A intrat în politică în 2005, primind un telefon din partea președintelui Traian Băsescu. După o carieră de procuror și apoi de avocat, Monica Macovei a acceptat oferta prezidențială – funcția de ministru al Justiției – într-un Guvern care i-a fost de la început ostil și pe care l-a tratat, la rându-i, cu reticență. De numele ei de ministru se leagă înființarea Agenției Naționale de Integritate, iar de cel de europarlamentar PDL, definirea unui mecanism anticorupție care să vizeze toate țările UE.
La 9 ani de la intrarea în minister și la 5 de la primirea carnetului de membru PDL, Monica Macovei s-a distanțat însă atât de președintele Traian Băsescu – pe care l-a acuzat de trocul cu Victor Ponta pentru numirea procurorului șef al Parchetului General și al procurorului șef DNA – cât și de foștii colegi din PDL – cărora le reproșează că nu au inclus-o în sondajele de opinie ce urmau să decidă prezidențiabilul ACL.
Anunțul candidaturii sale a atras, ulterior, o serie de alți câțiva independenți, toți având însă nevoie, potrivit legii actuale, de 200.000 de semnături pentru a-și oficializa intenția. Până la înscrierea formală în competiție, gândul vă propune să vă pronunțați: Câtă încredere aveți în Monica Macovei, candidat independent la alegerile din 2 și 16 noiembrie?