Prima pagină » Votează » SONDAJ. Trebuie să își dea Toni Greblă demisia de la Curtea Constituțională?

SONDAJ. Trebuie să își dea Toni Greblă demisia de la Curtea Constituțională?

SONDAJ. Trebuie să își dea Toni Greblă demisia de la Curtea Constituțională?
Urmărit penal pentru trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat, judecătorul Toni Greblă spune că reflectează la ideea demisiei de la Curtea Constituțională, fără a se grăbi însă cu decizia, cel puțin până săptămâna viitoare.

Audiat joi la DNA, cu mandat de aducere, o premieră în România în cazul unui judecător al Curții Constituționale, Toni Greblă este în acest moment urmărit penal. Procedurile administrative nu împiedică însă prezența sa în plenul CCR, în cazul în care procurorii nu cer arestarea sau nu ajung în fața de trimitere în judecată a dosarului deschis pe numele său. În plus, pentru arestare sau trimitere în judecată, este nevoie de acordul Camerei Parlamentare care l-a propus în funcție, în acest caz de un vot în Biroul Permanent al Senatului.

La câteva ore după ieșirea lui Toni Greblă de la DNA, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a arătat că insitituția nu îi va solicita demisia judecătorului Toni Greblă, neavând această pârghie legală, dar, personal, i-a cerut acestuia o declarație de incompatibilitate, în care Greblă ar trebui să spună dacă a deținut sau deține funcții incompatibile cu funcția de judecător CCR. Greblă este acuzat de DNA că a gestionat, printre altele, o fermă de struți, lucru care contravine cu statutul său de judecător al Curții Constituționale.

În replică, judecătorul a negat orice legătură a sa cu scenariul exporturilor de alimente către Federația Rusă, precum și faptul că ar crește struți pentru a obține venituri nedeclarate. „Struțul e o pasăre care îmi place mie foarte mult, i-am luat pentru plăcerea de a-i vedea, nu pentru a obține venit. Nu am vândut nimic din ouă”, a combătut Toni Greblă varianta procurorilor DNA.

 

 

Autor