VIDEO | De ce vor rușii cu orice preț centralele nucleare ucrainene (DOCUMENTAR)

Publicat: 03/05/2022, 19:00
Actualizat: 03/05/2022, 19:05

Rușii dau târcoale centralelor nucleare ucrainene. Iar motivele pentru care vor să preia controlul asupra centralelor nucleare sunt numeroase. Intenția declarată, dar nedovedită de a împiedică Kievul să fabrice bombe termonucleare, terorizarea psihologică a oamenilor sau dorința de a avea controlul asupra surselor de energie ale Ucrainei sunt doar câteva dintre ele. Analiștii cred că preluarea instalațiilor nucleare ale Ucrainei este o parte vitală a strategiei de „frică și control” urmărită de președintele Vladimir Putin în acest război.

Ucraina are 15 reactoare nucleare operabile

Ucraina are 15 reactoare nucleare operabile situate în patru centrale  răspândite în țară și patru reactoare dezafactate la Cernobîl, locul exploziei catastrofale din aprilie 1986. Centralele au fost proiectate și construite de  ruși, acesta fiind cel mai mare număr de astfel de fabrici ridicate în afara țării lor. Reactoarele Ucrainei ar putea ajuta Rusia să preia controlul asupra alimentării cu energie a ţării, și astfel va provoca suferinţă populaţiei şi va afecta comerțul Ucrainei. În plus, o ameninţare nucleară reprezintă o armă psihologică foarte mare. Interesul Rusiei faţă de centralele nucleare ale Ucrainei are şi un aspect economic, doar centralele de la Cernobîl şi Zaporoje putând adăuga sute de milioane de dolari Rusiei. Oamenii din întreaga lume au fost îngroziți de bombardamentele forțelor rusești de la centrala nucleară din Zaporoje. Catastrofa a fost evitată în urma stingerii incendiului. În afară de acestea, Ucraina deține încă trei instalații nucleare suplimentare, care însumează nouă reactoare. Unii observatori au teoretizat că acestea vor fi, de asemenea, probabil vizate, deoarece Rusia încearcă să obțină controlul asupra surselor de energie ale ucrainienilor.

„Rușii vor dori să securizeze celelalte trei instalații nucleare ucrainene ca parte a acestei strategii,” a declarat Robert J. Bunker, director de cercetare la firma consultanța de securitate Futures LLC, citat The Daily Beast.

Obsesia rușilor pentru centralele nucleare din Ucraina

Experții au oferit mai multe teorii în ceea ce privește obsesia rușilor pentru centralele nucleare din Ucraina.

Acuzațiile au escaladat pe 9 martie, când purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharaova, a declarat că Ucraina intenționează să folosească presupusul său arsenal nuclear împotriva Rusiei. Zakharova a afirmat că Rusia a ocupat Cernobîl și Zaporijie „exclusiv pentru a preveni orice tentative de a organiza provocări nucleare, ceea ce este un risc care există în mod evident.”

Experții americani au respins însă cu fermitate aceste afirmații. De exemplu, Hal Kempfer – un fost ofițer din domeniul informațiilor militare – a declarat că „aceasta a fost o invenție fără temei a Moscovei pentru a justifica invazia și confiscarea centralelor nucleare,” el numind afirmația conform căreia Ucraina ar fi intenționat să folosească arme de distrugere în masă „cu adevărat orwelliană.” Așadar, Putin are nevoie de instalațiile nucleare pentru a susține povestea pe care a spus-o că Ucraina urmărește arme nucleare ca o justificare pentru invazia ilegală. Experții susțin, însă că acest lucru este destul de improbabil și o invenție flagrantă, deoarece instalațiile și materialele nucleare ale Ucrainei au fost inspectate amănunțit de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică. De-a lungul anilor, de când ultima armă nucleară a părăsit Ucraina în 1996, nu au existat semne că țara ar fi avut interes în crearea unui program nuclear militar.

