Medicul Nicolae Hâncu, președintele onorific al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, explică nevoile și problemele pacienților cu diabet în această perioadă de pandemie. În România, două milioane de persoane suferă de diabet, iar 3 din 10 au prediabet.
Încă de la debutul pandemiei de coronavirus, lumea medicală a atras atenția că pacienții cu alte comborbidități prezintă riscul ridicat de a face o formă gravă a bolii COVID-19. Una dintre aceste afecțiuni este diabetul zaharat, urmat de obezitate și tensiunea arterială.
Problemele persoanelor cu diabet în această perioadă sunt identice cu cele care sunt dintotdeauna: păstrarea echilibrului glicemic moderal, în contextul în care toți acești parametri sunt puternic influențați de pandemia în care trăim: direct, dacă persoana se infectează și face COVID, și indirect, din cauza stresului psihic la care este supus fiecare, a declarat într-un interviu pentru Gândul profesor dr. Nicolae Hâncu
Un management corect și complet al diabetului înseamnă ca pacientul să aibă un stil de viață sănătos: o alimentație sănătoasă, un regim continuu de mișcare și viață activă, dar și somn de calitate.
Pe lângă aceste recomandări, medicul Nicolae Hâncu spune că pacienții cu diabet trebuie să stea departe de alcool și tutun.
„Pe plan de educație terapeutică, persoanele cu diabet trebuie să urmeze cursurile și sfaturile de educație terapeutică, care sunt puse la dispoziție de către fiecare cabinet și centru de îngrijire pentru pacienții cu diabet. Pe plan de medicamente, trebuie să respectăm ghidurile care se bazează pe evidențe clinice și care sunt aplicate în practică și adaptate la protocoalele de prescripție a medicamentelor din România”, spune Nicolae Hâncu, medic primar în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.
Anul acesta, în luna februarie, s-au împlinit 100 de ani de la tratarea primul pacient cu insulină. Între timp, tratamentele s-au modernizat, iar progresele au fost enorme.
„S-au modernizat tratamentele, au apărut tratamente orale, cele sub formă de tablete, care ajută la secreția de insulină sau alte mecanisme cum ar fi facilitarea eliminării de glucoză prin urină, sau prin aplicarea așa-numitei terapii incretinice, care pe lângă controlul glicemic, are o mare importanță în tot ceea ce facem noi cu persoanele zi de zi pe care le îngrijim, și anume, reușește să prevină apariția complicațiilor cardiovasculare și renale”, mai spune medicul Nicolae Hâncu.
Mai multe informații despre această boală a diabetului puteți afla din interviul video realizat cu profesorul dr. Nicolae Hâncu.