Prima pagină » Video » (VIDEO) Occidentul începe livrarea de tancuri către Ucraina (DOCUMENTAR)

(VIDEO) Occidentul începe livrarea de tancuri către Ucraina (DOCUMENTAR)

Deși Ucraina are o armată mult mai mică în comparație cu cea a Rusiei, oficialii caută modalități și ajutor din toate sectoarele pentru a-și apăra teritoriul. Ucraina are în prezent tot mai multe tancuri pe teren decât are Rusia, asta în condițiile în care statele occidentale continuă să furnizeze ajutor militar Kievului, iar rușii pierd echipamentele militare atât în luptă, cât și din cauza problemelor logistice. Soldații ucraineni au avariat unele blindate rusești, în timp ce altele au fost abandonate pentru că s-au defectat sau au rămas fără combustibil.

Încă de la începutul invaziei, mai multe țări occidentale s-au angajat să trimită în Ucraina arme de calibru mic, echipamente de protecție sau muniție, dar nu și arme grele de atac, ca Rusia să nu considere acest gest o amenințare din partea membrilor NATO și implicare directă în război. În ultima vreme însă, în urma insistențelor președintelui Volodimir Zelenski și a ofensivelor majore desfășurate pe teritoriul Ucrainei, tot mai multe state s-au hotărât să furnizeze ca ajutor mai multe arme grele, inclusiv tancuri.

Cehia, prima țară care a livrat Ucrainei tancuri care se potrivesc cu sistemele de armament sovietice

Republica Cehă este și prima țară care a furnizat Ucrainei tancuri care se potrivesc cu sistemele de armament sovietice pe care multe state din fostul Pact de la Varșovia le mai au încă în arsenalele lor. Nu doar vehiculul de luptă al infanteriei BMP, ci și câteva zeci de tancuri de luptă T-72, ambele folosite oricum de armata ucraineană în prezent.

Totodată, Cehia este printre cele mai active țări care sprijină armata ucraineană, nu doar prin vânzări de muniție și arme, ci și prin donații. Ministerul Apărării Ceh a anunțat că vor repara tancurile și vehiculele militare ucrainene care au fost avariate în luptă sau au nevoie de reparații după ce au fost depozitate pentru o perioadă îndelungată.

„Micile defecte şi daune din luptă vor fi reparate cu eforturile proprii ale armatei şi ale industriei de apărare ucrainene. Asistenţa cehă va folosi capacităţile companiilor din industria apărării cehe pentru lucrări mai extinse, printre care revizii.” se arată în comunicatul Ministerului Apărării.

În același timp, Marea Britanie dorește să livreze tancuri Poloniei, în schimbul unor tancuri de asalt de concepție sovietică pe care le deține Varșovia și pe care le-ar putea da Ucrainei în lupta contra invaziei ruse.

„Avem în vedere să trimitem tancuri Poloniei, pentru a o ajuta să trimită unele dintre tancurile sale T-72 în Ucraina.”

A declarat prim-ministrul britanic Boris Johnson în timpul unei conferințe de presă.

Deși Polonia a contribuit la modernizarea armatei ucrainene și înainte de război, prin furnizarea de sisteme de armament de producție rusească și muniție, oficialii au recunoscut abia recent că au trimis și tancuri în Ucraina.

„Da, Polonia a trimis tancuri în Ucraina, dar din motive de securitate nu vom specifica numărul lor”

a anunțat premierul polonez Mateusz Morawiecki pe contul de Twitter al guvernului.

Potrivit presei poloneze și patruzeci de tancuri T-72 ar urma să facă parte din echipamentele furnizate Kievului. Guvernul însă nu a confirmat această informație.

Germania va livra Ucrainei 88 de tancuri de luptă Leopard

Și Germania a făcut un nou pas pentru a ajuta armata Ucrainei. Un producător de arme, Rheinmetall, s-a oferit să vândă țării 88 de tancuri de luptă Leopard uzate. Pentru că aprovizionarea directă de către industria germană este exclusă din cauza modului de utilizare al acestor tancuri, oferta include și  pregătirea militarilor în Germania. În această pregătire intră inclusiv procesul de reparații, asistență de instruire și muniție. Potrivit ziarului Die Welt, aprobarea pentru livrare a fost deja solicitată la Ministerul Economiei.

Leopard 1 este un tanc principal de luptă proiectat și produs în Germania de Vest. Acesta a fost primul tanc german care a apărut după cel de-al Doilea Război Mondial și a fost livrat trupelor germane încă din anul 1965. Leopardul a devenit rapid un standard al multor armate europene și a fost un tanc principal de luptă în mai multe țări din întreaga lume, cei mai mari operatori fiind Germania, Italia și Țările de Jos. Acest tanc se baza pe puterea de foc și mobilitate. Leopard a reprezentat un succes comercial și a fost folosit și de alte 13 țări. Însă, după anul 1990, acesta a fost retras treptat din dotarea unităților din prima linie și a fost înlocuit cu alte vehicule derivate. În armata germană, Leopard 1 a fost eliminat complet în 2003 de Leopard 2, în timp ce vehiculele bazate pe Leopard 1 sunt încă utilizate pe scară largă în roluri utilitare. În prezent, cei mai mari operatori sunt Grecia, cu 520 de vehicule, Turcia, cu 397 de vehicule și Brazilia cu 378 de vehicule.  Armata Română deține 46 de vehicule bazate pe șasiul acestui tanc: 43 de autotunuri antiaeriene Gepard (7 fiind pentru piese) și 3 vehicule Bergepanzer 2. Cele mai multe dintre aceste vehicule au fost modificate cu diferite îmbunătățiri ale blindajului, ale puterii de foc și senzorilor pentru a-și menține capacitatea de a aborda amenințările moderne.

Germania ar putea să-i livreze Ucrainei și 100 de vehicule blindate Marder

Totodată, guvernul german a primit încă o cerere din partea companiei Rheinmetall pentru a i se permite să livreze Ucrainei 100 de vehicule blindate Marder.

Și compania de armament Krauss-Maffei Wegmann (KMW) dorește să livreze și 100 de obuziere autopropulsate. Țările de Jos vor, de asemenea, să livreze aceste piese de artilerie grea, care pot lovi ținte la o distanță de 40 de kilometri.

Deși România a fost criticată pentru că nu a oferit suficient ajutor militar Ucrainei și a adoptat o atitudine pasivă în sprijinirea trupelor de la Kiev, situația pare că a început să se schimbe. Țara noastră ar putea dona 28 de tancuri uzate Ucrainei pentru a le folosi în război. Potrivit surselor apropiate militarilor ucraineni, Ministerul Apărării din România ar fi anunțat că va trimite echipament militar în Ucraina, din rezervele militare naționale, printre care și tancurile T-72s. România are în prezent 30 astfel de tancuri cumpărate în anul 1979 și retrase din uz. Deși multe dintre acestea nu sunt funcționale, ar putea să fie folosite de ucraineni pentru piesele de schimb. Până acum, Ministerul Apărării și Guvernul României nu au confirmat această informație, însă potrivit profit.ro, Guvernul ar vrea, printr-un proiect, să modifice legislația în vigoare. Astfel, statul român va putea dona Ucrainei bunuri din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale, în contextul agresiunii militare a Rusiei. Noua prevedere ar urma să fie introdusă în Ordonanța Guvernului nr. 122/1998 privind acumularea, scoaterea și împrospătarea produselor din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și