Ce vor rușii

Robert J. Bunker, un academic american și un teoretician aplicat în domeniul securității naționale, s-a declarat convins „că narațiunea rusă este menită să ascundă obiectivele strategice ale lui Putin și să folosească propaganda pentru a-i face pe apărătorii ucraineni să pară agresori și criminali de război care trebuie opriți… De asemenea, dacă are loc o eliberare radiologică sau un eveniment nuclear, rușii ar putea încerca să-l eticheteze ca parte a unui complot susținut de Ucraina sau chiar de NATO.”

Centrala nucleară din Ucraina de Sud se află în provincia Mykolaiv. Este a doua ca mărime dintre cele cinci centrale nucleare ale țării. Face parte din Complexul Energetic din Ucraina de Sud, împreună cu Centrala electrică cu pompare de stocare Tashlyk și centrala hidroelectrică Oleksandrivska . Are trei reactoare cu apă presurizată și o capacitate netă de generare de 2.850 megawați.

Centrala nucleară Khmelnytskyi este operată de Energoatom. Două reactoare VVER -1000 sunt operaționale, fiecare generând 1000 MW (net) de energie electrică. Încă două reactoare VVER-1000 sunt în prezent în construcție. Construcția celui de-al treilea reactor a început în septembrie 1985 și a celui de-al patrulea reactor în iunie 1986. Construcția a fost oprită în 1990 când au fost finalizate cu 75%, respectiv 28%. Un acord interguvernamental privind reluarea construcției a fost semnat între Ucraina și Rusia în iunie 2010.

Centrala nucleară de la Rivne are patru reactoare cu o capacitate nominală de puțin peste 2500 MWe. Centrala se află în orașul Varaș din vestul Ucrainei, un oraș care până în 2016 a purtat numele unui agent sovietic ce a trăit acum opt decenii (Kuznețov).

Centrala de lângă Zaporojie este cea mai mare din Europa și a noua din lume, cu șase reactoare și o putere instalată totală de 5.700 MW. Spre comparație, centrala de la Cernavodă are o putere electrică instalată de 1.400 MW la cele două unități, de patru ori mai mică decât Zaporojie. Centrala generează jumătate din energia electrică a țării bazată pe energie nucleară și mai mult de o cincime din electricitatea totală generată în Ucraina.

În 2017, lucrările de modernizare au fost finalizate la unitatea 3, permițând o prelungire a duratei de viață cu 10 ani, până în 2027. În 2021, lucrările de modernizare au fost finalizate la unitatea 5, permițând o prelungire a duratei de viață cu încă 10 ani. În data de 4 martie 2022, armata rusă a bombardat puternic zona, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală și astfel a existat pericolul unei contaminări nucleare în toată lumea. Milițiile cecene ale lui Ramzan Ahmatovici Kadîrov au ucis câțiva angajați și au ocupat centrala.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de...
Mihai Găinușă rupe tăcerea despre actuala lui relație cu Oana Paraschiv, după Asia Express! Mai...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Soldații nord-coreeni din Rusia au devenit „dependenți de pornografie”. Ce a dus la acest lucru
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori....
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi...
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Trei notari au pus mâna pe 9 case prin metoda "nepotul". S-au îmbogăţit cu 560.000...
"Înger drag!" Mama Nataliei, fetița de 10 ani ucisă în accidentul de la Timișoara, sfâșiată...
Amazon a început livrarea produselor cu drona! În cât timp își vor primi clienții coletele
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
❗ Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare ❗
Şeful NATO, Mark Rutte, caută o strategie comună cu Trump împotriva Rusiei şi Coreei de...
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Amendă de 1.000 de lei pentru românii care stau la bloc. Este strict interzis pentru...
Toți vecinii se enervează din cauza acestui obicei.
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
Femeia care a dispărut fără papuci în picioare înainte de Revelion a fost găsită. Veste...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Ce va însemna întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă pentru războiul din Ucraina?