VIDEO | Vlad Voiculescu, IRITAT de întrebarea referitoare la surplusul de vaccinuri anti-COVID: „Cât ai luat șpagă, magicianule?”
This browser does not support the video element.
După ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu (PNL) și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu (USR) și Ioana Mihăilă (USR), în dosarul legat de achiziția vaccinurilor anti-COVID, scandalul care mocnea de mai multă vreme a luat amploare.
Împotriva lui Vlad Voiculescu au fost emise două capete de acuzare pentru ”abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave”, iar procurorii DNA au stabilit un prejudiciu estimat de peste 1 miliard de euro. (detalii AICI)
Pus în fața unei astfel de acuzații, Vlad Voiculescu e replicat și a declarat că nu a făcut decât să acționeze „cu cinste, punând mereu pe primul loc viața și sănătatea oamenilor”. (informații suplimentare AICI).
Vlad Voiculescu, luat la întrebări, ”zâmbește strâmb”
Cert este că Vlad Voiculescu nu s-a simțit niciodată „în largul său” atunci când a fost întrebat despre achiziția unui număr uriaș de vaccinuri anti-COVID, în condițiile în care numărul persoanelor eligibile din România care ar fi trebui să primească vaccinul era mult mai mic.
În imaginile prezentate de Gândul, fostul ministru al Sănătății „zâmbește strâmb” atunci când este chestionat în legătură cu acest subiect.
Vlad Voiculescu lasă capul în jos atunci când este întrebat, explict, dacă a luat „șpagă”, încearcă să pară relaxat, dar nu reușește, într-un final încercând chiar să ia telefonul reporterului.
- Reporter: Cum mai este cu contractele cu vaccinurile făcute de tine?
- Vlad Voiculescu: Spune-mi mai multe despre contracte… (zâmbește)
- Reporter: Cât ai luat șpagă?
- Vlad Voiculescu dă din cap și nu spune nimic. Dar continuă să zâmbească.
- Reporter: Cât ai luat șpagă, mă magicianule, ia spune…
- Vlad Voiculescu: Doamne, ce personaj… Pune (n.red. – telefonul) să se vadă și figura dumneata… (fostul ministru al Sănătății întinde mâna pentru a regla chiar el unghiul de filmare al telefonului ținut de cel care îl chestiona)
DNA: „52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA”
Potrivit DNA, achiziția suplimentară de vaccinuri anti-COVID s-a făcut în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
„Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, a mai transmis DNA.
„Abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”
DNA a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.
Acuzațiile aduse de procurorii DNA sunt foarte grave, respectiv „abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv, complicitatea.
”La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de «opt-out», astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”, s-a precizat în comunicatul DNA.
Citește și:
REACȚIE PSD la anunțul DNA: În timp ce românii mureau, Voiculescu, Cîțu și Mihăilă FURAU!