VIDEO | Noile reguli de parcare NU sunt tocmai albastre (REPORTAJ)
This browser does not support the video element.
Revoluția parcărilor a început pe data de 15 august. De atunci, s-a încercat o testare a șoferilor pentru a li se observa reacția. Însă, la mai bine de o lună, situația nu pare să se fi schimbat cu mult. Mașini parcate pe trotuar găsim în continuare peste tot. Autoritățile competente au acționat în centrul Capitalei, dar rezultatele sunt puțin vizibile.
Taxa de parcare diferă în funcție de trei zone, în intervalul orar 7.00 – 23.00. Zona zero – 10 lei pentru fiecare oră, zona unu – 5 lei pentru fiecare oră și zona doi – doi lei cincizeci pe oră.
Cei mai mulți șoferi sunt nemulțumiți. „Dacă vor să nu parcăm pe trotuar, să facă parcări”, spun mulți dintre ei.
„Ar trebui să fie ceva mai multe parcări. Mă bucur că au pus parcări care se pot plăti în mod civilizat prin sms și sunt mai multe amenajate, dar actualmente mai puține decât ar trebui. Uitați-vă câte mașini sunt parcate relativ ilegal. E greu de găsit un loc. Dacă vrei să plătești un loc nu găsești și sunt foarte mulți parcați aiurea. E situația destul de urâtă în trafic” a spus un șofer.
„Nu avem niciun loc. Nu e loc deloc. Pentru parcări, în București, e foarte greu. Unde te duci numai cu plată. Totul e cu plată. Nu găsim un loc. Eu, dacă vreau să parchez această mașină, nu am unde. Trebuie să merg pe câmp undeva, să o las acolo și să mă duc să-mi iau ce-mi trebuie. Nu se poate. Asta e”, a precizat un alt șofer.
„Foarte greu cu parcările, foarte greu. Să facă mai multe că nu avem unde să parcăm. Cum oprim și noi la un magazin, comunitarii amendă, comunitarii amendă. Foarte greu cu parcările. Să facă mai multe parcări și plătim. Nu e problemă de plată, dar parcări…să ai unde să stai. Nu ai unde să o lași. Nici noaptea, nici ziua nu ai unde să lași mașina”, a afirmat un șofer.
Unii șoferi spun că prețul parcării este mare.
„Cu parcarea s-a exagerat pe toată zona de centru a Bucureștiului”, s-a plâns un bucureștean.
Autoritățile nu-și pierd speranța rezolvării situației. Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, spune că nu va mai trece mult până când vom reuși să avem o situație reglementată.
„Această problemă se va rezolva în timp, așa cum a rezolvat-o și Cluj Napoca, și Brașovul, și Constanța în zona centrală, și Oradea. Nu se poate rezolva peste noapte. Trebuie muncă multă, dedicare, implicare din partea autorităților locale, ceea ce facem și noi. Suntem la o lună de la începerea acestei campanii. Vedem un oraș sufocat de mașini pe trotuare și o conformare, un grad de conformare nu atât de mare pe cât ne-am fi dorit în momentul în care primăria și autoritățile locale încep să impună reguli. Acolo unde, într-adevăr, locurile de parcare sunt limitate, trebuie să și venim în continuare…Avem peste 1 700 de locuri noi create în ultimele două luni. Trebuie să creăm noi locuri de parcare pentru a facilita. Scopul este clar. Scoatem mașinile de pe trotuare și le punem în pacarcări acolo unde le este locul”, a precizat Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei.
Până când se vor face destule parcări pentru autoturismele din București, trotuarul rămâne o variantă.