Prima pagină » Video » Vremea EXTREMĂ scumpește asigurarea obligatorie a locuințelor. Doar una din cinci case din românia este asigurată

Vremea EXTREMĂ scumpește asigurarea obligatorie a locuințelor. Doar una din cinci case din românia este asigurată

Fenomenele meteo extreme, tot mai dese vor scumpi asigurările obligatorii de locuințe. Sunt semnale venite din partea asigurătorilor care au constatat că pagubele produse de alunecări de teren și inundații sunt tot mai multe și mai mari în fiecare an.

Acum îți poți proteja locuința în cazul dezastrelor naturale cu o poliță cu cel mult 130 lei pe an. Dar și așa, doar una din cinci case de la noi din țară este asigurată. Sunt dezastre naturale pe care nu le putem prevesti și nici preveni tot mai dese, nu doar în România, ci la nivel mondial. Așa încât asiguratorii iau în calcul scumpirea poliței obligatorii care ne protejează locuința. Acest risc climatic devine din ce în ce mai semnificativ și, prin urmare, va avea un impact asupra primei de risc.

Dacă acești asigurători plătesc din ce în ce mai multe despăgubiri, există posibilitate ca această poliță la un moment dat să se scumpească. Reprezentanții industriei dau asigurări că până la sfârșitul anului cel puțin, nu vom plăti mai mult pentru protejarea locuinței în fața fenomenelor meteo extreme. Ca să-ți asiguri casa în caz de inundații, alunecări de teren sau cutremur, plătește acum cel mult 130 lei pe an. La nivel național, patru din cinci locuințe nu au asigurare obligatorie. Datele oficiale arată că București și județul Ilfov au cel mai mare grad de acoperire la acest capitol. 40% din casele de aici au o asigurare obligatorie, potrivit TVR1.

La polul opus se află județul Vaslui, unde doar o locuință din 100 este protejată în caz de dezastre naturale. Anul trecut au fost deschise peste 4000 de dosare de daună și au fost plătite despăgubiri de aproape 24 de milioane de lei. Aproape jumătate din sumă a fost achitată în județul Gorj ca urmare a cutremurelor produse. Asigurarea obligatorie nu acoperă furtunile, care sunt tot mai frecvente doar în ultimii 5 ani. Cea mai mare despăgubire achitată în ca urmare a produce riscul de furtună a fost achitată anul trecut și avut o valoare de aproximativ 80.000 euro, doar ca urmare a unei furtuni. Potrivit legii, dacă nu ai asigurare de locuință în caz de dezastre naturale poți plăti o amendă de până la 500 lei, dar autoritățile locale au dat doar avertismente până acum.

Citește și