurile tradiționale unice sunt atracții pe care nu le vei găsi nicăieri altundeva. Aici vei descoperi o bucătărie diferită față de restul Italiei, chiar și o limbă diferită. Toate aceste elemente fac din Sardinia o destinație aparte.
Pe de altă parte, românii preferă Roma, Milano și Alghero din Sardinia ca destinaţii turistice pentru un city break reușit. Asta datorită conexiunilor aeriene foarte bune din România, dar și a prețurilor accesibile.