Prima pagină » Video » VIDEO | Turcia, revenită în topul preferințelor românilor (DOCUMENTAR)

VIDEO | Turcia, revenită în topul preferințelor românilor (DOCUMENTAR)

Pentru mulți români, Turcia reprezintă locul vacanței ideale. Nu aveam cum să nu fim și noi cuceriți de cei care au desăvârșit all-inclusive-ul. Iar după un an în care oferta similară a Egiptului a fost superioară din punct de vedere al prețurilor, Turcia a revenit în topul preferințelor românilor.

Datele arată în primele șapte luni din anul 2021, peste 238.000 de români și-au făcut vacanțele în Turcia. Totodată, românii se află pe locul zece în topul turiștilor străini care și-au făcut vacanțele pe teritoriul statului turc, conform informațiilor TURSAB-Agenția Națională a Agențiilor de Turism din Turcia. În anul 2020, Turcia a acceptat turiștii români începând cu luna august, iar datele au arătat că peste 87.400 de turiști din țara noastră și-au petrecut concediul acolo. În comparație, în 2019, ultimul an fără evenimente speciale pe piața de turism, au fost aproximativ 421.000 de români doar în perioada ianuarie-iulie.

Potrivit unuia dintre operatorii germani de turism, destinaţiile de vacanţă de vară cu cea mai rapidă creştere în prezent sunt din Turcia, unde numărul de clienţi care zboară spre Antalya a urcat cu 480% faţă de 2019, urmată de Mallorca 140% şi Grecia 74%.

Touroperatorii îşi dispută locurile limitate de rezervare din destinaţiile populare pentru că acestea şi-ar putea atinge limitele de capacitate în vară din cauza unui mix de factori post-pandemie, potrivit unuia dintre cei mai experimentaţi antreprenori din turism din Germania.

Turcia a fost aleasă chiar și pentru vacanțe de tip city-break, Istanbulul fiind în topul preferințelor, iar pentru sejururile de cel puțin șapte zile, românii au ales resorturile de lux de pe litoralul turcesc, cunoscute pentru serviciile de tip all-inclusive, cum ar fi cele din Antalya sau Kusadasi. Alte destinații căutate de pe tărâmul turcesc au mai fost și Cappadocia și Pamukkale.

Și așa cum știm, românii preferă sejururile all inclusive sau ultra all inclusive pentru că pot beneficia de mese pe tot parcursul zilei, fără să mai caute alte restaurante care pot fi mai scumpe. Tocmai de aceea, Turcia parcă le aduce românilor fix pachetele la care ei visează. Totodată, prin intermediul acestor facilități, se pot bucura de toate preparatele fără să mai plătească ceva în plus față de suma pe care au plătit-o inițial pentru vacanță.

Deşi prețurile au crescut anul acesta cu aproximativ 10-15% faţă de anii anteriori, cererea rămâne la fel de mare. Turiştii sunt atraşi de mâncarea tradiţională, de resorturile cu servicii impecabile şi ospitalitatea tipic turcească. În plus,  românii care doresc să călătorească de acum înainte de teritoriul turc trebuie să știe că nu mi au nevoie de vaccin sau de test PCR înainte de intrarea în țară, pentru că toate restricțiile au fost ridicate.

De acum, călătorii care vor să meargă în Turcia trebuie doar să prezinte pașaportul la intrarea în țară, și asta pentru că Turcia nu face parte din Uniunea Europeană. Astfel, intrarea pe teritoriul turc nu se poate face cu cartea de identitatea ca în statele membre UE.

ANTALYA

Antalya este un oraș din sudul Turciei, situat chiar la poalele munților Taurus, pe litoralul Mării Mediterane. Destinația a devenit deja tradiție pentru mii de turiști români, care pun Antalya în capul listei de preferințe pentru o vacanță de vis pentru că apa mării se îmbină perfect cu peisajul montan. Un pachet charter de 7 nopți în Antalya, în sistem all inclusive costă in medie 750 Euro/persoană. Cu toate acestea, prețurile variază în funcție de facilități.

Antalya este recunoscută pentru resorturile sale de lux, cu multiple opțiuni pentru cuplurile cu copii, dar și diverse activități și facilități precum masaj, spa, piscină închisă dar și altele. Românii trebuie însă să își facă și asigurare de călătorie, pentru evenimentele neprevăzute, dar și pentru viitoarele excursii.

Vacanța în această zonă necesită, în mare parte,  un zbor cu avionul, pentru că distanța este destul de mare față de România. Astfel, oamenii pot opta fie pentru o cursă charter, care de cele mai multe ori vine inclusă în pachetul pe care și-l aleg pentru vacanță.

