Prima pagină » Video » VIDEO | Kera Calița: ”Dacă ceea ce ai făcut, fiecare fel de mâncare, în care ai văzut cerul cu stele și le-ai pregătit cu arome, cu gust și cu credința că va avea așa o plăcere cel care va mânca, atunci ești mulțumit”

VIDEO | Kera Calița: ”Dacă ceea ce ai făcut, fiecare fel de mâncare, în care ai văzut cerul cu stele și le-ai pregătit cu arome, cu gust și cu credința că va avea așa o plăcere cel care va mânca, atunci ești mulțumit”

Kera Calița, patroana restaurantului Jariştea din Bucureşti este invitata lui Adrian Artene la podcastul ALTCEVA într-o ediție specială de Revelion.

Cea mai cunoscută cârciumăreasă din Capitală a vorbit despre ce nu ar trebui să lipsească niciodată de pe masa de Revelion.

”Fiecare casă se pregătește, fiecare casă vrea să fie mai interesantă și să arate că știe să gătească, știe să așeze (n.r. masa). Există un cod al gastronomiei, un cod al artei culinare.

Antreurile. Întotdeauna un antreu de brânzeturi, din pește, din puțină carne rece, apoi un pește, un vânat, curcan. Trebuie să ai din fiecare. Cozonac ori plăcintă, ori meringheze, cum se spunea pe vremuri, un tort dimplomat, așa cum trebuie, cu multe fructe confiate.

Dacă ceea ce ai făcut, fiecare fel de mâncare, în care ai văzut cerul cu stele și le-ai pregătit cu arome, cu gust și cu  credința că va avea așa o plăcere cel care va mânca, atunci ești mulțumit”, a explicat Kera Calița.

Cum se prepară porcușorul de lapte, după rețeta Kirei Calița

Întrebata dacă are o rețetă a unui preparat ce nu a lipsit niciodată de pe masa de Revelion, Kera Calița a răspuns:

”O rețetă? Da, antreurile, pe care eu le fac din brânzeturi, din pește… Dar aș vrea să vă dau rețeta porcușorului de lapte, care să știți că este dichisită. Se prepară în două zile. În primul rând, să nu aibă cu o zi mai mult de opt săptămâni, se spală foarte bine, se despică de la cap la coadă și încep mirodeniile românești. Eu vă spun rețeta românească de la Brâncoveni. În primul rând, ierburile verzi, românești, izmă și busuioc. Apoi coajă de chitră, care era o lămâie mică, verde, neaparat piper, și negru, și roșu, și verde. Apoi, ulei de măsline, sare de ocnă, boabe de muștar.

Asta era doar marinada cu care  se ungea porcul pe dinăuntru și pe dinafară. Se lăsa la rece după ce se dezosa in interior, până a doua zi, iar a doua zi se băga la cuptor, într-o tavă mare, în care se punea ulei de măsline, felii de gutui, de măr și alte ierburi, ale noastre. Enibahar, în special și coriandru. Și, pe vremea aceea, urechile se acopereau cu frunze de viță de vie murate și stropite cu vin. Iar la sfârșit, când este aproape gata, amesteci vin roșu cu miere și în ungi, ca să îi dai strălucire”.

Kera Calița și Toni Grecu, invitați la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene în două ediții speciale de Revelion

Kera Calița, patroana restaurantului Jariştea din Bucureşti, și Toni Grecu, invitați la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene în două ediții speciale de Revelion.

Kera Calițapatroana restaurantului Jariştea din Bucureşti, și Toni Grecu, sunt invitații lui Adrian Artene în două ediții speciale ale podcastului ALTCEVA ce vor fi difuzate pe 31 decembrie și 1 ianuarie, începând cu ora 19:00.

Aurora Leventis, după căsătorie Nicolau, cunoscută însă după numele de scenă Kera Calița, este probabil cea mai cunoscută cârciumăreasă din București și patroană a “Locantei Jariştea“, din centrul Bucureştiului.

În fiecare seară, la Jariștea, doamna Aurora Nicolau, îmbrăcată în veșminte boierești, își întâmpină oaspeții de la masa dumneaei, cu clopoțelul alături, așa cum probabil se întâmpla în cârciumile renumite ale Bucureștiului de acum 100 de ani.

 

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și