Viorel Tudose, Getica 95: „Consumatorul are nevoie de educație pentru a ÎNȚELEGE din ce este compus prețul energiei”

Consumatorul de energie are nevoie de educație, iar aceasta se face în timp, nu de pe o zi pe alta. Explicațiile îi sunt necesare pentru a înțelege din ce este compus prețul energiei, tocmai pentru a știi înainte să semneze un contract  dacă o ofertă are incluse toate taxele. În caz  contrar se poate trezi cu o factură mult mai mare.

Avertismentul vine din partea lui Viorel Tudose, proprietarul companiei Getica 95, în cadrul emisiunii Gândul Exclusiv, în contextul în care, la 31 martie 2025, va expira plafonarea prețului la energie electrică și gaze naturale.

Consumatorul își poate schimba furnizorul în termen de 48 de ore, utilizând o platformă create de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul energie (ANRE).

Mecanismul de piață – cerere și ofertă – va reglementa prețul energiei în momentul în care prețurile nu vor mai fi plafonate.

„Este posibil ca după acel maxim, la 2.400 lei (n.red. – per MWh), prețul la energie să scadă, probabil că nu va mai scădea la 250 lei (n.red.: per MWh), cât a fost. Probabil că se va stabili undeva la 350 – 400 lei megawatt-ul, dacă luăm în considerare cu cât se construiește acum, se instalează un megawatt de energie solară în panouri fotovoltaice sau eolian și mă gândesc la o amortizare de 7-8 ani de zile”, a precizat Viorel Tudose, la Gândul Exclusiv.

Proprietarul Getica 95 se referă, însă, la energie activă!

“Ca să fim bine neînțeleși, vorbim de energie activă, fără taxe”, a precizat Viorel Tudose.

„Dacă îi dai o factură din aceea și apar toate taxele în care sunt 9-10 poziții, nu știe să o citească”

Acesta nu exclude, însă, variații de preț, date de alți factori.

Orice este posibil. Este posibil să mai avem, din nou, un preț de 1.000 lei (n.red. – per MWh). Vă dădeam exemplu pieței de echilibrare, în care am avut prețul de 6- 7.000 lei.

„Chiar a fost zilele trecute un articol despre Getica 95, «un furnizor a oferit 7.000 lei pe megawatt». Nu  știu de ce ne-a ales pe noi, că mai sunt alți furnizori, cel puțin unul are un preț cu 1.000 lei mai mare decât al nostru”

Ce să înțeleagă cititorul de rând, care nu este familiarizat cu piața de energie? Foarte mulți oameni nu sunt, nu au de unde să știe, dacă îi dai o factură din aceea și apar toate taxele în care sunt 9-10 poziții, nu știe să o citească, nu că nu ar avea cultură sau nu este învățat cu termenii.

Nu a ieșit nimeni, eu nu am văzut nici o televiziune, niciun producător care să cheme niște specialiști să explice pe tablă. Așa ca, la clasa întâi, ca la clasa a 2-a: «Domnule, cum se compune prețul la energie, cât este prețul energiei active, din ce este compusă energia activă?»

Că-ți intră și piața de echilibrare acolo, care sunt taxele, cum colectezi tu ca și furnizor, taxele și le plătești mai departe, tu le colectezi și vii cu un preț către consumatorul final. N-am văzut pe nimeni, toată lumea, hoții de furnizori”, a contunuat omul de afaceri.

“Legislația în vigoare mă obligă să evidențiez în factură toate taxele, pentru că sunt lucruri diferite”

Chiar dacă mulți se  întreabă de ce – atunci când primesc factura – aceasta are 6-7 pagini, și chiar și Protecția Consumatorului a sesizat că aceasta trebuie simplificată, actele normative îi obligă pe furnizori să detalieze.

Legislația în vigoare mă obligă să evidențiez în factură toate taxele, pentru că sunt lucruri diferite. V-am explicat energie activă, energie reactivă, care pleacă separat, pe urmă avem transportul, taxate cu generare, distribuțiile, certificatele verzi, acciză, TVA.

Ele sunt separate, ele trebuiesc evidențiate, că nu pot să vin și să-i spui «ai consumat 10 megawați, prețului este de atât, înmulțim 10 megawați cu atât și ăsta este prețul final pe care îl plătești».

Prețul la final, de plătit, e compus din toate acestea pe care le-am enumerat puțin mai devreme”, a adăugat Viorel Tudose.

Tocmai de aceea susține proprietarul Getica 95 că este nevoie de educație pentru ca oamenii să deprindă măcar cunoștințe minime.

“Educația nu se face de azi pe mâine. O educație se face în ani. Să-l înveți, să explici. N-am văzut nicio televiziune care să aducă un specialist și să explice din ce e format prețul. Eu ce am văzut, ce mi-au n.r. a vândut-o cu 450.

Omul de rând ce zice «uite câte au câștigat băieții deștepți, ăștia iau pielea de pe noi», dar n-a venit nimeni să spună «stai, domnule, că diferența aia sunt taxe, sunt finanțările».

Este această piața de echilibrare la care fac din nou referire, care piața de echilibrare este atât de volatilă încât poți să ajungi în faliment într-o singură lună”, a completat Tudose.

ANRE a creat Platforma Online de Furnizare a Energiei  (POSF) în care fiecare consumator poate alege să schimbe furnizorul în funcție de oferta pe care acesta o are, în funcție de condițiile contractuale, în termen de 48 de ore.

Citește și:

Interviul lui Tucker Carlson cu Putin NU a „mers” conform planurilor. „Liderul de la Kremlin a vorbit cu un jurnalist prietenos, dar nu i-a ieșit”

5.000 de litigii pe an! Nicușor Dan PLĂTEȘTE 6 case de avocatură, se laudă că nu mai pierde, dar bifează numai înfrângeri: „Avem de plătit din urmă”

GÂNDUL GREEN | Anca Marinescu, RetuRO: „Sistemul de Garanție-Returnare are ca obiectiv recuperarea a 7 miliarde de ambalaje din piață”

GÂNDUL GREEN | Ce ambalaje intră în Sistemul de Garanție-Returnare și cum trebuie returnate pentru a încasa garanția

GÂNDUL GREEN | Care este rolul Transelectrica în lanțul valoric al energiei electrice