„Trendul pachetelor charter și-a revenit oarecum la nivelul de dinaintea pandemiei. După doi ani de pandemie, au început să se reia produse restricționate, precum croazierele, după ce în pandemie vasele nu au ieșit din port. Lumea caută pe lângă ofertele clasice și ceea ce s-a pierdut în acești doi ani, croaziere, circuite, city-break-uri” a susținut Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, pentru Europa Liberă.

Printre obiectivele turistice majore din Antalya se numără Muzeul regional al Antalyei, cartierul vechi al orașului, numit Kaleiçi, unde se află porțile împăratului Hadrian, muzeul Kaleici, mai multe moschei din perioada otomană.

Mahir Ahmetoglu, proprietarul unei companii turcești a declarat în cadrul unui infotrip organizat de o agenție din România că pentru turiștii români, raportul preț-calitate pentru sejururile din Antalya reprezintă un beneficiu.

„E uşor să vă dau câteva exemple pentru care românii aleg Antalya. În primul rând vecinătatea şi posibilitatea de a ajunge uşor cu avionul. În al doilea rând, pentru turismul de plajă, pentru nisip şi mare. Comparând preţurile şi calitatea, nu pot spune că hotelurile din Spania sunt rele, dar nu cred că suportă comparaţie cu cele din Turcia. În al treilea rând, serviciile din Turcia au demonstrat tot timpul că sunt la un nivel ridicat. Turcia a demonstrat că este numărul unu la ospitalitate. Acestea sunt cele trei lucruri pe care turiştii români le cunosc şi ştiu că este un beneficiu”

KUSADASI

Kusadasi este un mare oraș-stațiune care se află pe coasta Mării Egee. Acesta se află, de asemenea, în topul căutărilor românilor și atrage anual un număr important de turiști, prin intermediul ofertelor turistice variate și avantajoase, dar și a atracțiilor din zonă. Se poate ajunge foarte ușor cu mașina sau cu autocarul și asta pentru că este cea mai apropiată regiune turcească la malul mării de România.

Kusadasi este potrivit tuturor tipurilor de turiști, pentru că include o gamă vastă de atracții turistice, cărora li se adaugă relaxarea la plajele atractive și cazarea la o listă amplă de hoteluri, cele mai multe cu regim all inclusive. Chiar dacă resorturile nu sunt atât de luxoase ca cele din Antalya, raportul calitate-preț este unul foarte bun. Clima de aici este ceva mai plăcută decât în Antalya, unde temperaturile sunt și mai ridicate. În lunile iulie și august, temperaturile ating o medie a maximelor de 32 de grade.

BODRUM

Bodrum este o destinație de vacanță pentru mulți români, cu un port plin de yachturi pregătite să își ducă turiștii pe Marea Mediterană. Este printre cele mai luxoase zone turcești și este cunoscută pentru atracțiile străvechi, fiind înconjurată de case vechi de culoare albă.

În timpul verii, orașul este plin de energie, însă este cunoscut și ca fiind o zonă mult mai liniștită față de restul stațiunilor turcești. Cei mai mulți dintre cei care aleg această destinație vin mai puțin pentru obiectivele turistice și mai mult pentru relaxarea în resort sau luxul de pe plajă. Plajele sunt mai puțin înguste comparativ cu plajele din alte stațiuni turcești de la Egee, iar în unele cazuri acestea sunt înlocuite de pontoane.

Însă cei care aleg să își organizeze o vacanță în această zonă pot vizita și atracțiile turistice cum ar fi Castelul Sfântul Petru, Muzeul de arheologie subacvatică, Teatrul antic al Bodrumului, Marina și șantierul naval, dar și bazarul din această zonă. Zona modernă de bazar este o piață de lux cu o piață turcească originală, cu magazine potrivite, mai degrabă decât tarabe. Aici se pot găsi de la textilele din Turcia și Asia Centrală și ceramica locală colorată, până la magazine de aur și îmbrăcăminte pentru plajă.

ISTANBUL

Istanbulul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei și singurul megalopolis din lume întins pe două continente. Partea europeană se află situată în regiunea istorică Tracia iar cea asiatică în Anatolia. Este zona des frecventată de români mai ales pentru city-break-uri. Aici se poate ajunge fie cu mașina, ceea ce presupune un drum de aproximativ opt ore din București, fie cu avionul. În zona istorică a orașului sunt localizate aproximativ toate obiectivele turistice importante, de la Hagia Sofia, Moscheea Albastră, Turnul Galata, Piața Taksim, Palatul Topkapî și Marele Bazar. Istanbulul este, de asemenea, renumit pentru peisajele sale deosebit de frumoase care au în prim plan strâmtoarea Bosfor care este acompaniată perfect de sunetul pescărușilor care zboară neîncetat prin tot orașul. Bosforul este strâmtoarea care a făcut ca Istanbulul să fie atât de faimos, astfel că, o plimbare cu barca este recomandată. Oamenii pot admira vasele superbe de croazieră și bărcile de pescari și există diverse tururi turistice cu barca ce pot fi achiziționate, chiar și feribotul public. Aceasta este și cea mai ieftină modalitate. Turiștii trebuie neapărat să viziteze și Marele Bazar din Istanbul, care mai este cunoscut și sub numele de Kapali Carsi. Bazarul are peste 4.000 de magazine cu produse de orice fel, de la țesături, suveniruri, parfumuri și haine.

