Prima pagină » Video » VIDEO | Preotul Emil Nedelea Cărămizaru, invitat la podcastul ALTCEVA: ”Biserica i-a spus întotdeauna Moș Crăciun, nu i-a spus Moș Gerilă niciodată”

VIDEO | Preotul Emil Nedelea Cărămizaru, invitat la podcastul ALTCEVA: ”Biserica i-a spus întotdeauna Moș Crăciun, nu i-a spus Moș Gerilă niciodată”

Preotul Emil Nedelea Cărămizaru este invitatul lui Adrian Artene la podcastul ALTCEVA care a fost difuzat sâmbătă, 17 decembrie și poate fi vizionat integral pe canalul de YouTube.

Preot prof. dr., jurist, Emil Nedelea Cărămizaru este, începând din anul 2007, Parohul Bisericii Voievodale „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti, “Kilometrul Zero” al României – ctitorie a Sfântului Voievod și Martir Constantin Brâncoveanu.

Acesta a vorbit în podcastul ALTCEVA despre ce însemna Moș Crăciun în perioada copilăriei sale.

”Îmi aduc aminte când vorbeam despre ce înseamnă această semnificație profundă a dăruitorului, miluitorului Moș Crăciun și de anii copilăriei, atunci când Moș Crăciun era cam interzis, pentru noi, din vremea aceea, înainte de anul 1989. Atunci i se spunea Moș Gerilă, nu mai aveai voie să spui Moș Crăciun. Însă, Biserica i-a spus întotdeauna Moș Crăciun, nu i-a spus Moș Gerilă niciodată. 

Îmi aduc aminte că în orașul natal, la Zimnicea, în parcul central, un parc frumos și foarte vechi, în vremurile acelea era un desen mare, cu Moș Gerilă, cum îi spuneau ei, dar eu știam că este Moș Crăciun și că are o legătură foarte strânsă cu Dumnezeu. Și dacă făceam o boacănă pe acasă, nu o mai luam prin parc, că mă întâlneam cu Moș Crăciun și îl salutam  sarutmana Moș Crăciun, și știam că mă aude și mă ascultă. Și atunci ocoleam vreo două zile și îmi ceream iertare în gând”, povestește preotul Emil Nedelea Cărămizaru.

Preotul Emil Nedelea Cărămizaru, invitat la podcastul ALTCEVA: ”Nu au îndrăznit să îl desființeze de tot

Despre periaoda când Moș Crăciun fusese transformat în Moș Gerilă, preotul își amintește: ”Nu au îndrăznit să îl desființeze de tot pentru că poporul era credincios și nu puteau. Și atunci l-au transferat la Moș Gerilă ca să  îl ducă undeva, într-o secularizare a vremurilor, care, din păcate, vedem că continuă și astăzi sub anumite forme destul de perverse și periculoase”.

Urmărește interviul integral cu preotul Emil Nedelea Cărămizaru doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și