VIDEO | Lido, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Capitală (DOCUMENTAR)
This browser does not support the video element.
Hotelul Lido este amplasat în centrul Capitalei și reprezintă o filă de poveste plină de istorie. Clădirea, situată pe Bulevardul Gheorghe Magheru, la mai puțin de un 1 km de Centrul Vechi și la aproximativ 200 de metri de Ateneul Român, se încadrează în categoria obiectivelor ce amintesc de Bucureștiul interbelic. Hotelul a fost proiectat și gândit în cel mai mic detaliu de un celebru arhitect al perioadei interbelice, Ernest Doneaud. Datorită studiilor terminate la Paris, Ernest Doneaud a reușit să proiecteze hotelul cu elemente Art Deco, unde au avut loc unele dintre cele mai elegante evenimente ale perioadei interbelice.
Hotelul Lido a fost deschis în anul 1930, pe locul unei clădiri de birouri. Acesta se afla în proprietatea doctorului Constantin Angelescu Monteoru, fost ministru al învățământului, dar și primul ambasador al României de la Washington. În prezent, hotelul se află în proprietatea unui om de afaceri care deține un întreg lanț hotelier.
Numele de „Lido“ provine din Italia, şi vine de la staţiunea Lido di Venezia, care este situată pe o plajă din zona Lagunei Veneţiei. În acest loc a început moda băilor de soare, undeva prin secolul al XIX-lea. În acest sens, ceea ce deosebea Hotelul Lido de alte hoteluri moderne din București de la acea vreme este faptul că acesta dispunea de un bazin cu valuri artificiale, cu o suprafață de 500 de metri pătrați, pavat cu gresie și faianță de culoare albastră și albă și era luminat cu reflectoare subacvatice. Apa bazinului era filtrată şi schimbată din două în două zile, pentru a păstra standardele de igienă, iar mecanismul care producea valurile şi restul instalaţiilor au fost recondiţionate şi îmbunătăţite de-a lungul anilor, în mod constant.
Inaugurarea hotelului a fost făcută în timpul verii, astfel că Lido s-a transformat ușor în cel mai frecventat loc de bucureșteni din timpul sezonului estival. După ora 18.00, piscina și terasa se transformau într-un restaurant select. Restaurantul este menţionat încă de pe atunci ca fiind unul dintre cele mai bune locuri în care se putea mânca şi asculta muzică bună în Capitală. Pe lângă toate acestea, complexul includea și o grădină, dar și cele mai perfecționate aparate de gimnastică și masaje electrice din acea vreme.
După moartea doctorului Constantin Angelescu, în anul 1948, imobilul a intrat în proprietatea statului în jurul anului 1950, în perioada comunistă, iar ulterior a fost privatizat. Astfel că, în anul 1993 a fost împărțit între stat și frații Valentin, Viorel și George Păunescu.
În anul 2010 însă, hotelul a fost închis, după ce a fost preluat de moştenitorii fostului proprietar,George Anghelescu Monteoru, în urma unui proces care a durat 17 ani.
De-a lungul timpului, hotelul de patru stele a trecut prin multe reamenajări și reconsolidări, pentru a păstra standardele și prestanța la care s-a ridicat. Acesta a devenit după revoluție un hotel modern într-o clădire istorică ce reconstituie atmosfera vechiului București.
Lido a reprezentat o opțiune remarcabilă de cazare pentru turiștii străini care vizitau Capitala. Și asta pentru că oferea multiple facilități, de la camerele luxoase din centrul Capitalei, până la bogatele preparate de la restaurant, barul de zi Melody, un club de sănătate cu saună și jacuzzi, un salon de frumusețe, o grădină de vară și faimoasa piscină cu valuri. Și în prezent, hotelul este văzut ca o a doua casă de către clienții care caută o oază de relaxare atunci când ajung în București.
Omul de afaceri Mohammaf Murad deține în prezent lanțul de hoteluri Phoenicia din București, dar și alte imobile. Acesta a închiriat hotelul Lido pe 15 ani de la proprietari, cu drept de cumpărare și a inițiat mai multe lucrări de renovare. Astfel, la scurt timp Hotelul Lido a fost repus în funcțiune, sub lanțul hotelier Phoenicia. În spatele acestei investiții au fost cheltuite mai bine de două milioane de euro. Clasificat cu 4* şi denumit Lido by Phoenicia, hotelul are acum 115 camere, dintre care 18 apartamente, două restaurante, Restaurant Lido şi Lido’s Brasserie & Bar, două săli de conferinţă, sală de fitness, sală de masaj și spa.
Hotelul a fost renovat în așa fel încât elementele din vechea structură și vechile elemente să fie păstrate. Astfel, liftul de 90 de ani a fost păstrat doar ca aspect, însă a adus la nivelul tehnologic de astăzi, unele tocuri ale ușilor au fost doar recondiționate, iar tavanul s-a păstrat atât cât a fost posibil.