De-a lungul anilor, lista deceselor suspecte de la Moscova a devenit tot mai lungă. Deși unele cazuri au fost strâns legate de conducerea de la Kremlin și modul acesteia de operare și îndepărtare a inamicilor prin intermediul otrăvirii, Rusia neagă aproape de fiecare dată implicarea în moartea adversarilor. Recent, alte două decese suspecte au avut loc la Moscova, acolo unde doi oficiali importanți, de această dată fiind vorba despre apropiați ai președintelui Vladimir Putin, au fost găsiți morți. Însă circumstanţele în care aceştia şi-au pierdut viaţa nu sunt foarte clare. Vladislav Avaev, un cunoscut bancher în vârstă de 51 de ani a fost găsit mort în apartamentul său, alături de soția și fiica sa. În același timp, a fost anunțată și moartea spionului lui Putin, Vyacheslav Trubnikov, fostul șef al Serviciului Rus de Informații Externe, în vârstă de 77 de ani, fără să fie menționată și cauza decesului.
Vladislav Avaev a fost vicepreședintele Gazprombank, o bancă privată din Rusia, a treia cea mai mare ca active din țară. Gazprombank este una dintre marile bănci din Rusia, prin care Kremlinul cere efectuarea plăților pentru exporturile de petrol și gaze naturale rusești pentru că aceasta nu a fost exclusă din sistemul SWIFT odată cu impunerea sancțiunilor occidentale. Principalele sectoare de activitate ale băncii sunt: corporate banking, retail banking, investiții bancare și servicii de depozitare. Totodată, tranzacționarea cu valori mobiliare, operațiunile de schimb valutar, operațiunile cu metale prețioase, operațiunile de compensare și serviciile de decontare se numără printre serviciile bancare ale companiei. Deși sunt foarte puține informații despre perioada în care Vladislav Avaev a lucrat la Gazprombank și rolul pe care l-a avut în companie, el a primit de-a lungul anilor mai multe distincții din partea statului rus pentru meritele sale. Nu după mult timp, Avaev a părăsit funcția de conducere, fără să se știe motivul pentru care a luat această decizie.
Vladislav Avaev a fost, de asemenea, angajat în afaceri private, și a avut funcția de director general al companiei RTK, cea care se ocupă de cercetare și dezvoltare științifică în domeniul științelor naturale și tehnice. Totodată, el a fost membru al Consiliului de Administrație al Clubului Sportiv Cultural al organismelor financiare și economice ale Rusiei.
În ultimii ani, el a fost implicat în administrarea unei alte afaceri, fiind unul dintre fondatorii Carbonix, o afacere care produce implanturi de carboni care înlocuiesc oasele.
Pe 18 aprilie a fost anunțat decesul vicepreședintelui Gazprombank, Vladislav Avaev. Anchetatorii au ajuns la concluzia că în acest caz a fost vorba de o dublă crimă urmată de sinucidere. Vladislav Avaev şi-ar fi ucis soţia și fiica, după care şi-a luat viaţa. Iulia Ivanova, purtătoarea de cuvânt a Comitetului de investigații de la Moscova, a declarat pentru TASS că o rudă ar fi descoperit cadavrele celor trei, pentru că nu a reușit să ia legătura cu aceștia prin telefon. Femeia era îngrijorată, după ce a aflat de la șoferul și de la bona familiei că nu au reușit să mai dea de vicepreședintele Gazprombank și de soția sa și nici nu puteau să intre în apartamentul celor doi.
Astfel, cadavrul fostului președinte al Gazprmombank și al soției sale, Elena, în vârstă de 47 de ani au fost găsite în aceeași cameră. Într-o altă cameră, a fost găsit și trupul neînsuflețit al fiicei lor de 13 ani, Maria. Presa internațională anunță că Vladislav Avaev ar fi deținut 13 arme de foc, iar casa în care ar fi avut loc întregul episod ar fi fost un conflict domestic violent.
Kremlinul ar fi raportat că Avaev se afla într-o dispută juridică cu soția sa pentru a câștiga dreptul de a-și crește singur fiica. El pierduse deja un proces, iar soția sa a înaintat un altul. Totodată, aceasta ar fi intentat un proces la tribunalul Nikulinsky în luna octombrie a anului trecut, deși nu a depus actele de divorț. În luna decembrie însă, soţia lui Avaev a retras procesul, însă relația dintre cei doi nu s-ar fi aflat pe drumul cel bun.
Tot în aceeași zi, autoritățile au raportat decesul lui Vyacheslav Trubnikov, fostul director al Serviciului de Informații Extrene, din perioada 1996-2000. În acest caz, Kremlinul a confirmat moartea lui Trubnikov, însă nu a specificat și cauza morții sale.
„Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse anunță cu tristețe că la 18 aprilie 2022 a murit Eroul Rusiei, general de armată în retragere, veteran al Serviciului de Informații Externe Vyacheslav Ivanovici Trubnikov. Conducerea și personalul Serviciului de Informații Externe din Rusia își exprimă sincerele condoleanțe familiei și prietenilor lui Vyacheslav Ivanovici. O amintire binecuvântată a lui va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre.”
A declarat Serghei Ivanov, șeful biroului de presă al Serviciului rus de Infiormații Externe pentru agenția TASS.
Vyacheslav Trubnikov s-a născut în anul 1944 la Irkutsk și a realizat legături puternice cu Federația Rusă și Siberia, dar și cu Orientul Îndepărtat. El a absolvit Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova în 1967. Ulterior, Trubnikov a început să lucreze în serviciile de informații externe.
Trubnikov a fost un adevărat specialist în combaterea terorismului. În perioada 1971-1977 a lucrat în India sub acoperirea unui corespondent al RIA Novosti. Mai târziu, în 1984-1990 a lucrat în Bangladesh și India, inclusiv ca jurnalist. În 1990-1991 a fost șeful Departamentului Asiei de Sud-Est al KGB. În ianuarie 1992 a devenit primul adjunct al directorului Serviciului de Informații Externe, Evgheni Primakov.
Mai târziu, din 1996 până în 2000 a fost director al Serviciului de Informații Externe, iar din iunie 2000 până în iulie 2004 a lucrat ca prim-adjunct al ministrului de externe al Rusiei.
Ulterior, în perioada 2004-2009, a fost numit de președintele Vladimir Putin ca ambasador al Rusiei în India. Pentru serviciul său, Trubnikov a fost distins cu Ordinul Steaua Roşie, şi avea zeci de medalii sovietice. Tot atunci, el a fost numit Erou al Federației Ruse.
În ultima vreme, el a fost membru senior al rețelei Europene de conducere (European Leadership Network).