TROIA

Legendara Troia se află de cele mai multe ori pe lista tuturor turiștilor. Este locul legendar al războiului troian, un oraș-cetate înfrânt în cele din urmă când soldații greci s-au ascuns în „oferta de pace”. În această zonă se pot vedea zidurile cetății antice, turnuri dar și o reconstituire a celebrului cal troian din lemn. Situl arheologic este vizitat in fiecare an de un număr tot mai mare de turiști. Majoritatea ajung aici cu autocarul de la Istanbul sau cu feribotul de la Canakkale, cel mai apropiat oraș important aflat la aproximativ 50 de km distanță.

ANKARA

Ankara, capitala Turciei este al doilea cel mai mare oraș al țării, după Istanbul. Ankara este un important centru comercial și industrial, fiind și principalul centru de comerț pentru zona agricolă pe care o înconjoară. Capitala are un amestec de elemente moderne și istorice în diferite cartiere. Astfel, pentru turiști, este o oportunitate unică să experimenteze culturile și arhitectura turcească.  Deși stațiunile estivale sunt mult mai vizitate, Ankara oferă oricărui turist ajuns aici de la clădiri interesante și muzee, la obiective istorice, ruine, hoteluri și restaurante pentru toate gusturile. Cei care ajung în Ankara trebuie să viziteze și Castelul Ankarei, Muzeul civilizațiilor anatolice, turnul de comunicare și de observare Atakule, dar și Moscheea Haci Bayram.

CAPPADOCIA

Cappadocia este o regiune istorică din Turcia, cu peisaje de poveste, încărcat de cultură și de civilizație. Cappadocia renumită pentru Hornurile Zânelor, văile înzestrate cu formațiuni de rocă naturale, așezările subterane, mănăstirile istorice construite în interiorul stâncilor și zborurile cu balon cu aer cald. Costul unei călătorii cu balonul diferă de la un an la altul. Turiștii pot vedea atât cum se pregătește balonul pentru ridicare, li se explică modul în care funcționează, se bucură de peisajele minunate de la înălțime, iar la finalul călătoriei primesc o diplomă sau o medalie de participare. Cappadocia este cea mai faimoasă locație pentru zborul cu balonul din întreaga lume și este inclusă țn majoritatea topurilor de experiențe de încercat măcar o dată în viată.

În Cappadocia există nu mai puțin de 36 de orașe subterane ce datează de mai bine de 2000 de ani, unul dintre ele este orașul Kaymakli, cu pasaje mici, înguste și aste alcătuit din opt etaje sub pământ, dintre care patru sunt deschise pentru turiști.

PAMUKKALE

O vacanță în Turcia ar fi incompletă fără o vizită la Pamukkale. Orașul cu același nume este situat în sud-vestul Turciei, la o distanță de aproximativ 180 km față de Kușadasi, la aproximativ 3 ore cu mașina.  Aceasta este cea mai veche stațiune balneară din lume. Etimologia numelui Pamukkale se traduce literalmente în castelul de bumbac, pentru că stânca de 200 de metri este acoperită cu terase de travertin de un alb imaculat. În 1988 stațiunea a fost inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO. Terasele acoperă o suprafață de 2.5 km, cu o lățime de 500 de metri. În spatele lor se află munți, cu păduri de pin verde, care scot în evidență și mai mult strălucirea depunerilor de calcar. Apele care acoperă bazinele naturale sunt asemenea unor oglinzi naturale, deosebit de frumoase într-o zi senină, când reflectă albastrul cerului. În prezent acolo există 17 izvoare termale. Apa are o temperatură cuprinsă între 35 °C și 100 °C și este suprasaturată în carbonat de calciu.  Istoria zonei se leagă de numele reginei Egiptului, Cleopatra. Legenda spune că însăși regina se scălda în aceste ape pentru a se menține tânără.

Terasele de calcar sunt considerate de turci a opta minune a lumii, însă accesul publicului este parțial restricționat. Turiștii se pot scălda doar în unele terase de la baza peretelui de calcar. Pentru această vizită este recomandat ca oamenii să folosească protecția solară și ochelarii de soare, pentru că efectul razelor solare este amplificat de reflexia de pe suprafața bazinelor cu apă termală.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și